Dřevostavba ve finském stylu

Dřevostavba ve finském stylu

Redakce | Středa, 20. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pojďte s námi na dvojnásobnou zahraniční návštěvu: dům, který navštívíme, leží u našich severních sousedů, vyroben byl ale ještě severněji, ve Finsku, a dovezen na místo určení ve středním Polsku. Přesně tak, jak si to přála čtyřčlenná rodina, která nové bydlení hledala především kvůli dětem.

Podnikatelé středního věku, říkejme jim třeba Anna a Jarek, obývali prostorný dům na předměstí Poznaně, který jim svou dispozicí i lokalitou vyhovoval. Situace se ale změnila poté, co jejich dva synové dokončili základní školu a k dalšímu studiu si vybrali střední školu velmi vzdálenou od bydliště.

Protože rodina je zvyklá trávit většinu času pohromadě, bylo dlouhodobé odloučení hlavním motivem změny. Jarek v rámci svého podnikání několikrát navštívil severské země a do tamního stylu bydlení i života se rychle zamiloval. Bylo rozhodnuto – nový dům bude dřevěný.

„Nechtěl jsem se ale pouštět po cestě hledání dodavatele mezi polskými firmami a vsadil jsem na zaručenou finskou kvalitu," vysvětluje Jarek. „Vybrali jsme si firmu Kontio s bohatými zkušenostmi a dlouholetou tradicí, která má naštěstí zastoupení i na našem trhu."

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-cely-dum

obr.: Tón v tónu: povrchová úprava pláště, barva střešní krytiny i nátěr oken a zábradlí na terase vzájemně korespondují, dům se tak stává zvenku poměrně nenápadným. Foto: Kontio Loghouses

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-vchodove-dvere

obr.: Chválíme velmi prostorný a přehledný vstup do domu. Foto: Kontio Loghouses


Dřevo byla jasná volba

Prioritou byl dostatečně velký dům, jehož architektura bude moderní a zároveň útulná, což dřevo dokáže zajistit: „Dřevo je archetypálně spjato s přírodou, vnáší do interiéru zabydlenost, pocit něčeho známého, hřejivého."

Zároveň ale měl mít každý člen rodiny možnost úniku do svého vlastního, intimního prostoru, kde nebude nikým rušen a může trávit čas sám se sebou. A to se podařilo. Bonusem ke třem ložnicím s vlastními koupelnami je samostatný pokoj v patře, který se podle potřeby proměňuje v hernu nebo zázemí pro hosty.

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-obytny-prostor

obr.: Lazura s bílým pigmentem chrání dřevo v interiéru před tmavnutím vlivem UV záření a vytváří z něj ideální pozadí pro zařízení v tmavších tónech. Foto: Kontio Loghouses

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier

obr.: Galerie v patře je opticky propojena s přízemím, sklo místo zábradlí tento efekt ještě umocňuje. Foto: Kontio Loghouses

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-vchod-na-terasu

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-jidelni-stul


"Technologie nesedavého trámu zaručuje jen minimální tvarové změny domu po jeho dokončení."


navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-kuchyn

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-omyvadlo-koupelna

obr.: Díky velmi střídmému vybavení nepůsobí prostor toalety navzdory své podlahové ploše nijak stísněně. Foto: Kontio Loghouses

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-koupelna


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba ve finském stylu se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Ve finském stylu". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-loznice

obr.: Dřevo v ložnicové části je ošetřeno pouze transparentním nátěrem. Foto: Kontio Loghouses


Tradiční a zároveň moderní

Jarek se pro technologii lepeného nesedavého trámu rozhodl nejen proto, že ho zaujala nadčasovým, méně rustikálním vzhledem, ale také proto, že je zárukou výborných tepelněizolačních parametrů. „Polární borovice roste v drsných podmínkách a tvoří velmi těsné letokruhy. Je tedy dostatečně pevná a ‚hustá'," vysvětluje.

„Lepený trám navíc jen minimálně pracuje a prakticky nesedá a spoje mezi jednotlivými trámy jsou dvojitě podélně utěsněny bez přerušení." Technické parametry jsme sice během krátké návštěvy prozkoumat nedokázali, zato pocitové dojmy na nás zanechal dům poměrně hluboké: i po dvou letech od nastěhování je uvnitř krásně cítit dřevo a jeho pohledová struktura vytváří velmi osobitou atmosféru.

„Rozdíl je také v akustice," přidává se k hodnocení Anna, „je se zděným domem nesrovnatelná. Tím, že dřevo do jisté míry pohlcuje zvuky, se nic nerozléhá a nemusíte mluvit nahlas a podvědomě se zklidníte."

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-stit-domu

Kdo tu bydlí?

Manželský pár středního věku s dvěma chlapci. Anna je zubní lékařkou s vlastní praxí, Jarek je podnikatel v oblasti zahraničního obchodu. Jejich synové začali studovat střední školu. Rádi tráví volný čas spolu a jejich velkou zálibou je saunování.

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-sauna

obr.: Sauna se zázemím – neodmyslitelná součást finského domu a především velká záliba majitelů. Foto: Kontio Loghouses


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 107 m2
  • Užitná plocha: 250 m2
  • Konstrukční systém: roubený dům, polární borovice, průřez trámů 180x170 mm, příčky v přízemí trámové, příčky v patře lehká dřevěná konstrukce s dřevěným obkladem
  • Venkovní i vnitřní nátěr: lazura Teknos
  • Vytápění: plynový kotel, teplovodní podlahové topení, nucené větrání s rekuperací tepla
  • Projekt: katalogový dům Kontio Iso-Kajastus s individuálními změnami
  • Realizace: polské zastoupení KONTIO LOGHOUSES, zastoupení pro ČR – Finutea s.r.o., www.drevostavby-kontio.cz

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-1-NP

navsteva-drevostavba-ve-finskem-stylu-interier-2-NP

Připravil: Martin Klíma
Foto: Kontio Loghouses


mail-ico-poptavka

Chtěli byste také bydlet ve finském stylu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost KONTIO LOGHOUSES je největší světový výrobce dřevěných domů z lepeného hranolu. Finská společnost KONTIO-TUOTE Oy, se zabývá výrobou a montáží dřevěných domů, jak rekreačních, tak k trvalému bydlení, ve více než 40 zemích světa. Zástupcem společnosti KONTIO-TUOTE Oy pro Českou republiku je společnost Finutea s.r.o.

Kromě několika světových patentů v oblasti technologie domů z masivního dřeva je společnost KONTIO TUOTE Oy držitelem CE certifikátu (ETA – 05/0119). Finanční síla a důvěryhodnost je opakovaně prokazována ratingovým ohodnocením AAA.

V případě zájmu investora je možné zhotovit jak stavbu tzv. 'na klíč´, tak i uzavřenou hrubou stavbu, či stavbu v jakékoli fázi dokončení. Vše závisí na individuálních přáních zákazníka.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 2-2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop