Marie: <small>Naše dřevostavba je taková rodinná archa</small>

Marie: Naše dřevostavba je taková rodinná archa

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 05. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Ukotven v zástavbě starých i nových, avšak vesměs fádních rodinných sídel, působí dům, vklíněný do rohu dvou ulic, jako Noemova archa. Tahle ale nepřistála v pohoří Ararat, nýbrž na okraji Prahy. Pomineme-li fakt, že obě útočiště jsou postaveny ze dřeva, má dům Marie a Martina kromě podoby s mýtickým plavidlem společného i leccos dalšího.

Naše dřevostavba je taková rodinná archa


Cílem bylo vytvořit příjemný prostor pro bydlení až šestičlenné rodiny v lokalitě rezidenčních nemovitostí s uspořádáním ulic klasického typu, která ovšem není tak zvaným satelitem, ale má kořeny v první polovině 20. století.

Ukazuje na to i vzrostlá a poměrně hustá výsadba veřejné zeleně, díky které dýchá čtvrť klidně a svěže. Spolu s absencí rušné komunikace, přitom v dosahu občanské infrastruktury včetně lesní školky, nabízí čtvrť téměř ideální podmínky pro bydlení mladé rodiny.

Navrhnout tvář domu tak, aby působila mladistvě a nápaditě a přitom nenarušila ráz okolí, patří k umění architekta. V tomto případě balancuje rozvržení dispoziční, konstrukčně- materiálové i estetické působivě na hraně ideálního a reálného.

Biblická archa byla vystavěna z pryskyřičného dřeva ne zcela jasného druhu dřeviny, zvané v době vzniku záznamu gofer. Podstatné jsou však jeho vlastnosti, a to především značná odolnost vůči vodě, potažmo hnilobě, protože archa měla vydržet potopu světa.

Kbelská dřevostavba má rovněž dlouhodobé cíle, i proto je zvenčí obložena modřínovým dřevem, které má díky specifickému složení smůly téměř totožné vlastnosti jako výše zmíněné dřevo biblické. Současným prvkem fasády jsou pak vláknocementové desky v barvě oceli, zajišťující nejen pohledový soulad, ale podstatným způsobem umocňující dojem bezpečí v rodinné arše.

Kompaktní, jednoduchý, ale vůbec ne nudný tvar je poplatný nízkoenergetickému standardu, patrnému z prvního pohledu v účelové kompozici okenních otvorů. Promyšlená vnitřní dispozice pak počítá s plošnou maximalizací hlavního pobytového prostoru a zároveň zohledňuje záměrnou křivost stěny domu. Nepřímočarý příběh domu nám ale nejlépe vypoví Marie sama. Pojďte dál ...

drevostavba-jako-rodinna-archadrevostavba-jako-rodinna-archa-vrata

 

drevostavba-jako-rodinna-archa-interier-kuchynedrevostavba-jako-rodinna-archa-interier-obyvaci-pokoj

 

drevostavba-jako-rodinna-archa-interier-loznicedrevostavba-jako-rodinna-archa-interer-koupelna

 

Otázky na autora projektu


Měl projekt tohoto domu nějaký návrhový oříšek, konstrukční zajímavost?

Oříškem byl zejména tvar velmi úzkého, nepravidelného stavebního pozemku. Už při prvním kontaktu investoři zmínili obavu, jestli na takhle blbý tvar pozemku půjde vůbec nějaký dům smysluplně postavit. Tvar pozemku se tak stal jedním z faktorů, který měl vliv na konečnou formu domu, a to myslím v pozitivním smyslu.

Dům vklíněný do nejširší části úzké parcely tak odděluje pobytovou zahradu od křižovatky místních, neméně klidných ulic. Domnívám se, že není blbých parcel, je jen zapotřebí hledat specifická řešení na míru ku prospěchu stavby. Věřím, že je rodina investora s návrhem domu spokojena, důkazem je mi to, že jsme i nadále v přátelském kontaktu.

Ing-arch-Milos-Cerny
Ing. arch. Miloš Černý
autor projektu

Otázky na majitelku Marii


Když přijde na bydlení ve vlastním domě, co bylo u vás rozhodujícím faktorem pro tuto volbu, co vás nejvíc lákalo?

Toužili jsme mít hlavně vlastní prostor, kde budeme moci dělat svoje věci v době, kdy chceme my, a ne, kdy to nevadí ostatním.

Takže dřevo stálo vlastně až ve druhé řadě?

Je pravda, že rychlost výstavby, pořizovací náklady nebo energetická nenáročnost byly důležitým atributem volby, ale s manželem se nám dřevostavby líbily ještě dříve, než jsme o vlastním domě vůbec začali uvažovat. Jakmile jsme se rozhodli, že rodinný dům ano, cesta ke dřevu nebyla dlouhá.

Zajímavé. Hodně lidí totiž dřevostavbu řeší prvotně, adekvátně nedůvěře, která kolem ní panuje.

Já myslím, že nedůvěra není na místě. Je to jen neinformovanost. Když jsme stavěli, někdo se mě dokonce ptal, jestli budeme jezdit na koních jako kovbojové ... (smích). Naprostá většina lidí, co nebyli v obraze, si myslela, že stavíme srub.

Neumím si v téhle zástavbě a na tomto pozemku představit srub. Jak jste vlastně k parcele přišli? Není to žádný stavební krasavec ...

Chtěli jsme klasickou parcelu ve vedlejší vesnici, odkud pocházím. Jenže tam to vypadalo nereálně a v půdním bytě 3+kk v domku rodičů nás to se čtyřmi dětmi už začínalo „tlačit". Když jsme dostali tip na pozemek na kraji Prahy, zjistili jsme si adresu a jeli se na něj podívat. Byla to láska na první pohled.

Nešlo právě o ideál, ale jeho nepravidelný, protáhlý tvar se nám zprvu zdál zajímavý, a byly na něm už vzrostlé stromy. Viseli jsme na plotě a nemohli se vynadívat. Dočkat pondělí, až nás realitní makléřka na pozemek pustí, bylo nekonečné. Prakticky o ničem jiném jsme nemluvili a rovnou začali řešit finance.

Následně pak trošku zapeklitou situaci majetkových vztahů; část pozemku totiž nepatřila prodávajícím, nýbrž obci. Ale byla jsem toho času na mateřské, tak jsem si věřila, že všechno vyběhám.

Pak přišlo na řadu zbourání stávající provizorní stavby a současně návrh našeho nového hnízda. A tím vlastně pro mě začal úžasný projekt – dům doslova a do písmene na míru.

Promítli jste do něj svoje představy, nebo jste se chtěli nechat překvapit architektem?

Základní pilíře jsme měli jasné, dostat je ale do elaborátu pro architekta už bylo složitější. Oslovili jsme jich několik, ale naše cesty se minuly. Ve finále navrhovali to, co se líbilo jim, ne co by se líbilo nám. Jednu chvíli jsme dokonce propadli zoufalství, že na nepravidelném pozemku nepůjde postavit to, co bychom si přáli.

Hledala jsem v různých typových domech a v časopisech o bydlení. Nakonec vlastně i to „hledání cesty" bylo výzvou. A jak se později ukázalo, přivedlo nás to i k volbě architekta.

Postavil se k vašim požadavkům jinak?

Ano, jinak a lépe. Naslouchal, vnímal a nabízel alternativy. Samozřejmě, že byly i třecí plochy. Třeba ohledně topení – jaký systém, nebo zda krb ano či ne, jestli vanu, nebo sprchový kout, a taky kvůli barvám v interiéru.

Ale to podstatné, bez čeho se neobejdeme, jako třeba garáž propojená s domem, obývák rozšířitelný v létě o terasu, samostatná šatna pro děti a pro nás, vlastní koupelna u manželské ložnice – to všechno se povedlo a navíc zabalené do nepřehlédnutelného rukopisu. I proto jsme si ho vybrali.

Doporučil nám také stavební firmu, se kterou spolupracoval vícekrát. I to byla dobrá volba. Hrubou stavbu zvládli na jedničku. Jednoduché to ale neměli. Materiál na takto špatně přístupný pozemek museli navážet menším náklaďákem vícekrát. Ostatní jsme víceméně zvládli svépomocí.

Krb nakonec nedopadl, kde se tedy scházíte? Kde tluče srdce vašeho domu?

Právě tady, kde sedíme, v jídelně a kuchyni zároveň. Nicméně děti se radují prakticky všude, jak sama vidíte (překážková dráha v obývací části, pozn. red.).

Zdá se, že ani po čtyřech letech zkušeností s životem v dřevostavbě nemáte výhrady.

Celý život jsem vyrůstala ve zděném domě, mám tedy srovnání a vlastně nechápu, proč se stále tolik staví z cihel. Mám v chodbě udělanou takovou koláž z fotek, jak probíhala stavba, a už několikrát jsem slyšela údiv typu: To je dřevostavba?

Myslím, že pokud člověk dodrží určitá pravidla, jako třeba sluneční clonění, tak je dřevostavba skvělá volba. Ostatně, jsme s ní tak spokojeni, že jsme se rozhodli postavit si další, v koutě zahrady. Bude podstatně menší, jen pro hosty, babičky, dědečky a tak. Ale docela určitě bude ze dřeva a jistě jej zrealizujeme s již prověřeným architektem i stavbařem.

drevostavba-jako-rodinna-archa-terasadrevostavba-jako-rodinna-archa-pozemek

 

drevostavba-jako-rodinna-archa-garazdrevostavba-jako-rodinna-archa-fasada

 

Otázka na dodavatele


Jakou roli hraje součinnost majitele budoucího domu se stavební firmou?

Součinnost investora, majitele či budoucího uživatele domu s dodavatelem stavby v jejím průběhu je trojího druhu. V případě, že majitel spolupracuje, o stavbě něco ví a je s ním dobrá komunikace, je to pro obě strany přínosné, na stavbě panuje dobrá atmosféra a obě strany mají ze stavby radost. Důležitý je postoj a kvalita technického dozoru – v tomto případě to byl autor projektu, což je asi nejlepší varianta. Vyjasňování detailů, pokud je nějakého třeba, může probíhat operativně.

Druhý případ je, že se investor o průběh stavby vůbec nestará, vše nechá na dodavateli a technickém dozoru. Já tomu říkám „studená stavba", ale postup výstavby to vůbec nelimituje.

Třetí rovina znamená, že investor se o stavbu zajímá, nesjedná si technický dozor, nic o stavbě neví a neustále přichází s „novými nápady", má snahu stavbu koordinovat. Dům se samozřejmě dostaví a předá, ale z předané stavby má mít minimálně dobrý pocit jak investor, tak dodavatel. V tomto případě byla s majiteli domu dobrá komunikace – byli ten první případ.

jaromir-eisman-palis-plzen
Jaromír Eisman
Palis Plzeň spol. s.r.o.


Technické parametry domu

  • Zastavěná plocha: 140 m2
  • Užitná plocha: 191 m2
  • Spodní stavba: betonové pasy a betonová základová deska
  • Konstrukční systém: sendvičová dřevostavba sloupkové konstrukce, sedlová střecha, dřevěný krov
  • Tepelná izolace: kombinace foukané celulózy, dřevovláknitých desek a minerální izolace v sendviči obvodových stěn
  • Fasáda: provětrávaná; kosočtverečné lamely z modřínového dřeva na jižní a severní fasádě; nehořlavé cementovláknité desky Cembrit Express na západní a východní straně, atiky z titanzinkového plechu
  • Střecha: falcovaný titanzinkový plech, na plochých částech PVC fólie
  • Okna: dřevěná a vstupní dveře Euro 88, zasklení izolačním trojsklem Ug=0,65 W/m2K
  • Teplo: elektrické podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací, klimatizační jednotka na chlazení a topení, solární kolektory na ohřev vody
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonová deska Rigidur, instalovaná předstěna a minerální izolace, desky OSB, sloupková konstrukce s foukanou celulózou, dřevovláknitá deska, difuzní fólie, větraná mezera, fasádní plášť
  • Celková tloušťka stěny: 36 cm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,182 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Miloš Černý, projekční kancelář ArchIN, www.archin.cz
  • Realizace: Palis Plzeň spol. s r.o.,2011–2012

drevostavba-jako-rodinna-archa-pudorys-1NPdrevostavba-jako-rodinna-archa-pudorys-2NP

 

Vizualizace půdorysů: Palis Plzeň spol. s.r.o., Autor všech fotografií v článku: Jiří Ernest

DaS 2-2016
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop