Rekonstrukce střechy? Nezapomeňte na impregnaci dřeva

Rekonstrukce střechy? Nezapomeňte na impregnaci dřeva

Komerční sdělení | Středa, 07. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nejčastějším důvodem pro rekonstrukci střechy je zatékání do střešního pláště. V tom případě nestačí pouze vyměnit poškozenou střešní krytinu nebo u rozsáhlejšího poškození pokrýt střechu nově. Zvýšení vlhkosti díky zatékání s sebou nese zvýšení pravděpodobnosti napadení dřevěné střešní konstrukce dřevokazným hmyzem, houbou anebo plísní.


Zhoubné podhoubí

Podhoubí dřevokazných hub proniká dovnitř dřeva, zároveň se ale šíří i na jeho povrchu, čímž se může houba nejen rozšiřovat, ale i rozmnožovat. Dřevo pak ztrácí pevnost a rozpadá se. Za nejnebezpečnější dřevokaznou houbu je považována dřevomorka domácí, která napadá i dřevo s vlhkostí už kolem 16 – 18 %. Dřevo ve vyšších stadiích hniloby praská a zbarvuje se do tmavě hnědých až čokoládově hnědých odstínů.

Výtrusy a mycelium dřevomorky domácí dokáží přežít v latentním stadiu i více let a v případě obnovení vhodných vlhkostních podmínek obnovit svoji degradační činnost. Z dřevokazného hmyzu je v interiéru staveb nejnebezpečnější tesařík krovový, v krovech se vyskytují i některé druhy červotočů. Ohrožení dřeva hmyzem může nastat již při vlhkosti dřeva nad 10 % a teplotě nad 10 °C, čili ohroženo je i dřevo velmi dobře vysušené!

dřevo napadené_hmyzem

obr.: Dřevo napadené hmyzem.


Sanace vyžaduje důslednost

Rozhodně tedy nezapomeňte zkontrolovat všechny dřevěné části střechy. Uvidíte-li ztrouchnivělé dřevo, plíseň, houbu, chodbičky dřevokazného hmyzu, výletové otvory po dřevokazném hmyzu, je jisté, že je nutná sanace těchto napadených částí.

Nejprve odstraňte silně napadené části dřeva. Obzvlášť důslední buďte u dřeva napadeného dřevokaznou houbou, tu sanovat nelze, zde je možná pouze preventivní impregnace. U dřeva méně napadeného plísněmi nebo dřevokazným hmyzem, které ponecháte, vsaďte na sanaci pomocí osvědčených prostředků Bochemit proti plísním a Bochemit Plus I (pro likvidaci hmyzu).

BOCHEMIT model_PP_CZ_500ml

Přípravek Bochemit proti plísním→

Bo 1kg_PlusI_bila lahev_ciry

Přípravek Bochemit k likvidaci dřevokazného hmyzu a preventivní ochraně dřeva→


Prevence na prvním místě

Na výměnu odstraněného dřeva je nejjednodušší nakoupit už kvalitně impregnované řezivo na pile. Tam je profesionálně impregnováno máčením v máčecích vanách nebo vakuo-tlakově. Na kvalitu impregnace dohlíží výrobce – na pile hledejte certifikát o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit.

Nejčastěji používaným produktem, který chrání dřevo proti dřevokazným houbám, hmyzu i plísním, je zde Bochemit QB Profi. Samozřejmě si můžete dřevo impregnovat i sami nátěrem nebo postřikem, ideální je pro to Bochemit Opti F+.

Doporučujeme také preventivně ošetřit i dřevo, které v konstrukci ponecháte. Před impregnací jej očistěte od prachu a nečistot a odmastěte, aby impregnační roztok mohl dokonale vsáknout do dřeva. Použít můžete již zmíněný Bochemit Opti F+.

Dbejte na celistvost a stejnoměrnost nánosu roztoku po celém povrchu dřeva, ošetření těžce dostupných míst a spotřebování všeho připraveného roztoku dle doporučení na etiketě. S výpočtem množství Bochemitu, který budete potřebovat, vám pomůže kalkulátor spotřeby.

V obou případech je nutné pamatovat na následné ošetření příčných řezů, zářezů, plátování a jiných druhů spojů provedených až po impregnaci, protože právě tato místa jsou škůdci ohrožena nejvíce.

Bo 5kg1kg_OptiF_ciry

Přípravek Bochemit preventivní a dlouhodobá ochrana dřeva →


drevostavba-roku-ico

Tento produkt můžete vyhrát pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby!  Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Pár dobrých důvodů k preventivní impregnaci

Pokud váháte, zda dřevo proti škůdcům preventivně impregnovat, myslete na to, že:

  • Nebezpečí ohrožení dřeva hmyzem může nastat již při vlhkosti dřeva nad 10 % a teplotě nad 10 °C, tzn. ohroženo je i dřevo velmi dobře vysušené. Přitom se často stává, že dřevo na stavbu přichází s mnohem vyšší vlhkostí, než je žádoucích 20 %.
  • Na střešní konstrukci se běžně používá smrkové dřevo, jehož odolnost proti dřevokazným houbám není velká.
  • Nikdy také nelze úplně zabránit náhlému zatékání do dřevěné konstrukce vlivem extrémních povětrnostních podmínek a tím zvýšení vlhkosti.
  • A v neposlední řadě riziko zvýšené vlhkosti, a tedy i napadení, představují případné chyby v konstrukci staveb, které mohou způsobit zatékání při dešti nebo kondenzaci par při kolísání teplot, a dále vodorovné plochy konstrukce, odkud případná zatečená voda obtížně odtéká.

Rozdíl ceny impregnovaného a neimpregnovaného dřeva není příliš velký a za klidný spánek rozhodně stojí. Životnost provedené ochrany Bochemitem je totiž pro dřevo použité v interiéru, tedy pod střechou, časově neomezená.

Napadené dřevo_odstraňte

obr.: Napadené dřevo je potřeba ihned odstranit.

Informace, rady i video návody, jak a čím kvalitně impregnovat dřevo →


Související článek o impregnaci dřeva s přípravky Bochemit

Impregnace dřeva je základ kvalitní střechy
 
Střecha a impregnace
 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop