Ján: <small>Hrubou stavbu jsme postavili za tři dny a celý dům byl dokončen za čtyři měsíce, žije se nám tu krásně</small>

Ján: Hrubou stavbu jsme postavili za tři dny a celý dům byl dokončen za čtyři měsíce, žije se nám tu krásně

Lucie Němcová | Středa, 05. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když architekt Ján Strcula pracoval na konceptu této stavby, byla zamýšlena jako univerzální vzorový dům. Okolnosti však zařídily, že se stala částečně jeho domovem a pracovním ateliérem. Objekty tohoto charakteru, s nízkými náklady na provoz, rychlou výstavbou a prostými materiály užitými sofistikovaným způsobem, nazývá „druhotná rezidence". Nesou totiž stejné atributy a kvalitu života, jaké se pojí k luxusní rezidenci, přesto však nemusí stát desítky milionů.

Jsem spíše instinktivní, nežli analytický typ tvůrce. Tvořím na základě impulzů, které nám přinášejí životní situace a stále se měnící prostředí. Stejně tak tomu bylo i v tomto případě. Byl jsem osloven, abych navrhl vzorový univerzální objekt rodinného bydlení. Mám rád, když mi někdo najde zajímavou parcelu a na ni společně vymyslíme něco neotřelého, a tak jsem neodolal.


Esence dobré dřevostavby

Návrh mi pomáhala formovat moje partnerka neuroložka, s jejímž metodickým přístupem jsme dobré tvůrčí seskupení. Ujasňovali jsme si, co taková „secondary residence" potřebuje pro život. Koncepčně vytvářím takzvané transparentní objekty, které na menší ploše obytného půdorysu navozují pomocí průhledných stěn/prosklení daleko příznivější pocit velkého otevřeného prostoru.

Stejně důležité je komponování venkovního prostředí pomocí promyšleného scénáře – co chci vidět a z kterého místa, a co naopak ne – dosahujeme optimálního živého prostoru. Interiér a exteriér jsou přitom jedním. Exteriér je dekorace interiéru.

Záměrem je z hlavních prostorů vidět do čtyř stran a mít pořád přehled, co se děje kolem. Hlavní obytný prostor je maximální velikosti s rozmanitými funkcemi. Stále zde existuje velká flexibilita ke změnám a případnému umístění nových funkcí.

RM-Projekt-drevostavba-1

Oáza: Vytvořit si svůj ráj znamená věnovat náležitou péči také zahradě. Foto: Martin Zeman

RM-Projekt-drevostavba-2

Pozemek: Místo na pomezí České Kanady svým šarmem výrazně přispívá ke kvalitě bydlení. Foto: Martin Zeman


Rám dělá okno dřevostavby

Dobrý obraz ve špatném rámu narušuje celkový dojem. Důležitým prvkem domu proto byla okna a jejich velikost. Umístění oken odpovídá situaci v interiéru a tomu, co chceme vidět a propojit s exteriérem. Důsledně jsem vysvětloval dodavateli, co je důležité a kladl velký důraz na detaily řešení.

Detail je podstatný, vytváří charakter domu. Když jsem přišel na stavbu a uviděl mohutné hliníkové rámy, nešlo jinak, musely pryč. Současné zrealizované prosklení ukazuje venkovní přírodu bez rušivého "rámování".

RM-Projekt-drevostavba-4

Terasa pokojů: Z ložnice či koupelny přímo na terasu. Foto: Martin Zeman


"Hrubou stavbu jsme postavili za tři dny a celý dům byl dokončen za čtyři měsíce. Časová úspora je zároveň úsporou ekonomickou."


RM-Projekt-drevostavba-5

Okna: Čisté zarovnané ostění oken podtrhuje eleganci celé stavby. Foto: Martin Zeman


Neviditelné stínění v dřevostavbě

Abychom nepotřebovali žádné rolety nebo žaluzie, slunce na východní a západní straně odráží reflexní fólie. Předtím jsem toto řešení ve velké míře používal na výškových administrativních budovách pro snížení tepelné zátěže. Fólie eliminuje přehřívání interiéru, vyblednutí potahů a textilií a udržují příjemné klima.

Zároveň není přes den do objektu vidět. Pro exteriér je rovněž přínosem – zrcadlí, a tedy násobí zeleň. Zmenšuje tak vizuálně hmotnost stavby a propojuje se odrazem s okolní přírodou.

RM-Projekt-drevostavba-3

Zrcadlení: Zeleň je násobena reflexními foliemi na oknech. Foto: Martin Zeman


Přirozená výměna vzduchu v dřevostavbě

Všechny mé obytné stavby mají přirozené příčné větrání. Klimatizaci, nucený oběh vzduchu a podobné vymoženosti navrhuji pouze na přání klienta. Vhodným uspořádáním otvorů k příčnému provětrání jsem schopen v krátkém čase upravit vyšší teplotu, která může po delší nepřítomnosti v objektě vzniknout.

RM-Projekt-drevostavba-interier

Obytný prostor: „Katedrála života", jak říká Ján hlavnímu obytnému prostoru, je náručí pro veškeré denní aktivity. Obložení tvoří nejlevější smrkové dřevo z hobby marketu, což mu na kráse nijak neubírá. Foto: Martin Zeman


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Statisticky prověřená konstrukce dřevostavby

SIP (Structural Isolated Panel), který jsem na svém domě použil, stejně jako na jiných stavbách, je znám hlavně v USA, kde před zhruba 75 lety vznikl. Pro mě je výhodný, i když v oboru je často kritizován. Je použit ve statisících staveb v USA a nadále využíván – to je pro mě dost silná statistika.

Znám desítky technologii a přístupů, jak řešit dřevostavbu, a každá má své výhody a nevýhody. Každý ať se rozhoduje podle svých preferencí.

RM-Projekt-drevostavba-kuchyn

Kuchyně: Slunce může do interiéru vstupovat z různých světových stran po celý den. Ráno začíná prosluněním kuchyně. Foto: Martin Zeman


"Otevřenému prostoru do krovu říkám „katedrála života", je to úplně jiný prožitek interiéru."


RM-Projekt-drevostavba-jidelna

Zóna jídelny: Každý den „povinná" snídaně s výhledem do zahrady. Ať už zde, nebo přímo venku na terase. Foto: Martin Zeman


Flexibilita prostoru v dřevostavbě

Dům dokonale vyhovuje nám dvěma. Celoročně máme množství návštěv, které mají samostatný vstup do svého křídla. Dokonale působí jako pracovní prostředí, kde mohou klienti naživo pochopit koncept tvorby a stavby domů.

RM-Projekt-drevostavba-koupelna

Koupelna: O královské výhledy a objetí přírody nepřichází ani koupelna se zapuštěnou vanou. Foto: Martin Zeman

RM-Projekt-drevostavba-loznice

Ložnice: Od zeleného zahradního království vás neoddělí pobyt v žádné z místností. V ložnici můžete přímo z postele pozorovat vzdálený horizont nebo se jít hned po ránu bosky projít v ranní rose skrze přímý vstup na terasu. Foto: Martin Zeman


Upřímný názor potěší nejvíce

V mé práci architekta mi největší radost dělá reakce klientů, kterým se dům a prostředí natolik líbí, že nechtějí jezdit ani na dovolenou, přestože dříve cestovali po celém světě. Kromě toho, že se nám tady báječně žije, nás těší spontánní pozitivní reakce milých sousedů na náš dům. Takového názoru si ceníme, je prostě ryzí.

RM-Projekt-drevostavba-6

Hlavní terasa: Ohnisko žití v domě, které po otevření prosklené stěny doslova splývá s obytným prostorem. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Jeden soukromý ráj". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář redaktorky

Často mám pocit, že ta nejlepší architektura pro bydlení příliš nestrhává pozornost na sebe, ale umí ji obrátit tím nejlepším směrem – do přirozené, organické a živoucí přírody. Když nás s ní dům umí nenásilně a slastně propojovat a současně zachovávat standard současného života, vzniká něco skoro nadpozemského. Ochutnat takový způsob bytí na vlastní kůži je zážitek, který prostě chcete opakovat. Ideálně každý den.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 143,9 m2
  • Užitná plocha: 123,9 m2
  • Konstrukční systém: Stavební systém SIPs (Structural Insulated Panel systems)
  • Teplo a větrání: elektrické podlahové vytápění, doplňkové vytápění krbovou vložkou, ohřev TUV elektrickým bojlerem, přirozené větrání okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,14 W/m2K
  • Projekt: RM Projekt s.r.o.

RM-Projekt-drevostavba-pudorys

Půdorys celého domu

RM-Projekt-drevostavba-rez-stenou

Řez stěnou domu

DaS 4-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (6)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop