Impregnace dřeva je základ kvalitní střechy

Impregnace dřeva je základ kvalitní střechy

Komerční sdělení | Středa, 03. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Toužíte po bydlení ve vlastním domě a uvažujete o jeho stavbě? Nebo už jste si začali plnit svůj sen? Anebo už bydlíte a čeká vás rekonstrukce? Ať už je to jakkoliv, rozhodně nepodceňujte význam konstrukce střechy. Krov lze postavit ve špičkové kvalitě s garancí životnosti desítek let. Jednou ze základních podmínek je však kvalitní preventivní ochrana konstrukčního dřeva proti dřevokazným houbám, hmyzu a plísním.

10 důvodů pro preventivní impregnaci dřeva:


1. Rozdíl ceny impregnovaného a neimpregnovaného dřeva není příliš velký. Náklady spojené s následnou sanací napadeného dřeva mohou i mnohonásobně převýšit náklady na prevenci.

2. Použité impregnační přípravky musí být registrované. A registrované jsou pouze přípravky, které nezhoršují mechanické a fyzikální vlastnosti dřeva, nejsou toxické ani neohrožují životní prostředí.

3. Ani u dřeva umístěného v interiéru (pod střechou) nelze nikdy úplně zabránit náhlému zvýšení vlhkosti např. důsledkem zatékání do dřevěné konstrukce vlivem extrémních povětrnostních podmínek.

4. Nebezpečí ohrožení dřeva hmyzem může nastat již při vlhkosti dřeva nad 10 % a teplotě nad 10 °C, tzn. ohroženo je i dřevo velmi dobře vysušené. Přitom se často stává, že dřevo na stavbu přichází s mnohem vyšší vlhkostí, než je žádoucích 20 %.

5. Nebezpečí ohrožení dřeva plísněmi nastává už při vlhkosti povrchu dřeva vyšší než 25 %.

6. Přirozená odolnost běžně používaných dřevin (smrk, borovice, jedle, modřín, dub, buk) proti dřevokazným houbám není velká.

7. Optimální teplota pro rozvoj dřevokazných hub, mezi které spadá i obávaná dřevomorka, je 22 – 25 °C. V současnosti neexistují výrobky pro jejich prokazatelnou likvidaci. Zde skutečně existuje pouze prevence.

8. Dřevo je i po zapracování do stavby stále živý materiál. V důsledku teplotních výkyvů dochází k rozpínání a smršťování dřeva, při němž v něm vznikají prasklinky. A ty jsou ideálním místem pro pronikání škůdců.

9. Impregnace prodlouží životnost dřevěných prvků a bezúdržbový stav.

10. Nákupem profesionálně impregnovaného dřeva získáte čas na jiné aktivity, které máte rádi.

Krov napadený_tesaříkem

obr.: Krov napadený tesaříkem. Foto: Bochemit


drevostavba-roku-ico

Tento produkt můžete vyhrát pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby!  Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Jak správně impregnovat dřevo?

Nejjednodušší je nakoupit už kvalitně impregnované řezivo na pile. Tam je profesionálně impregnováno máčením v máčecích vanách nebo vakuo-tlakově. Na kvalitu impregnace dohlíží výrobce – na pile hledejte certifikát o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit dle předepsaných technologických postupů a protokolů o zkoušce. Nejčastěji používaným produktem, který chrání dřevo proti dřevokazným houbám, hmyzu i plísním, je na pilách Bochemit QB Profi.

Bochemit-QB-Profi

Naimpregnovat dřevo si můžete samozřejmě také sami. Velmi dobře vám poslouží Bochemit Opti F+. Jednoduše ho můžete aplikovat nátěrem nebo postřikem dle doporučení na etiketě.

V obou případech je nutné na stavbě pamatovat na následné ošetření příčných řezů, zářezů, plátování a jiných druhů spojů provedených až po impregnaci, protože právě tato místa jsou škůdci ohrožena nejvíce, tam prakticky vždy destrukční proces začíná.

Bochemit-OPIT-F


Lze chránit krovy i proti ohni?

Ano, jedním z možných způsobů ochrany nejen krovů, ale i dalších dřevěných stavebních konstrukcí, materiálů na bázi dřeva a prvků zabudovaných v interiérech staveb proti ohni, je jejich impregnace prostředkem Bochemit Antiflash.

Díky ní v případě požáru prodloužíte nejen dobu do celkového vzplanutí, ale omezíte tím také vývin kouře a zabráníte uvolňování hořících částic, které by mohly přispívat k dalšímu šíření požáru. Investovat do zabezpečení domu z hlediska požární ochrany se zcela jistě vyplatí. Vždyť chráníte nejen majetek, ale zejména životy a zdraví svých blízkých. Případný požár způsobí mnohem větší škody, než jsou investice do prevence.

Bochemit-AntiFlash

Více o impregnaci BOCHEMIT včetně rad, tipů a návodů, jak na to →

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop