Bungalov Lenku přesvědčil svou rychlou a levnou výstavbou

Bungalov Lenku přesvědčil svou rychlou a levnou výstavbou

Dana Jakoubková | Pondělí, 10. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevěný bungalov s valbovou střechou patří k australské klasice a dodnes zůstává stále přítomným rysem každého předměstí. Jeho okouzlující charakter a jednoduché uspořádání uspokojí každého, kdo hledá funkční a cenově dostupné bydlení za menšího provozního úsilí. A přesně po tom jeho majitelka Lenka toužila.

Koncept bungalovu přinesla do Austrálie britská armáda z Indie. Později se rozšířil i do USA, Kanady a dále do světa. Původně byly bungalovy symetrického, nejčastěji čtvercového nebo obdélníkového půdorysu, velmi jednoduše členěné a téměř výhradně postavené ze dřeva.

Jednopodlažní dům nevýrazného stylu se stal dominantním prvkem předměstí velkých měst. I když jsou často považované za pohromu australské architektury, díky jednoduché konstrukci a levné výstavbě přetrvává tento typ domu dodnes a v průběhu staletí se od něj odrazilo na desítky upravených variant – od zcela prostých, dělnických domů po načančané a překombinované viktoriánské rezidence.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-zahrada

Prostor: Bungalov potřebuje dostatečně velký a rovinatý pozemek. Ne každému také vyhovuje spát v přízemí. Foto: Martin Zeman


Klíčové charakteristiky bungalovu

Bungalov obvykle obsahoval dvě až čtyři místnosti kolem centrální chodby, kuchyně byla často samostatná a vstupovalo se do ní ze zadní kryté verandy, kde se nacházela také spíž nebo koupelna. Kromě výjimečných případů měl bungalov vždy krytou vstupní verandu s masivními nosnými sloupy a často i přidružené kryté verandy opatřené nábytkem na zbývajících stranách.

Bylo to dáno teplými klimatickými podmínkami oblastí, kde se nejčastěji tyto domy stavěly, a obyvatelé trávili na verandách významnou část dne, často na nich i spali. Tento koncept je velice podobný takzvanému rodovému domu, o kterém jsme psali v čísle 5/2017 tohoto časopisu a kde je rovněž počítáno s tím, že život probíhá především venku a dovnitř se uchyluje jen na krátkou část roku, kdy nastanou chladné dny.

Za tím účelem byl běžně v bungalovu krb, který vystupoval ze stěny. Bungalovy dneška představují moderní životní styl obyvatel, pro které je výraz „překombinovaný" tak vzdálený, jako pro Čecha Austrálie.

Jednoduchost a velký vnitřní prostor jsou stále dominantním rysem domu, jen moderní technologie přinesly přidanou hodnotu v podobě možnosti tenčích stěn při zachování dostatečné tepelné izolace.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-vstup

Účelnost: Fasáda domu nepotřebuje žádné dodatečné vylepšování. Cokoli dalšího by působilo nadbytečně. Nejúčelnější dispozice bývá často tou nejjednodušší. Foto: Martin Zeman


Vy jste o zděném domě vůbec neuvažovala?

Ve zděném domě už jsem žila a ten druhý byl od počátku zamýšlen jako dřevostavba. Když jsem byla v Austrálii, bungalov se mi zalíbil jednoduchou, účelnou konstrukcí a zároveň vzdušnou koncepcí a rychlou výstavbou.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-zahrada-vstup-do-zahrady

Foto: Martin Zeman


Bungalovy u nás staví téměř každá firma. Podle čeho jste se rozhodovala?

Měla jsem několik variant, nakonec jsem se rozhodla na základě referencí a po návštěvě vzorového domu. Mám ráda jednoduchost, u dřevostavby mě zajímaly všechny projekční detaily, skladba konstrukce, kvalita materiálů i technologické postupy a kvalita provedení.

Také jsem chtěla firmu, která nebude na trhu nováčkem. Jedním z důležitých aspektů pro finální výběr pak bylo: doživotní záruka na konstrukci. To není běžná věc a přitom je velice podstatná. Tím, že jsem se rozhodla pro dřevostavbu na klíč včetně základové desky, jsem tuto záruku získala.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-velka-okna-do-zahrady

Jednoduchost : Přílišná členitost neumožňuje plnohodnotné využití prostoru, zvyšuje náklady i potřebu energie. Jednoduché a správně orientované plochy mohou být jedině ziskem, přičemž platí, že jedno velké okno je lepší než dvě malá. Foto: Martin Zeman


Když říkáte dřevostavba na klíč, co vše bylo zahrnuto v ceně?

Od základové desky přes kompletní stavbu po vybavení domu k okamžitému nastěhování včetně podlahových krytin, obkladů, dlažby, sanitárního vybavení, topení, oken, dveří, vymalování… Sama jsem si poté zařizovala zemní práce pro retenční nádrž na dešťovou vodu, zámkovou dlažbu, plot, zahradu a chodníčky. Bylo to ale poměrně nákladné, já jsem to dost podcenila. Doporučuji stavebníkům zahrnout dokončovací práce do rozpočtu.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-interier-kuchyne-jidelni-kout

Dostatečnost: Dispozice je řešena jako 4+kk, která je pro dvě osoby naprosto dostačující. Jedna koupelna a toaleta pak stačí nejen předpisům, ale i uživatelům. Foto: Martin Zeman


Bungalov neformální a otevřený

Bungalov byl naplánován a navržen pro bydlení v neformálním, otevřeném uspořádání a se záměrem, aby každý pokoj měl výhled do zahrady. Kuchyně, jídelna a obývák jsou v tomto domě úhledně koncipované do jednoho prostoru, který přerůstá do zastřešené terasy umístěné v jihozápaním rohu domu.

Díky použití masivních dřevěných prvků působí terasa severským dojmem. Je to také jediné místo v domě, kde je dřevo přiznané. Navazující minimalistický interiér je k němu subtilním a moderním kontrastem.

bungalov-VEXTA

Foto: Martin Zeman


Takto řešená terasa je standardně v nabídce vybrané firmy?

V nabídce je klasická omítka, ale zvolila jsem toto řešení z estetických i praktických důvodů. Dřevo působí tepleji a je i měkčí na dotek. Celkově působí prostor na terase útulněji a je to zajímavý designový prvek spolu s dřevěným podbitím střechy ve stejném odstínu. Na terase trávíme za hezkého počasí hodně času.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-terasa

Foto: Martin Zeman


Říkala jste, že jde o typovou dřevostavbu…?

Ano, ale společně s architekty jsme dopracovali celý koncept tak, aby vyhovoval mojí představě. Projekt je tedy s individuálními úpravami. Kromě terasy jde i o zvětšení půdorysu a úpravu vnitřních dispozic. Máme větší obývák a více francouzských oken, kterými lze vyjít ven přímo na terasu. Dům je krásně vzdušný a prosvětlený.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-interier-kuchyne-obyvaci-pokoj

Praktičnost: Absence patra je praktická – všechno je při ruce a bez námahy. Žádné úkosy střešních podhledů, žádné překážky, žádná nevyužitá místa pod schodištěm. Ale také žádné úložné prostory na půdě či v podkroví. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-interier-koupelna

Foto: Martin Zeman


Ještě k topení v ceně – tam patří i ta kachlová kamna? Není to trochu předimenzované?

Ne, krbová kamna jsou české výroby, našla jsem je na veletrhu. Zaujal mne zajímavý design a také vhodnost použití do dřevostavby a přiměřený výkon. Oheň v obytném prostoru dělá útulnou atmosféru. Jsou skvěle funkční, vytopí v zimě i přilehlé místnosti. Mám z nich velkou radost.

Jinak je tu podlahové topení – elektrické kabely a místnosti se regulují nastavením teploty termostatu. V ložnicích jsou umístěny konvektory pod oknem. Je to velmi praktické, místnost se okamžitě vytopí, kdykoliv je třeba. Doporučuji nešetřit na izolaci, dřevostavba je více zateplená a okna mají trojskla.

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-interier-obyvaci-pokoj-krbova-kamna-terasa

Atmosféra: I když to vypadá, že kamna jsou kachlová, jde jen o líbivý obal. Funkčně jsou určená do dřevostavby a jejich výkon je nízký. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

martin-liska-obchodni-reditel-vexta
Martin Líska
obchodní ředitel VEXTA a.s.

Moderní, praktická, povedená – několik slov, která mě napadnou v souvislosti s přízemní dřevostavbou, kterou jsme postavili „na klíč“ na kraji Prahy. Je to jeden z bungalovů, který dává smysl, je cenově dostupný a skvěle funguje. Takové domy stavíme rádi. Bezvadně se v nich bydlí. Věříme, že dřevostavba je tak kvalitně postavená, že bude dlouhá léta sloužit ke spokojenosti několika generací...

 

Oficiální video z redakční návštěvy bungalovu


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 139,6 m2
  • Podlahová plocha: 98,2 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: sendvičový panel, difuzně uzavřená konstrukce
  • Teplo: podlahové vytápění elektrické, nástěnné konvektory
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,16 W/m2K
  • Projekt a realizace: VEXTA a. s., www.vextadomy.cz

bungalov-VEXTA-pudorys


mail-ico-poptavka

Líbí se vám bungalovy a chtěli byste v jednom bydlet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Firma VEXTA má za své dlouholeté působení na trhu již desítky úspěšných realizací dřevostaveb rodinných domů na klíč. Dřevostavby VEXTA splňují ta nejnáročnější kritéria na kvalitu, řemeslné provedení a úsporné bydlení. Použitá technologie umožňuje stavět domy za zajímavé ceny a navíc ve velmi krátkých realizačních termínech.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop