V opuštěné pískovně si na klidné stáří postavili svůj vysněný dům

V opuštěné pískovně si na klidné stáří postavili svůj vysněný dům

Redakce | Pondělí, 02. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Oldřich s Josefou se rozhodli, že se po skončení s podnikáním a překonání zdravotních potíží pustí do plnění svého dětského snu. Ve Slezsku si postavili dřevostavbu, která až idylicky zapadá do terénu a nádherné přírodní scenérie bývalé pískovny.

Třicet let jsem dělal na šachtě, ale když se v roce 1991 rozhodlo, že se budou doly na Ostravsku zavírat, odešel jsem a začal podnikat. Dal jsem se na autodopravu a paradoxem bylo, že šachty, na kterých jsem dříve fáral, potom zasypávala moje vlastní firma. Právě v těch letech jsme přišli k našemu pozemku – šedesáti tisícům metrů čtverečních v opuštěné pískovně. Byla to naprosto zdevastovaná oblast, spoušť, kam se vyvážel nejrůznější odpad. Když jsem kvůli zdravotním problémům skončil s podnikáním a najednou neměl „do čeho píchnout", rozhodli jsme se se ženou, že si na stará kolena zařídíme nové bydlení.


Dřevo nás jednoduše učarovalo

Vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici obrovský prostor s nádhernou přírodou, začalo důkladné vymýšlení, co vlastně postavit. Od začátku mi bylo jasné, že chceme dům, který zapadne do okolní přírody. Nejprve jsme četli různé časopisy a sledovali projekční kanceláře, až později jsem se začal více zabývat dřevostavbami. Hodně jsem o nich slyšel a dřevo vnímal jako teplý, příjemný materiál, který nám oběma učaroval.

Shodou okolností jsme narazili na hotový projekt, i když zděný, který přesně odpovídal našim představám. V té době už jsme jednali s firmou RD Rýmařov. Projekt se odkoupil, a když nás pozvali do výroby, kde jsem se na vlastní oči přesvědčil, že konstrukci provádějí kvalitně, z vysušeného dřeva, hned jsem věděl, že nemůžeme prohloupit.

11 kopie

obr.: Jezírko není u domu jen na okrasu, jsou v něm chovné kusy kaprů i červených karasů. Foto: Martin Zeman

dřevostavba RD Rýmařov v opuštěné pískovně

obr.: Tohle místo vás osloví na první pohled, moderní dřevostavba uprostřed opravdové oázy klidu. Foto: Martin Zeman

dřevostavba, posezení na zahradě

obr.: Míst pro relaxaci a odpočinek nabízí okolí domu hned několik, strana situovaná nejblíže přilehlému lesu je již dopoledne příjemně zastíněná, což lze ocenit zejména během tropických dnů. Foto: Martin Zeman


Příkladná spolupráce s dodavatelem

Projekt se v průběhu jednání upravoval – například se rozšiřoval vstup, otáčel se vchod do kuchyně a podobně, navíc jsme se kvůli svažitosti pozemku rozhodli dům podsklepit a musím pochválit RD Rýmařov za to, jak flexibilně se nám přizpůsobil. A měli jsme velké štěstí, protože příkladná spolupráce neproběhla pouze s realizační firmou, ale i s firmou, která betonovala základy a s ostatními účastníky výstavby.

Na rok 2009 jsme měli poměrně nadstandardní požadavky. Chtěli jsme izolační trojskla, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo třeba venkovní žaluzie. Dnes jsem ale za vybavení našeho domu rád a větší investice nelituji.

moderní dřevostavba, bílá fasáda

obr.: Bíle omítnutá fasáda a obklad z dřevěných prken, v jednoduchosti je ta největší krása. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Projekt Oldřicha a Josefy byl pro nás vůbec první zkušeností s tímto typem rodinného domu. Navíc byl původně navržen jako cihlová stavba, v rámci naší výroby se zkrátka nejednalo o běžnou záležitost. Díky nadšení a chuti stavebníků i odborníků naší společnosti pustit se právě do takové stavby, která vyžadovala řadu nadstandardních řešení, se nám společnými silami povedlo postavit krásné bydlení. Je nám ctí, že jsme měli příležitost s nimi spolupracovat a tomu, co jsme tenkrát teprve objevovali, se přiučit. Od té doby jsme postavili řádově desítky těchto domů a věříme, že rodina zákazníků, kteří bydlí v domu LARGO 147, se bude i nadále rozrůstat.

Lucie Matulová, DiS., vedoucí marketingu a propagace RD Rýmařov

dřevostavba, zahrada

obr.: Zeleň je opravdu všude kolem, pozemek nabízí ze všech stran idylické výhledy na dům. Foto: Martin Zeman


O touze tvořit a splněném snu

Bydlíme zde pátým rokem a zatím jsme nenarazili na žádný problém. Mohli jsme ještě zvětšit vstup, ale z celkového pohledu musím uznat, že jsme pozemek využili dobře a dům zasadili do svahu naprosto ideálně. Členitý terén má velké kouzlo, kolem stavby vznikly krásné břehy, které jsem nechal osadit. Na rovině jsem už za svůj život pár domů vybudoval, nikdy by mě ale ani nenapadlo, že si svůj dětský sen o domečku pod lesem budu plnit až v sedmdesáti letech.

dřevostavba, posezení na terase

obr.: Terasa otočená jižním směrem je další relaxačních zónou, k tomuto účelu je dostatečně stíněna přesahem šikmé střechy. Foto: Martin Zenam

zahradní domek, dílna

obr.: Činorodost pana Oldřicha nezná hranice, z obyčejné stavební buňky si na pozemku udělal dílnu s venkovním posezením. Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů

Co nám na bydlení dělá největší radost? Je to souhrn všeho. Hlavně prostředí, o kterém jsem už mluvil jako o splněném snu. Učarovaly mi opuštěné pískovny, terén, prohlubně, okolo les. Jsme tady v přírodě, srny a divočáci nám chodí za plotem, také je tady neskutečné množství ptactva. V jezírku, které jsem vždycky chtěl u domu mít, máme kapry, chovné kusy, i červené karasy. Zkrátka se tady nenudíme. Sám jsem dost činorodý, a tak se mám stále čím bavit. To platí i o mé paní, která má na celém díle veliký podíl a po celou dobu stála při mě jako spoluautor. Máme také švestkový sad a obrovské plochy, které je třeba od jara každý týden kosit. Ale když se člověk nebojí práce, jde zvládnout všechno.

Oldřich a Josefa
Oldřich a Josefa
majitelé dřevostavby

Sníh a mráz výstavbu nepřekazil

Když jsme počátkem ledna podepsali smlouvu a dostali termín na započetí hrubé stavby v polovině března, zhrozil jsem se. Bylo zapotřebí udělat nezanedbatelné výkopové práce a zhotovit základovou desku a do toho nám začalo mrznout.

Místní firma pana Vjačky, která vše dostala na starosti, ale svůj úkol zvládla na jedničku, a tak jsme stihli spodní stavbu připravit včas. A i když v té době leželo kolem téměř pětadvacet centimetrů sněhu, za měsíc nám RD Rýmařov předal klíče – přesně tak, jak bylo ve smlouvě ujednáno.

Protože k přípravě panelů dřevěné rámové konstrukce, dokonce i s vloženými okny, dochází ve výrobních halách, hrubá stavba až po krovy byla smontovaná v průběhu jednoho dne. Během tří dnů bylo všechno kompletní, zbývalo jen položit krytinu a začít s vnitřními instalacemi.

Celý průběh montáže domu byl navíc předpisový, sehraná parta pod vedením pana Libiše přesně věděla co a jak, jejich pohyb po staveništi byla radost pozorovat.

interiér moderní dřevostavba RD Rýmařov

obr.: Příroda obklopuje dřevostavbu ze všech stran, prostor kuchyně je díky orientaci jižním směrem krásně prosvětlen. Foto: Martin Zeman

interiér dřevostavby, krbová vložka

obr.: Dřevo hřeje nejen při pohledu na přiznané trámy v interiéru, ale také zcela reálně. Krbová kamna majitelé plní dřevem z vlastních zásob, které poskytuje rozsáhlý pozemek. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 30 000 m2
  • Zastavěná plocha: 145,3 m2
  • Užitná plocha: 114,98 m2
  • Spodní stavba: ano
  • Stavební systém: dřevěná rámová konstrukce
  • Tepelná izolace: minerální vlna
  • Fasáda: kontaktní zateplovací systém s omítkou a dřevěný fasádní obklad
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: dřevěná
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: plovoucí laminátové, keramická dlažba
  • Vytápění (zdroj): tepelné čerpadlo země-voda, krbová kamna
  • Topení: podlahové
  • Ohřev vody: tepelné čerpadlo
  • Realizace: 2009, RD Rýmařov

pudorys


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v podobné dřevostavbě? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost RD Rýmařov je největším výrobcem dřevostaveb v rámci celé České republiky. Působí na českém stavebním trhu 50 let a má za sebou 25 tisíc realizovaných staveb v ČR i zahraničí. S historií firmy je neodmyslitelně spojen průmyslový rozvoj moderního stavění na bázi lehké prefabrikace dřeva. Dodávané montované dřevostavby se vyznačují nízkými energetickými nároky a díky tomu je lze zařadit do kategorie energeticky úsporných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2014
Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop