Chytrá domácnost LOMAX – maximální komfort díky účinnému stínění a ovládání hlasem

Chytrá domácnost LOMAX – maximální komfort díky účinnému stínění a ovládání hlasem

Komerční sdělení | Pátek, 22. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Trh s chytrými zařízeními nastartovaly koncem prvního desetiletí chytré telefony. Postupem času se pak spektrum přístrojů dále rozšiřovalo. Velké popularitě se dodnes těší například chytré náramky či hodinky, hlavním současným trendem je však integrace více zařízení do jednoho uceleného systému. V tuzemském prostředí se tak lze čím dál častěji setkávat s takzvanou chytrou domácností – vzájemně propojenými domácími zařízeními či spotřebiči, které fungují v maximálním souladu. Lze je navíc díky tabletu či chytrému telefonu ovládat prakticky odkudkoliv.

Již několik let do spektra těchto zařízení patří také venkovní stínění společnosti LOMAX. Oproti běžnému ovládání mají jeho chytré atributy několik výhod.

„Tím prvním je již zmíněná možnost ovládat venkovní žaluzie či předokenní rolety z jakéhokoliv místa na světě. Vhod to přijde zejména tehdy, když se člověk v domácnosti delší dobu nevyskytuje – typicky během dovolené. Nehybná stínicí technika může být signálem pro nezvané hosty, že nikdo není doma, díky chytrému ovládání je však možné tuto hrozbu eliminovat a potenciální zloděje odradit," radí marketingový manažer společnosti LOMAX Petr Přichystal.

Systém může jít v tomto ohledu ještě dál, stínění je totiž možné i dopředu naprogramovat, aby například v určitou dobu naklonilo lamely nebo je úplně vytáhlo. V takovém případě uživatel již na dovolené nemusí myslet na to, že bude s roletami či žaluziemi po delší době nutné zahýbat.

Programování pohybu lamel na určitý čas ovšem není jedinou pokročilou vychytávkou z hlediska ovládání. „Ještě komfortnější variantou je osazení žaluzií či rolet větrnými a slunečními čidly. Pro uživatele to znamená, že pokud se například zvedne silný vítr, stínění se automaticky vytáhne, aby nedošlo k jeho poškození. Přínosné to může být v případě, kdy člověk na delší dobu opouští domácnost a přemýšlí, zda žaluzie vytáhnout kvůli nepříznivé předpovědi počasí a zároveň počítat s tím, že se mu v mezičase kvůli slunečnímu záření bude domácnost přehřívat. Pokud totiž stínění osadí zároveň i slunečními čidly, má jistotu, že při jasném letním počasí bude domácnost vždy efektivně zastíněná," doplňuje Petr Přichystal.

chytrá domácnost LOMAX venkovní stínění

obr.: Venkovní žaluzie a rolety lze osadit slunečními a větrnými čidly. Foto: LOMAX

Maximum tepelné energie v interiéru díky stínění


Celý systém přitom může fungovat i opačně. Typicky v zimě může totiž být právě slunce pro člověka velmi ekonomickým zdrojem vytápění.

Díky osazení čidly je možné stínění naprogramovat tak, aby se vždy při slunečním svitu žaluzie či rolety vytáhly a pustily do interiéru maximum tepelné energie.

„Chytrá domácnost zároveň umožňuje i propojení stínicí techniky se systémem vytápění. Pokud se tedy žaluzie v zimě díky čidlům vytáhnou, utlumí zároveň řídící jednotka množství tepla z vytápění, přitom ale bude udržovat stabilní cílovou vnitřní teplotu," shrnuje přednosti chytré domácnosti marketingový manažer společnosti LOMAX.

chytrá-domácnost-LOMAX-garážová-vrata

obr.: Venkovní rolety LOMAX zabraňují přehřívání interiéru v létě. V zimě naopak jejich vytažením můžeme dům vytápět. Foto: LOMAX

Garážová vrata lze ovládat pomocí hlasu


Právě LOMAX se na poli chytré domácnosti snaží své produkty neustále inovovat, do systému je tak možné zapojit i například garážová vrata. Zatím poslední novinkou je z hlediska chytrých zařízení možnost ovládat je pomocí hlasu, konkrétně prostřednictvím Siri.

„Naše rozhraní je kompatibilní s aplikací Apple Homekit, což znamená, že stínění je možné plně ovládat všemi zařízeními s nakousnutým jablíčkem, ať už se jedná o iPad, iPhone, Apple Watch, Apple TV nebo Apple HomePod. Pokynem může uživatel ovlivnit zejména zastínění, a to i pouhým částečným natočením lamel – tedy když vydá pokyn, že chce zastínit třeba jen na 60 procent. Siri podobně jako u jiných zařízení přijímá pokyny pouze v cizím jazyce, nejčastěji v angličtině. Stínění v jednotlivých místnostech je ale možné mít pojmenované podle sebe česky. Při pokynu „Siri, open Jídelna" tak aplikace pochopí, že má žaluzie či rolety vytáhnout poblíž jídelního stolu," říká Přichystal.

Propojení stínění LOMAX s Apple Homekit je přitom velmi jednoduché. Nutné je k tomu vybavení řešením TaHoma Premium, mobilní aplikace TaHoma pak uživatele celou konfigurací plynule provede.

„Lidé si tak ve finále můžou vychutnávat opravdovou futuristickou vychytávku a ovládat své žaluzie či rolety nejen odkudkoliv, ale zejména pomocí hlasových příkazů. Budoucnost je díky výrobkům LOMAX zkrátka blíže, než by si člověk dokázal představit," uzavírá Petr Přichystal.

chytrá garážová vrata LOMAX

obr.: Garážová vrata lze ovládat na dálku pomocí hlasu. Foto: LOMAX

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop