Tisk
I šikmá střecha může být ozeleněná

I šikmá střecha může být ozeleněná

Petr Houška | Čtvrtek, 13. září 2012 |

Přidat na Seznam.cz

zelená střecha8Pokud někde vidíme jakkoliv ozeleněnou střechu, je to většinou střecha plochá či s minimálním sklonem.

Na dnešním trhu jsou však i systémová řešení, která nám dovolí vytvořit bezpečnou ozeleněnou střechu až do sklonu 45°. Vytvořit ozeleněnou střechu není úplně jednoduchá záležitost. Jak na materiály, tak i na provedení práce jsou kladeny maximální požadavky. Při jakémkoliv pochybení při vytváření střechy vystavujeme spodní konstrukci velkému riziku – zatékající vodě a prorůstajícím kořenům rostlin. Degradace konstrukce střechy na sebe nenechá dlouho čekat.

Jaký typ vegetace zvolit pro šikmé střechy?

zelená střecha7zelená střecha1Můžeme zvolit střechu s protiskluzovou úpravou nebo bez ní. Tomu však musíme přizpůsobit výběr bylin, mechů, rozchodníků, travin, sukulentů a křovin. Věnovat se musíme také únosnosti spodní konstrukce - střechy. Při nižších únosnostech musíme zvolit lehčené substráty. Typy skladby rostlin se dělí na přírodní a rozchodníkové (rozchodníky jsou tučnolisté mimořádně odolné trvalky). Musíme také zvážit, zda jsme ochotni věnovat své zelené střeše čas pro její údržbu.

  • Rozchodníkové střechy jsou osázeny mechem, bylinami a rozchodníky (sedum), vhodný sklon střechy je 5-45°, hmotnost skladby se pohybuje v rozmezí 100-130 kg/m² a retence vody může být až 35 l/m². Náročnost údržby je nízká.
  • Přírodní střechy jsou také osázeny rozchodníky, bylinami, avšak schází zde mech, ten je nahrazen travinami. Hmotnost skladby se pohybuje v rozmezí160-190 kg/m², vhodný sklon střechy je 5-35° a retence vody je 40-50 l/m². Náročnost údržby je o něco vyšší.

Protiskluzová úprava

zelená střecha5

zelená střecha4Ta dokáže při větším sklonu střechy účinně zabránit vyplavení - sesouvání zeminy a rostlin ze střechy. Zábrany jsou tvořeny sítěmi, podélnými prahy, nosníky a lanky či kombinacemi jednotlivých zábran.

Potěšení pro oko

zelená střecha2

zelená střecha3

Nemusíme si lámat hlavu jaké traviny či byliny na střechu použijeme. Není problém v sáčku zakoupit třeba směs bylin čítajícíaž desítky druhů, které nás budou těšit květem během celé sezony. Najdeme v nich i málo známé byliny, které obdivujeme na horských loukách či v chráněných krajinných oblastech.

 

 

Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop