Z Colorada do srubu na Šumavě

Z Colorada do srubu na Šumavě

Michal Babor | Pondělí, 25. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

John určitě není typickým českým stavebníkem a ani dům, k jehož návštěvě vás zveme, nepatří mezi tuctové stavby, které byste u nás mohli zahlédnout. Úchvatná krajina šumavského předhůří a neobvyklý příběh, kterým si John prošel a který se výrazně vymyká klasickému stavebnímu procesu, ale nemohly zůstat bez povšimnutí.

Pocházím sice z Kalifornie, ale ještě když jsem byl malý kluk, přestěhovali jsme se s rodiči na středozápad Spojených států, do Colorada. Tam jsem poprvé poznal prostředí kovbojů a farmářských rančů, ale víc než rušný život v saloonech mě bavila těžká, ale zajímavá práce v přírodě, v ohradách, na hřbetech koní uprostřed nedozírných pastvin. Asi právě tenkrát jsem si vysnil vlastní farmu s dobytkem, stranou velkých měst a civilizace. Trvalo ale poměrně dlouho, než se mi podařilo si alespoň částečně svou touhu splnit.

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

Foto: Martin Zeman

Z Colorada na Šumavu


Oborem mého zájmu se na dlouhou dobu stal kámen, konkrétně granit nebo jak vy v Čechách říkáte žula. Na západním pobřeží USA je poměrně silná velká kupní síla a orientace na luxus a to nejlepší, co trh nabízí, tady byla zejména před krizí velmi výrazná.

To se odráželo také v investicích do stavebnictví, do roku 2008 plynuly všechny zisky do budování ubytovacích kapacit, resortů, hotelů a také luxusních rodinných domů.

Nestydím se říci, že podnikání v oboru výroby kamenných kuchyňských desek se nám v té době výborně dařilo, 90 procent obratu tvořily výrobky pro rodinné domy!

V té době jsem navázal obchodní spolupráci s Milanem, který pro mě zajišťoval dovoz granitu z Evropy a zpracovával ho na polotovary. Když jsem ho přijel poprvé navštívit do Čech, nezůstalo samozřejmě pouze u návštěvy hlavního města.

Daleko víc mě uchvátila vaše příroda, konkrétně krajina jižních Čech a Šumavy. Vzpomínám si, jak jsem tehdy vystoupil z auta někde na stráni nad údolím a několik minut jen beze slov nasával ten klid, nepopsatelnou atmosféru a kouzlo krajiny, tak jedinečné a tolik odlišné od coloradské. Bylo rozhodnuto – tady někde bude můj ranč!

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

obr.: Prostorově velkoryse dimenzovaný dům doplňuje ještě stodola pro hospodářskou techniku a suterén jako zázemí pro plánovanou chovnou stanici. Tady je také kotelna a sklad dřeva. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

obr.: Jedinečný výhled ze zápraží na šumavské hřbety a na louky, na nichž se třeba jednou skutečně bude pást dobytek. Foto: Martin Zeman

Zapomenutý kus země


Protože mojí firmě se v té době velmi dařilo a podnikání běželo na plné obrátky, nemohl jsem se na čas usadit v Čechách a zajišťovat stavbu. Roli mého poradce a stavebníka proto převzal Milan a všechno jsme řešili pouze po internetu a telefonech.

Podařilo se mu objevit kus přírody nad Nýrskou přehradou, jen pár kilometrů od hranic. Už když mi poslal několik obrázků, věděl jsem, že tady se mi bude líbit, ale když jsem se na místo přiletěl podívat, skoro mi vyrazilo dech – svah nad údolím, pár kilometrů od města, nejbližší soused skoro dva kilometry daleko.

Lidmi zapomenutý kraj – klid, lesy, louky a přehrada (jsem mimo jiné vášnivý rybář) na dosah. Vybudovat tady chovnou stanici pro highlandery, plemenné býky, a zázemí pro její obhospodařování povoloval i územní plán, takže jsem mohl udělat další krok v cestě za svým snem. Koupil jsem asi 30 hektarů polí, luk a lesů a začal s Milanem vybírat firmu, která by postavila dům.

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

obr.: Obývací pokoj s jídelnou je vybaven originálním, ručně vyráběným srubovým nábytkem z dílny Petra Kostovského. Velký krb je v provozu občas i v létě, šumavské počasí je dost nevyzpytatelné. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

Foto: Martin Zeman

Přírodní materiály z přesvědčení


Byl to opět Milan, který pro mě objevil firmu Drevodom Rajec. A nejen objevil, ale i prověřil. Věděl, že sruby stavěné kanadskou technologií bez použití hřebíků a jiných spojovacích materiálů mi budou blízké a nemýlil se.

Sympatické je i používání přírodních izolačních materiálů, konkrétně konopí – nějak jsem si prostě nedokázal představit, že střecha mého domu bude plná skelné vaty.

Podle přehledu na webových stránkách Milan navštívil několik domů v okolí, které Drevodom Rajec realizoval, aniž by se na tom s firmou domluvil, a zjišťoval, jak byli jejich obyvatelé s dodavatelem spokojeni, jak stavba probíhala a jak se jim v domě žije. Autentické reference a skutečnost, že se neobjevily žádné zásadní výhrady, mě přesvědčily. A výsledek? Ten vidíte sami...

Jenže pak zasáhla Spojené státy a vlastně i vás v Evropě hospodářská krize a najednou bylo třeba zvažovat každý dolar. Dům na Šumavě už sice stál, ale plánované přikoupení dalších pozemků nutných pro vybudování chovné stanice už se uskutečnit nemohlo.

Všechny své síly musím v současné době věnovat své firmě, ale mé srdce pořád patří Šumavě. I když svůj sen jsem si vlastně částečně splnil, věřím, že jednou ho dovedu k dokonalosti. Buď já, nebo některý z mých synů.

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

obr.: Ručně vyráběný nábytek si dobře rozumí s ručně opracovávanou kulatinou i v ložnici. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz| Z Colorada do srubu na Šumavě

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Velikost pozemku: 33 ha
  • Zastavěná plocha: 108 m2
  • Podlahová plocha: 182 m2 + 74 m2 terasa + 85m2 sklep
  • Spodní stavba: sklep s technickým zázemím, beton, obklad kamenem
  • Stavební systém: srubová dřevostavba
  • Tepelná izolace: konopí (střešní plášť)
  • Krov: dřevěný, sedlový
  • Střešní krytina: betonová
  • Okna: dřevěná
  • Zasklení: dvojskla
  • Podlahy: dřevo, keramika
  • Vytápění: kotel na dřevo, radiátory
  • Realizace: SRUBY RAJEC
DaS 4-2010
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop