Tisk
Vytápění plynem je u nás nejoblíbenější

Vytápění plynem je u nás nejoblíbenější

Administrator | Středa, 27. květen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Stavební firmy instalují do domů či bytů nejčastěji kotle na plyn. Druhým nejoblíbenějším způsobem vytápění jsou u nás tepelná čerpadla (ve 14 %). Pokud jde o užívání kotlů na tuhá paliva, při nových realizacích převažují instalace kotlů na biomasu – tedy štěpky a dřevo. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu společnosti CEEC Research pro mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH.

Rozhodují také pořizovací náklady

Vytápění rodinného domu nebo bytu je jednoznačně největším provozním nákladem jakékoliv nemovitosti. Protože účty za teplo se mohou vyšplhat na desetitisíce korun ročně, zvažují majitelé nemovitostí při výstavbě či rekonstrukci velmi pečlivě, jaký zdroj vytápění do svého domu či bytu vyberou. Musí kalkulovat nejen s ekonomickou výhodností nákladů vytápění, ale i se vstupními pořizovacími náklady celé topné soustavy. Právě na tento náklad někteří lidé zapomínají. Správné rozhodnutí totiž může znamenat mnohatisícové úspory. „Cena rozvodů a souvisejících stavebních prací je někdy tak vysoká, že je pro toho, kdo rekonstruuje například koupelnu, lepší zvolit o něco dražší vytápění infrapanelem, který se jen zapojí do zásuvky," říká Martin František Přívětivý, ředitel veletrhu FOR ARCH.

Tepelná čerpadla na druhém místě

heat-pump-geotherm-plus-368953Podle nejnovějšího průzkumu, který pro veletrh FOR THERM zpracovala analytická společnosti CEEC Research, instalují stavební společnosti nejčastěji plynové topení – potvrdilo to 68 procent dotazovaných ředitelů firem. To odpovídá i výsledkům sčítání lidu, domů a bytů z roku 2011, z kterého vyplynulo, že lidé nejčastěji topí právě plynem – ať už se jedná o centrální plynové vytápění domu, etážové topení v bytě nebo wawky. Podle výsledků březnového výzkumu jsou druhým nejčastěji realizovaným zdrojem tepla tepelná čerpadla a hned za nimi je vytápění na elektřinu. Kotle na dřevo a štěpky jsou do domů umisťovány dvakrát častěji než kotle na tuhá paliva. „Plynové topení je investičně i provozně výhodné a poskytuje dokonalé pohodlí. Také ekologický aspekt je často zmiňován, neboť plynový kondenzační kotel pracuje s vyšší účinností a při nižších emisích, a oproti kotlům na tuhá paliva je bez starostí o zásoby paliva a jeho skladování," vysvětluje Martin Cigánek, obchodní ředitel pro Českou republiku, Thermona, spol. s r.o.

V dnešní době nabízejí české i zahraniční společnosti nepřeberné množství výrobků. O výhodách a nevýhodách jednotlivých způsobů vytápění se mohou zájemci dozvědět více na připravovaném veletrhu FOR THERM, který se uskuteční 15. ‒ 19. září v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop