Tisk
Chytrá baterie - co to je, proč ji časem budeme mít doma všichni

Chytrá baterie - co to je, proč ji časem budeme mít doma všichni

Michal Doležel | Úterý, 02. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Seznamte se se zařízením, které jednou bude běžnou součástí každého domu. Inteligentní baterie, které slouží jako domácí akumulátory elektřiny, totiž časem změní náš současný náhled na energetiku. Umožňují totiž, abychom si snadno vyráběli a spotřebovávali elektřinu doma.

 

Domácí baterie umožňují akumulovat několik kilowathodin elektrické energie pro pozdější spotřebu. To samo může znít jako banalita, ale není tomu tak. Tato zařízení mohou - a většinou se také tak používají - uschovat energii vyrobenou třeba v domácí solární elektrárně. Ta totiž vyrábí elektřinu přes den, kdy ji příliš nepotřebujeme, a baterie se postará, abychom ji mohli spotřebovat třeba večer.

Zatímco dříve bylo nutné domácí solární elektrárny složitě zapojovat, inteligentní baterie tento problém zjednodušují. Obsahují totiž nejen samotné články, ale také další elektroniku pro jejich bezproblémové nabíjení a vybíjení a třeba i střídač, který zajistí, aby byl na výstupu střídavý proud 240V/50hz. V praxi by tedy s nimi nemělo být zapojení běžných domácích energetických zařízení příliš složité.

A v tom je právě největší výhoda inteligentních baterií. Tato zařízení totiž demokratizují domácí energetiku - zjednodušují instalaci a používání domácích elektráren natolik, že časem půjde o běžnou věc pro široké vrstvy obyvatel.

Tesla Powerwall - zařízení které změní energetiku

powerwallBaterie Powerwall je asi mediálně nejznámějším zástupcem těchto zařízení. Podle Elona Muska, zakladatele firmy Tesla, tyto baterie: “Změní způsob, jakým svět využívá energii”. Baterie mají elegantní vzhled, jsou zcela bezúdržbové (záruka 10 let) a bude možné je spojovat do větších bloků podle potřeby. Elon Musk, má za sebou už docela dost zajímavých nápadů; jeho nepochybně nejznámější aktivitou je firma Tesla Motors, která vyrábí elektromobily. Nepřekvapí proto, že jde vlastně o stejný typ baterie, jaký je používán v elektromobilech Tesla. Jde o Li-ion články známé třeba z notebooků.

Powerwall s kapacitou 7 kWh se prodává za 3000 USD. Je to elegantní skříňka o rozměrech 130 x 86 x 18 cm o hmotnosti přibližně 100 kg určená k zavěšení na stěnu. Napětí je podle stupně nabití 350 – 450 V. Nominální proudové zatížení 5.8 A, špičkové 8.6 A. Udávaná účinnost pro cyklus nabití-vybití je 92 %. Očekávaná životnost těchto baterií je zhruba 5000 cyklů nabití/vybití - tedy zhruba 15 let provozu.

Společnost Tesla také pracuje na obří továrně na akumulátory s názvem Gigafactory. Její část by měla být spuštěna už letos a pokud se v ní produkce akumulátorů rozběhne naplno, mělo by to přinést i zlevnění této technologie a také lepší dostupnost baterií Powerwall v Evropě.

Česká konkurence pro Powerwall

Český výrobce LiFePO4 akumulátorů Fitcraft Energy, nedávno představil svoje nové zařízení s názvem Savebox HOME. Jedná se o baterii pro domácí použití, která v sobě obsahuje chytrou hlídací a monitorovací elektroniku.

Akumulátor Savebox HOME se bude vyrábět ve dvou variantách s kapacitami 4,5 a 7,5 kVAh. Zařízení je modulární - menší lze snadno dokoupením dalších akumulátorů upgradovat na větší. Baterie využívají LiFePO4 technologii, která umožňuje hlubší vybíjení akumulátoru a má dlouhou životnost - výrobce udává více než 4000 nabíjecích cyklů. Životnost LiFEPO4 akumulátorů dokonce není známá prostě proto, že tato technologie zatím není tak stará a i první vyrobené produkční kusy těchto akumulátorů zatím bez problémů fungují.  

bmz-baterie

Zajímavostí je také možnost komunikace s mobilními telefony pomocí technologie NFC. V praxi tedy přiložíte na baterii mobil a ihned získáte informace o jejím stavu a provozu. Cena baterie Savebox HOME ale nebude malá - uvádí se, že stojí okolo 200 000 Kč, což je skutečně hodně. Platíte ale za velmi kvalitní akumulátory a také hybridní střídač, který běžně stojí 30 000 Kč a více.

Krok k větší energetické nezávislosti

Podobné inteligentní baterie, ale nejsou nic nového. Například německá firma BMZ již pár let nabízí svůj akumulátor s kapacitou 2,7 kWh. Baterie obsahuje články SONY, měla by podobně jako Powerwall mít životnost více než 4000 cyklů. Akumulátor BMZ je běžně dostupný na českém trhu za cca 44 000 Kč.

Pokud jejich cena klesne, stanou se inteligentní baterie běžnou součástí řady domácností. Nejen, že umožňují bezproblémové skladování doma vyrobené elektřiny, jsou ale také důležitým krokem k větší energetické nezávislosti a bezpečnosti.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop