Zelená extenzivní střecha - střešní krytina budoucnosti

Zelená extenzivní střecha - střešní krytina budoucnosti

Jiří Kuthan | Pondělí, 23. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Je to zvláštní zahrada. Nemusíte ji okopávat ani hnojit, obejdete se bez sekání trávníku i podzimního hrabání listí a často ji vidíte jen z dálky nebo z okna. Vyžaduje jen občas běžnou údržbu, přesto dokáže svému okolí lecčíms přispět. Řeč je o extenzivní střešní zahradě, krytině, která nahradí tašky nebo plech, v horkém létě se nerozpálí a při dešti dokáže vodu alespoň na čas zadržet a pak ji postupně odpařovat.

Klimatizačního efektu zelených střech se stále častěji využívá při projektování nízkoenergetických či pasivních rodinných domů. Teplota povrchu střechy pod vegetačním krytem totiž ani v letních měsících obvykle nepřesáhne 25 °C, což je až o čtyřicet stupňů méně než teplota povrchu střechy vystavené přímému slunci, z níž pak sálá horko do budovy ve dne i v noci.

„Rostliny ve vegetační sezoně od dubna do října dokážou svým výparem spotřebovat až 69 % energie ze slunečního záření, které by jinak ohřívalo vzduch," říká Hana Kocmanová ze společnosti SEDUM TOP, která dodává komplexní řešení pro extenzivní zelené střechy.

zelena-extenzivni-strecha-drevostavba-vyhled-trosky

„Z dostupných výzkumů navíc vyplývá, že i lehká extenzivní zelená střecha, která jen minimálně zatěžuje střešní konstrukci, je schopna během sedmi měřených měsíců zadržet až 90 % veškerých srážek."

V suchém stavu vegetační souvrství střechu dobře tepelně izoluje, a celoročně tedy v budovách zajišťuje příjemné klima. Tuto funkci spolehlivě plní i extenzivní zelené střechy s mocností souvrství kolem 10 cm.

zelena-extenzivni-strecha-drevostavba

Obr.: Pro osazení extenzivně udržované zelené střechy lze s výhodou využít rozchodníkové rohože. Na místo realizace se přivezou z pěstebního areálu na paletách v rolích nebo plátech a následně se rozvinou na připravené souvrství. Efekt je okamžitý... Foto: SEDUM TOP

zelena-extenzivni-strecha-rozchodnikove-rohoze

Extenzivní znamená (téměř) bez údržby

Podstatou extenzivní zelené střechy je vegetace s maximální mírou regenerace, schopná udržet se v odpovídající kvalitě bez pravidelné zálivky a jen s minimální péčí člověka (obvykle jednou nebo dvakrát ročně kontrola, odstranění nežádoucí vegetace, přihnojení podle typu substrátu a vývojové fáze porostu). Výběr použitých rostlinných druhů je nutné maximálně přizpůsobit stanovištním podmínkám.

Vegetaci extenzivních zelených střech tvoří rostliny s vysokou regenerační schopností, které jsou schopny přizpůsobit se extrémním podmínkám stanoviště. Rostliny musí být v daných podmínkách dostatečně konkurenceschopné, aby potlačovaly rozvoj nežádoucích rostlin. Porost extenzivní střechy tvoří vegetace s předvídatelným sukcesním vývojem, který může zahrnovat i spontánní osídlení dalšími, při realizaci nepoužitými druhy.

zelena-extenzivni-strecha-drevostavba-zahrada

Obr.: Pro dřevostavby a jiné úsporné a ekologicky šetrné budovy jsou zelené střechy ideálním doplňkem. Foto: Dreamstime

Mocnost vegetačního souvrství extenzivních zelených střech se obvykle pohybuje v rozmezí 60–150 mm, při vhodně zvolené druhové skladbě sukulentů může postačovat jen 40 mm (i méně), naopak pro stepní trávobylinné typy porostu může být použito souvrství o mocnosti až 200 mm. Extenzivní zelené střechy jsou obvykle nepochozí, což znamená, že na plochy s vegetací se vstupuje jen příležitostně pro kontrolu a technickou údržbu.

zelena-extenzivni-strecha-drevostavba-terasa-na-prizemi

Obr.: Jak dostat dům do zahrady a zahradu do domu? Terasa na střeše přízemní části domu tento úkol hravě splní! Foto: archiv

Čím se střecha zazelená?

Každý druh ozelenění zahrnuje rozmanité formy vegetace, které mohou navzájem plynule přecházet a lišit se od sebe podle podmínek stanoviště, přičemž podléhají dynamickým změnám. Pro extenzivní zelené střechy se nejčastěji používají

  • netřesky,
  • rozchodníky, případně další sukulenty,
  • suchomilné trávy a byliny,
  • případně jejich kombinace.

Zajímavou možnost ozelenění představují předpěstované rozchodníkové rohože, které se pěstují na poli podobně jako travní koberce. Jsou zavlažovány a hnojeny tak, aby rostliny pokrývaly minimálně 85 % plochy a v době expedice byly v perfektní kondici.

zelena-extenzivni-strecha-osazovani-sikme-zelene-strechy-s-hydrofilni-mineralni-vlnou-isover

Obr.: Osazování šikmé zelené střechy s hydrofilní minerální vlnou ISOVER FLORA, která slouží jako částečná náhrada střešního substrátu. Foto: Isover

„Tato technologie umožňuje zkrátit na minimum proces realizace funkční zelené střechy," vysvětluje Hana Kocmanová z firmy SEDUM TOP. „Zároveň redukuje mnoho rizik spojených s doposud obvyklou metodou rozhozu rozchodníkových řízků, u které je nutno plnit množství úkonů po dobu až dvou let, například pravidelná závlaha, hnojení a pletí. Nezanedbatelnými riziky rozhozu řízků jsou také větrná a vodní eroze."

Krásnou zelenou střechu s rozchodníkovým kobercem je tedy možné užívat si již od prvního dne po instalaci stejně tak jako ostatních benefitů vegetačních střech.

zelena-extenzivni-strecha-rostliny-sukulenty

Obr.: Sukulenty, netřesky a rozchodníky, tedy rostliny s minimální potřebou vody, jsou ideálními rostlinami pro zelené střechy nevyžadující údržbu. Na obrázku směs různých druhů rozchodníků v době květu. Foto: archiv

Nejlepší zelená střecha rodinného domu

Zelené střechy propaguje mimo jiné také Svaz zakládání a údržby zeleně, který loni uspořádal 5. ročník soutěže Zelená střecha roku. V kategorii Zelená střecha na rodinném domě získala prvenství členitá střecha na Villa Sophia v Praze, jejíž plocha je 260 m2 a kterou realizovala firma ACRE.

zelena-extenzivni-strecha-vila-sophia-panorama-mesta-praha

zelena-extenzivni-strecha-vila-sophia-panorama-mesta-praha-isover

Spodní část vegetačního souvrství je tvořena deskami z hydrofilní minerální vlny ISOVER Flora, která částečně nahrazuje střešní substrát a tím vylehčuje vegetační souvrství při zachování všech požadovaných vlastností. Největší výhodou těchto desek je výborná vodopropustnost, takže sice odvádějí přebytečnou dešťovou vodu, zároveň však určité množství vody však v deskách vždy zůstává. Rostliny tak mohou v panelech spolehlivě vegetovat i v obdobích bez přirozené dešťové zálivky.

zelena-extenzivni-strecha-vrstvy-vizualizace

zelena-extenzivni-strecha-travnik-vila-sophia-panorama-mesta-praha

Vegetační vrstva byla založena pokládkou rozchodníkového koberce, do kterého byly dosázeny modřence a dosety kostřavy a hadinec obecný.

Střecha nemusela být nikdy díky aplikaci hydrofilní minerální vlny dodatečně zalévána. Na jaře bývá prováděna pouze standardní údržba, která spočívá ve vyčištění odtokových šachet a doplnění hnojiva s postupným uvolňováním živin pro lepší kondici rostlin.

zelena-extenzivni-strecha-detail-vila-sophia

Připravil: Martin Klíma s využitím materiálů SZÚZ


Četli jste?

zelená střecha
 
zelená střecha
 
Travnatá střechna
 
DaS 3-2019
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop