Ze své dřevostavby si užívají pohledy na nejvyšší horu Česka

Ze své dřevostavby si užívají pohledy na nejvyšší horu Česka

Dagmar Šimonová | Úterý, 20. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nejen dobrý architektonický návrh, propracovaný a promyšlený projekt a schopná realizační firma, ale i krásné místo, které má své nezaměnitelné kouzlo. Pojďte s námi nahlédnout do Ladislavova víkendového domu, kde jsme měli možnost pár hodin posedět v příjemné společnosti s výhledem na samý vrcholek naší nejvyšší hory…

Bydlíme v Praze, pro trávení pohodového volna jsme si chtěli vybudovat chatu v horách. Stěžejním požadavkem pro nás byl především prostorný pozemek, kde by se mohly děti vyřádit a odkud by to bylo kousek do lesa na borůvky a houby, výlety na kole, túry, ale i nějakou tu lyžovačku.

A povedlo se to opravdu do puntíku – děti v zimě mohou na sáňkách vyjet až z obýváku, a přestože jsme v poloze nad tisíc nadmořským metrů, hub i borůvek je všude kolem požehnaně. A sportovní vyžití? Sjezdovku máme kousek od chalupy a přímo z kuchyně se díváme na vrchol Sněžky.

drevostavba-na-sjezdovce

obr.: Klima tu bývá opravdu kruté. Deset výškových metrů nad domem se hřeben láme na polskou stranu a dům je tak velmi často atakován prudkými větry. Terasa je proti nepřízni počasí chytře zakousnutá do domu. Foto: Martin Zeman


Komplikace se stavebním povolením

Přestože byla parcela zasíťovaná a v územním plánu označená jako stavební pozemek, dostat stavební povolení byl běh na opravdu dlouhou trať. Protože jsme v první zóně KRNAPu, architekti ze studia ADR vycházeli při návrhu z architektury jimi navržené chaty Tereza, která leží v sousedním údolí, takže s tvarem domu skutečně žádný problém nenastal.

Než se ale podařilo nashromáždit všechny náležitosti a vyjádření od všech dotčených orgánů, uplynuly neuvěřitelné tři roky. Chápu ochranu přírody, souhlasím s ní, ale všechno má své meze a mělo by se to řídit jasnými pravidly.

Čekal bych, že pokud je už parcela pro stavbu přímo určena, není co rozhodovat. Proto varuji – i pozemek, který je dávno zanesený v územním plánu, ještě není „za vodou“ a parcela tak může klidně naprosto ztratit svoji hodnotu.

drevostavba-na-sjezdovce-1

obr.: Stavba je obložena neošetřeným sibiřským Modřínem a Cembonitem. Ladislav prozradil, že prvního půl roku stavba zářila do širokého okolí, jak ale obklad oxiduje, začíná se dům při výhledu ze Sněžky ztrácet. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-sjezdovce-zadni-cast-domu

obr.: Plochá střecha na části půdorysu je ozeleněná. Foto: Martin Zeman


Dřevostavby rostou rychle

Pro dřevostavbu jsem se rozhodl proto, že jsem hledal „snadné“ řešení. Prošel jsem v uplynulých letech hned dvěma stavbami – svého vlastního domu (moderní betonová architektura) a domu pro rodiče manželky, který stavěla na klíč firma VS DOMY.

Poté, co jsem u své stavby pozoroval, jak se složitě řeší detaily, mnoho věcí se předělává a měsíce utíkají, rozhodl jsem se, že do něčeho podobného už jít jednoduše nechci. U rodičů jsem byl z výstavby nadšený. Všechno se domluvilo a připravilo dopředu, pak se části domu vyrobily a na stavbě sestavily jako stavebnice.

Protože jsem při jednání nabyl dojmu, že se ve firmě pohybují samí fundovaní lidé, kteří věci řeší kreativně, dobře a za rozumnou cenu, bez jakéhokoliv výběrového řízení jsem pro spolupráci znovu oslovil VS DOMY.

drevostavba-na-sjezdovce-interier-vyhled

obr.: Ručně dělaný dubový stůl na terase jen tak někdo neodnese. Jeho masivní konstrukce totiž váží neuvěřitelných 300 kg! Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-sjezdovce-interier-kuchyne

obr.: Od šikovně umístěného barového pultu se rozbíhají panoramatické výhledy do okolí, které vrcholí samotnou špičkou naší nejvyšší hory. To bylo místo, které jsme si okamžitě vybrali pro náš rozhovor. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-sjezdovce-interier

obr.: V prvním podlaží je položena dlažba z italské žuly Serrizo, se kterou má Ladislav zkušenosti ze svého rodinného domu. Kámen je to dokonale odolný, chodí po něm klidně i v přeskáčích, nesmekavý i když je mokrý a také hodně rezistentní proti znečištění. Červené víno z něj bez problému vyčistíte i druhý den. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-sjezdovce-vyhled-z-obyvaciho-pokoje

obr.: Díky velkoformátovému borovicovému obkladu stěn i stropu z masivních biodesek působí interiér velmi čistě a kompaktně. Foto: Martin Zeman


Základem je dobrý projekt

Dělená odpovědnost většinou vede k problémům, proto jsem si nechal stavbu realizovat na klíč – od pozemkových úprav (problémy se spodní vodou, nutné odsekání skály) přes základovou desku, hrubou stavbu, veškeré dokončovací práce až po speciality v interiéru.

Já jsem byl na stavbě asi dvakrát, jinak sem ale dojížděli architekti na kontrolní dny. Nechci říkat, že všechno proběhlo bez jediného zádrhelu, to totiž podle mě není možné, ale pokud už se cokoliv vyskytlo, firma si to vyřešila sama, popřípadě se zeptala a pokračovala v práci.

Dům jsme přebírali na konci roku 2013 a hned první Vánoce jsme tu strávili úplně s celou rodinou. Od té doby tu žijeme spokojeně, dvakrát za tu dobu jsme firmu volali, aby předělala nějaké drobnosti. Vždy bez problému.

Na životě v dřevostavbě oceňuju dvě přednosti – je tu velmi příjemné klima a dokonalá tepelná pohoda (když se nás tu sejde v zimě víc, můžeme klidně vypnout i topení) a hlavně tu má člověk takový pocit lehkosti a volnosti.

drevostavba-na-sjezdovce-interier-chodba

obr.: V druhém patře je umístěná ložnice rodičů s koupelnou a šatnou a dva samostatné pokoje s vlastním sociálním zázemím. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-sjezdovce-interier-pokoj

obr.: Třetí patro umístěné v podkroví slouží pro příležitostné nocležníky. Je tu vedle sebe naskládáno hned několik postelí. Po dvou schodištích je odtud přístup do koupelen v druhém patře. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Spojení představ a požadavků architekta na jedné straně, investorů na straně druhé amožností dřevěných konstrukcí na straně třetí bylo u těchto staveb občas náročnější než u běžných rodinných domů. Další zkušeností pro nás byly i extrémně nepříznivé povětrnostní podmínky, se kterými jsme museli počítat při řešení fasád a střech a které nám o sobě daly vědět i při samotné montáži. Na druhou stranu jsme měli úžasnou možnost podílet se na realizaci nevšedních staveb v nádherném prostředí, jednání s investory byla od počátku založena na důvěře. Snad jedinou kaňkou na celé realizaci byl nepoměr mezi dobou strávenou vyřizováním stavebního povolení – tři roky, a dobou výstavby na klíč – čtyři měsíce. Ale výsledek se, myslím, povedl.

Ing. Vladimír Kolařík, VS DOMY, a.s.

drevostavba-na-sjezdovce-obyvaci-cast

Foto: Martin Zeman

Přání architektů


Zadání rekreačních objektů v Horní Malé Úpě bylo pro studio ADR příjemnou výzvou. Se stavbou v této lokalitě už máme své zkušenosti, tentokrát pro nás ale bylo zajímavé podílet se na realizaci se stavební firmou VS DOMY specializovanou na modulové dřevostavby, která vycházela našim návrhům vřele vstříc. Předlohou projektu byla naším studiem nedávno realizovaná chata Tereza, ale vzhledem k rozdílnému typu konstrukce vyžadovaly nové objekty odlišný přístup. Ten se pak propsal jak do exteriéru, tak do interiéru chalup, kde byly použity především přírodní materiály. Celkový výsledek má být moderní objekt s tradičním tvaroslovím, který se nerušeně začlení do stávající zástavby a bude jako okolní horské chalupy přirozeně stárnout. Interiér má působit lehce a vzdušně, ale zároveň díky použitým materiálům příjemně teple. Nezbývá si než přát, aby chalupa dobře sloužila a aby v ní naši klienti trávili šťastné chvíle.

Mgr.A. Petr Kolář, Mgr.A. Aleš Lapka, ADR s.r.o. www.adr.cz


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 4 415 m2
  • Zastavěná plocha: 223,24 m2
  • Podlahová plocha: 354,0 m2
  • Spodní stavba: železobetonové pasy a základová deska
  • Stavební systém: celostěnové sendvičové panely
  • Tepelná izolace: stěny 140 mm + 60 mm
  • Fasáda: sibiřský modřín, cembonitové desky, falcovaný plech - PREFALZ
  • Střecha: nad 1. NP plochá, nad 2. a 3. NP sedlová, sklon 45 stupňů
  • Střešní krytina: nad 1. NP zelená střecha, nad 2. a 3. NP PREFALZ
  • Okna: dřevohliníková, HS portály
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: 1.NP kamenná dlažba Serrizo, 2. a 3. NP suchý systém Fermacell
  • Vytápění (zdroj): elektřina
  • Topení: 1.NP teplovodní podlahové, 2. a 3. NP kombinace el. přímotopy + topné lavice
  • Ohřev vody: el. zásobník 500 l; topení i ohřev TUV na dálkové ovládání
  • Realizace: VS DOMY a.s.

drevostavba-na-sjezdovce-pudorysy

Vizualizace: Dagmar Šimonová, Autor všech fotografií v článku: Martin Zeman

DaS 3-2015
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop