Cedrová roubenka nevyžaduje údržbu, interiér krásně voní a dřevo má dobrý tepelný odpor

Cedrová roubenka nevyžaduje údržbu, interiér krásně voní a dřevo má dobrý tepelný odpor

Helena Petáková | Úterý, 10. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Lenka vyrůstala deset let v roubence, takže při pořizování vlastního bydlení podle jejích vlastních slov cesta zpátky ke zděnému domu už nevedla. Příjemnou atmosféru mezi dřevěnými stěnami, s jejich charakteristickou vůní, teplem a celoročně vyrovnaným klimatem, znala z domova a také o dalších příznivých vlastnostech dřeva jako stavebního materiálu věděla od svých rodičů víc než leckterý jiný budoucí majitel dřevostavby.

Cedrové dřevo má spoustu výhod


V době, kdy jsme s manželem o stavbě uvažovali, začalo být v oblibě cedrové dřevo. Má dobrý tepelný odpor, takže jsme věděli, že ušetříme za vytápění, a pak jsme ocenili i jeho další výhodu – nevyžaduje údržbu. Několikrát jsem zažila natírání roubenky u rodičů a vím, co to znamená! Na borovici se jednou za pět let obnovuje nátěr, a když jsme termín trochu protáhli, dřevo už začalo černat a muselo se přebrousit.

Údržba je i finančně nákladná. Jakmile se o stavbu nemusíte starat, máte samozřejmě víc volného času pro sebe a svou rodinu. Počítáme tedy raději s tím, že cedr na namáhané západní straně, kde je nejvíc omývaný deštěm, bude lehce šednout. Na většině domu má však ve svém přirozeném neošetřeném stavu nádhernou paletu teplých měkkých tónů, od světlého jantaru až po tmavomedovou hnědou.

Naše roubenka je postavena z červeného cedru, což jsou gigantické stromy staré 200 až 300 let, které rostou v okolí kanadského města Whistleru. Jejich cesta k nám do Česka začala plavbou po památné řece Fraser, po které splavovali dřevo do Vancouveru už první pionýři.

Šířka kmenů umožňuje tamním pilám snadno z nich vyřezat potřebné stavební trámy 20x30 cm, které se z našich domácích subtilnějších smrků získávají mnohem méně efektivně a tomu odpovídá i jejich vyšší cena. Cedrové dřevo ovšem prodraží následná doprava „přes půl světa“ ve většinou šestimetrových kontejnerech, které udávají i délku převážených trámů.

Cedr jako jediné stavební dřevo se do zemí EU smí dovážet v surovém, nesušeném stavu a bez fytosanitárního certifikátu, protože je vysoce odolné proti dřevokazným škůdcům. Je to dřevo hodně lehké, uvnitř provzdušněné, proto je tak dobrým izolantem.

V nasyceném stavu má velmi nízkou vlhkost, je tedy také tvarově stálé a ve stavbě nepracuje – stěna s výškou dva metry nám klesla pouze o dva centimetry! Uvádí se, že masivní cedr má o 30 až 40 procent lepší tepelně izolační parametry než sušené lepené dřevo a dvojnásobně lepší než masivní smrk.

moderni-cedrova-roubenka-cely-dum

Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-bocni-cast

Foto: Martin Zeman

Naše roubenka jako dřevěná stavebnice


Zárukou při výběru stavební firmy CEDAR HOME pro nás byl počet jejích realizovaných staveb. Pohybuje se kolem stodvacítky a to je pro každého stavebníka vodítko, které hodně o kvalitě firmy napoví. S našimi představami o budoucím domě se firma seznámila pomocí jednoduché studie, kterou nám nakreslil architekt, podle jejích rozměrů vypracovala dokonalý počítačový návrh a následně vyrobila dřevěnou konstrukci na automatizované lince.

Každý trám je na milimetr přesný, má své číslo, takže v praxi to vypadalo tak, že doprostřed základové desky jsme postavili stůl, na něj rozložili velký nákres a podle něj montážní parta dům poskládala. Nic nechybělo, nic nepřebývalo. Projekt byl přesný i s rozvody elektřiny, protože s těmi se už v trámech musí počítat. Rozvody vody a kanalizace se pokládají do podlahy.

Hrubou stavbu jsme měli hotovou za šest dní, za další den dva byla pod střechou a uzavřená i s okny. Pak jsme dokončovali interiéry. Zděné příčky nám stavěli příbuzní, truhláři dělali obložky nad příčkami, kde se nechávají mezery kvůli sedání okolního dřeva, podlahy pokládali z masivní borovice, schodiště stavěli z jasanu…

Na podbití stropu jsme si na pomoc pozvali partu z fotbalu, koupily se dvě basy piva – dobrý truhlář by určitě nějaké nedokonalosti našel. S hrubou stavbou jsme začali v srpnu a na zimu jsme se už stěhovali.

moderni-cedrova-roubenka-zepredu

obr.: Černá, nebo červená? Dilema, jaká barva betonové tašky bude k roubence ladit, vyřešili majitelé ve prospěch černé. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-terasa

obr.: Přirozená barva cedrového dřeva vyniká na prostorné terase s modřínovou podlahou. Foto: Martin Zeman

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato cedrová roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "V barvách jantaru". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

Interiér s pokladem


Často se nás lidé ptají, jestli naše malá dcera nemůže dřevěné stěny poškodit. Přece jenom cedr je měkké dřevo, do kterého se snadno zaryje nehtem, ale už jsme měli stěnu počmáranou i červenou fixou… Také v průběhu stavění se dřevo může zašpinit. V takovém případě se celá stěna přebrousí, protože jak na ni bruskou sáhnete, rozdíl je vidět v barevném odstínu. Proto všechny vnitřní prostory firma obrousí nejlépe až v závěru, kdy už všichni řemeslníci stavbu opustí.

Při zařizování interiéru jsme se inspirovali časopisem DŘEVO&stavby, hlavně jeho fotografiemi s vnitřním vybavením. Nábytku ale moc nemáme, protože nerada uklízím přeplněné místnosti, kde jsou výstavky všelijakých předmětů… Jednu výstavku tady mít ale časem budeme.

Když jsme bourali strop obytného domu původní hospodářské usedlosti, vysypal se nám na hlavu „poklad“ – pečlivě ukryté předměty, které patřily k životu dřívější rodiny. Vyčistili jsme je a v našem novém domě teprve získají čestné místo.

Hlavní dominantou roubenky jsou kachlová kamna s velkým prosklením, které nám v chladných dnech vytváří příjemný kontakt s ohněm. Součástí kamen je teplovodní výměník, což je objemná nádrž, která teplo akumuluje a přes termostat ho podle nastavené teploty pouští do dvou oběhů – do deskových radiátorů a do podlahového vytápění pod dlažbou v koupelnách a v předsíni.

Užitkovou vodu ohříváme záložním plynovým kotlem. Náklady na vytápění máme tedy minimální, dřevo roste všude kolem a za plyn zaplatíme kolem 450 korun měsíčně. Ve dřevěném domě se však cítíte útulně i při nižší teplotě, protože dřevo samo o sobě teple působí.

moderni-cedrova-roubenka-chodba

obr.: Podlahy z masivní borovice jsou jediným dřevem, které je v roubence ošetřené olejovým nátěrem. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-proskleni

obr.: Interiér charakterizuje minimum nábytku, světlejších barev k tmavším cedrovým stěnám, hodně světla, dodávaného velkými okny a prosklenými dveřmi. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-obytny-prostor

obr.: Kuchyňská linka vystupuje z tmavého koutu svou bílou barvou. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-kamna

obr.: Kachlová kamna s vložkou a tepelným výměníkem představují investici, která se v budoucnu vyplatí nízkými náklady na topení. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-interier

Foto: Martin Zeman

Moc bychom neměnili


Bydlení v dřevěné roubence je ve všech směrech příjemné, ale ještě jsme neřekli, že také voňavé. Cedr obsahuje hodně pryskyřice a je aromatičtější, než třeba borovice. Já sice jeho vůni už nevnímám, ale kamarádky z mého oblečení cítí, že jsem přišla z roubenky. Návštěvám to tady voní zvláště po dešti.

Kdybychom stavěli znovu, asi bychom zvolili nižší střechu, protože podkrovní místnosti nevyužíváme. Zatím tam máme galerii a půdu, kde v budoucnu může vzniknout třeba dětská herna. Sedlová střecha sice ladí s okolními hospodářskými budovami, v tom měl architekt pravdu, jenže k bydlení nám stačí přízemí. Jinak jsme se svým domem nadmíru spokojeni.

moderni-cedrova-roubenka-interier kopie

Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-loznice

obr.: Také vybavení ložnice a koupelny upřednostňuje světlé barvy béžovou a bílou. Namísto skříní jsou úložné prostory řešeny dvěma šatnami. Foto: Martin Zeman

moderni-cedrova-roubenka-koupelna

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srubová konstrukce
  • Krov: dřevěný – smrk
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Vstupní dveře: dřevěné
  • Okna: dřevěná eurookna,
  • Zasklení: izolační dvojsklo
  • Podlahy: dlažba, masivní dřevěné
  • Topení: podlahové topení, radiátory, kachlová kamna s teplovodním výměníkem
  • Pozemek: 3000 m2
  • Zastavěná plocha: 228 m2
  • Obytná plocha: 200 m2
  • Realizace: CEDAR HOME s.r.o., www.cedarhome.cz

moderni-cedrova-roubenka-pudorys


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet ve stejné roubence a zajímá vás přibližná cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost CEDAR HOME s.r.o. projektuje, vyrábí a staví roubené domy z masivního červeného cedru, sušené a lepené borovice nebo smrku podle individuálních přání, ale i typových projektů. Má za sebou více než 300 realizací.

Využívá profesionálního 3D-CAD/CAM software pro návrh a následnou výrobu. Výroba se realizuje na dřevoobráběcím zařízení, které je složené z počítačově řízeného centra K2 od společnosti Hundegger a profilovacího zařízení REX, jež umožňuje kvalitní a velmi přesné opracování dřeva a tím zajišťuje vysoký standard kvality. Jednotlivé prvky konstrukce se sestavují přímo na místě stavby.

Dřevěné domy jsou krásné, ekologické a dlouhověké stavby. Bydlení v dřevěném domě znamená návrat k přírodě a ke zdravému způsobu života.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 3-2013
Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop