SECA střešní latě – další krok k udržitelnému stavebnictví

SECA střešní latě – další krok k udržitelnému stavebnictví

Komerční sdělení | Úterý, 18. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

SECA, jako jeden z předních evropských výrobců hoblovaného dřeva a dále zpracovávaných dřevařských produktů, dodává na trh střešní latě v tradičním rozměru 40 x 60 mm, které není třeba impregnovat! latě bez chemického ošetření nezatěžují životní prostředí, neškodí lidskému zdraví, mají dlouhou životnost a navíc urychlují a zjednodušují práci na stavbě.

Chemicky ošetřené latě obsahují těkavé látky, které škodí lidskému zdraví a zatěžují životní prostředí. Nejsou tvarově přesné a dodatečně pod střechou sesychají a mění rozměry, což může mít vliv na samotnou konstrukci. Impregnace také často překrývá vady materiálu a někdy dokonce i hnilobu. SECA proto své střešní latě uměle vysouší v sušárnách, kde dochází vlivem tepelného ošetření k zahubení případného dřevokazného hmyzu, navíc při eliminaci rizika tvorby výsušných trhlin a prasklin. Tím se dále snižuje riziko napadení dřevokazným hmyzem.

U suchého, frézovaného materiálu na stavbě již nedochází k významnějšímu sesychání a tím pádem ani ke tvarovým změnám. V praxi se tak s takovým materiálem jednodušeji a rychleji pracuje. Smrková střešní lať o rozměru 40 x 60 mm se standardně vyrábí v délkách 4 a 5 m, a kromě střech jsou tyto latě použitelné také pro lehké dřevěné konstrukce, na podkladní rošty pro dřevěné fasády, ale i dřevěné podlahy. Jedná se o egalizovaný, ostrohranný materiál s tolerancí rozměrů podle normy ČSN, kde je najdeme pod kategorií sušené stavební řezivo. Střešní latě jsou uměle sušeny v sušárnách na 16 % (+-3 %), balení obsahuje 6 spáskovaných kusů, paket pak 216 ks celkem.

Víte, že účinnost ochrany impregnovaných latí je časově omezena a v praxi se obnovení impregnace neprovádí? Impregnace také často překrývá vady materiálu jako je pruhovitost a někdy dokonce hnilobu!

SECA střešní latě smrk

obr.: Uměle sušené střešní latě SECA mají odborný posudek od dřevařského institutu. Zdroj: SECA

Podstatné výhody uměle sušených střešních latí SECA


  • Rozměrově přesné – u suchého, frézovaného materiálu na stavbě již nedochází k významnějšímu sesychání
  • Uměle vysušeno – tepelným ošetřením dochází k zahubení případného dřevokazného hmyzu
  • Tvarově stálé – netvoří se výsušné trhliny a praskliny a tím se snižuje riziko napadení dřevokazným hmyzem
  • Podporující ekologii a zdraví – latě neobsahují těkavé látky, neškodí tak lidskému zdraví ani nezatěžují životní prostředí

Střešní latě, prkna a hranoly SECA

obr. SECA nabízí kromě palubek a dřevěných podlah i další sortiment, jako jsou hranoly, latě a prkna. Zdroj: Dreamstime

Pro více informací o střešních latích navštivte webové stránky SECA→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop