Časopis sruby&roubenky 3/2012
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 3/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 40 Kč
Objednat časopis
Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Nejkrásnější výhledy jsou z naší roubenky</small>

POJĎTE DÁL: Nejkrásnější výhledy jsou z naší roubenky

Helena Petáková | Pátek, 06. prosinec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Rekreační chalupa ve Vysokém nad Jizerou voní novotou – smrkovým a borovicovým dřevem. Stejně jako roubenky nejbližších sousedů, ty vzdálenější jsou zatím ve výstavbě nebo ještě na papíře. Třetí a závěrečná etapa výstavby nové vesničky, která je českým unikátem a tedy sledovaná médii a veřejností, bude zahájena letos, druhá právě probíhá.

Jiří a Marta: „Dlouho jsme jezdili do chalupy na Sázavu. Časem ale přestala stačit naší rozrůstající se rodině a také tahle řeka je příliš blízko Prahy se všemi nešvary - moc chatařů, moc turistů. Máme rádi hory, dlouhé túry, a proto jsme si nejprve koupili v Krkonoších apartmán na Horních Mísečkách. Tady nás ale naopak překvapilo, že mimo hlavní sezónu tu bylo mrtvo, bez potřebného zázemí služeb, obchodu, restaurace, někdy naše okno svítilo v areálu pěti nově postavených apartmánových domů samo do noci. A tak jsme hledali dál."

Zpátky mezi lidmi

02 P1030122Nic je netlačilo, začali se rozhlížet. Jediné, co manželé věděli, že nechtějí chalupu starší, kde by je čekala nekonečná práce a na Sázavě se už napracovali dost. Jirka jako aktivní sportovec má sice Krkonoše na kole hodně proježděné, svou roubenku ale nakonec objevili náhodou při listování realitním časopisem: „V září jsme se sem jeli podívat a v polovině listopadu už byla jedna z prvních roubenek nové vesničky naše. Zaujala nás její poloha, příroda a nádherné výhledy. Vysoké nad Jizerou má oproti jiným horským střediskům výhodu, že je na kopci, není utopené v údolí. Pár kroků od chalupy je několik lyžařských areálů, udržované běžkařské trati, cyklotrasy a také mnoho inspirací pro krásné pěší výlety."

Při rozhodování kromě místa sehrálo u Jirky, který pár desítek let pracoval ve stavební firmě, důležitou roli provedení stavby: „Řemeslně byla roubenka provedená naprosto perfektně a architektonicky také. Co se na našem půdorysu dalo vybudovat, to se udělalo na maximum. Za velké plus také považujeme, že domky jsou nakreslené jednou rukou, takže až bude vesnička dokončená, bude mít jednotný styl a atmosféru. Projektoval ji milovník historických staveb, který navštěvoval muzea a zjišťoval, jak tady dřív chalupy v okolí vypadaly. Jsme tedy spokojení po stavební i vizuální stránce."

Hospodaření pod jednou střechou

03 P1030627Horské chalupy bývaly dobře stavěné pro tvrdé zimné podmínky. Když zmizely pod sněhem, obyvatelé v nich našli vše potřebné k životu. Na jedné straně hlavní chodby, kam také ústila pec na pečení chleba, byla roubená sednice pro celou rodinu, na druhé kamenné chlívky pro zvířata, na půdě seno na krmení. „Dispoziční řešení architekt zachoval. Naproti sednici máme v místě dřívějších chlívků ložnici a příslušenství. Podkroví je obyvatelné, jsou zde další dvě ložnice a pokoj pro hosty, nad ním je ještě malá půda, která slouží jako skladovací prostor. V celém domě máme tedy pět obytných místností a dvě sociální zařízení. Chalupa je pro nás ideální velkostí, jedna ložnice patří synovi a druhá dceři a tím i našim vnoučatům. Tak máme každý své soukromí a v hlavní místnosti

Roubenka s moderním vybavením

04 05 DSC 1037Do vesničky je zaveden plyn a to si majitelé opět nemohou vynachválit: „Topení totiž ovládáme telefonem na dálku, což patří k standardnímu vybavení všech zdejších roubenek. Chalupu stále temperujeme na 10-11 stupňů a když sem jedeme v zimě na víkend, pošleme tak v Železném Brodě (vzdáleném asi 20 kilometrů) impuls a chalupa nás vítá příjemnými patnácti stupni. Pak hned zatopíme v kachlových kamnech, které sice teplo nějakou dobu akumulují, zato jejich plotna sálá okamžitě. Za chvíli je tu příjemně. V místnostech máme radiátory, ale i v zimě většinou vystačíme s kamny, která plní zároveň funkci klasického sporáku, to je další úžasná věc."

07 DSC173808 DSC 1050Chalupa je poloroubená s jednou zdí, ale díky dřevu je klima v chalupě fantastické. Má sice minimum akumulačních vlastností, zato se hlavní místnost rychle prohřeje. Stěny jsou z masivního smrku, stejně tak dveře a fošnové překládané stropy, podlaha v přízemí a schodiště je ze žlutější a sukovitější, tím i živější borovice. Špaletová okna zachovávají původní ráz starých roubenek, dokonce se zavírají na petlice.

Za sedm minut v obchodě

09 DSC172710 DSC 1043„Na Mísečkách jsme byli odříznutí od světa a s dětmi a vnoučaty jsme se museli vejít na 55 metrů čtvrtečních. Tady jsem za chvíli na náměstí ve městě a ještě si při zpáteční cestě natrhám kytici lučního kvítí," pochvaluje si Marta. „Ve Vysokém je výborná pekárna a další obchody, kostelík, divadlo s ochotnickým souborem... Pořádají tu různé akce – vyhlášený Krakonošův divadelní podzim, to je přehlídka amatérských divadelních souborů, také tělovýchovná jednota organizuje například Lyžařské závody po staru v oblečení a s výbavou z počátků lyžování. Historicky bylo právě Vysoké nad Jizerou nejvýznamnějším prvorepublikovým střediskem zimních sportů, ještě dávno předtím, než jím byl Harrachov či dokonce Špindlerův Mlýn. Na zdejší společenský i sportovní život se zatím hlavně těšíme, roubenku máme jen pár měsíců a je stále co dělat. Něco musíme dovybavit, teď jsme se pustili do zahrady. Až bude čas, nic nám neunikne díky vývěskám v pekárně nebo u divadla."

Nic nám tu nechybí

11 DSC1771„A skoro nic bychom neměnili. Jen na půdě jsme dodělali pochozí podlahu po celé ploše, abychom zde mohli pohodlně ukládat lyžařské vybavení mimo sezónu. V podkrovních dvou místnostech jsme si nechali vybudovat úložný prostor s posuvnými dveřmi v místě, kde stropní šikminy jdou k podlaze. A ještě zde uvažujeme o výměně plovoucí podlahy za věrnější imitaci dřeva, než jsme si původně vybrali. Zbývá nám také vyřešit v přízemí prostor pod schodištěm, kde bychom hned za hlavním vchodem do chalupy chtěli v zimě odkládat lyže. V projektu domu se s odkládacími prostorami počítalo v přístavku garáže."

13 DSC176514 DSC1772Ve Vysokém se traduje, že návštěvu vítali domácí slovy: „Co nám nesete a kdy už zase pudete." V roubence nové vesničky se žije jejím majitelům dobře a další místo pro svou rekreaci už dál asi hledat nepůjdou. Protože by mimo jiné přišli o nejkrásnější výhled západních Krkonoš - na Kotel a Lysou horu, a to dokonce z vlastní ložnice! A tak se možná z prvotních návštěvníků a současných rekreantů časem stanou stálými obyvateli. Rozhodně to nevylučují.

Technické parametry

Stavební systém: poloroubenka (kombinace roubení a zdiva)
Krov: dřevěný
Střešní krytina: plastový šindel (nepravidelně střídané šablony 2 barvy – antracit, tmavě hnědá)
Vstupní dveře: dřevěné (truhlářsky vyráběná)
Okna: dřevěná (truhlářsky vyráběná)
Zasklení: dvojité
Podlahy: přízemí - dřevěná fošnová podlaha a keramická dlažba; podkroví – plovoucí podlaha a keramická dlažba
Topení: plynový kotel, tělesa, dálkové ovládání, dopl. kachlová kamna
Plocha pozemku: 617 m2
Zastavěná plocha: 114 m2
Podlahová plocha: 146,5 m2
Realizace: ŠACHTY SKI realitní, s.r.o.

Návštěvu najdete v čísle 3/2012. Redakční návštěvy jsou nedílnou součástí časopisu sruby&roubenky. Podívejte se naši výhodnou vánoční nabídku předplatného.

 


 

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop