I přes omezený rozpočet jim dům slouží skvěle

I přes omezený rozpočet jim dům slouží skvěle

Lucie Němcová | Pátek, 11. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Měsíce příprav a studia, znalosti z oboru a schopnost ocenit kvalitu byly atributy, které provázely vznik této kompaktní dřevostavby. Umožnily vytvořit zdravý a ekologický dům z prvotřídních materiálů, kde má každý centimetr čtvereční své využití. Limity pro stavbu, zejména ty finanční, zkrátka nemusejí být omezením, ale katalyzátorem ještě lepších výsledků.

Rok a půl jsme sbírali informace a vybírali, jaký typ stavby si postavíme. Jestli to bude stavba klasická zděná, betonová, nebo dřevostavba, a kdo ji bude realizovat. Zdrojem nám byly časopisy a internet, rozhodující ale byly návštěvy hotových domů a zkušenosti jejich obyvatel. Protože se pohybuji v oboru vytápění, v mém hledáčku jsou na prvním místě náklady na teplo. Také proto se nakonec dřevostavba stala naším domovem.

Cena není všechno


Vybírali jsme z mnoha firem a přesvědčily nás reference. Možnost vidět hotové domy na vlastní oči a mít srovnání výsledné kvality pro nás bylo klíčové. Rozdíl byl opravdu markantní. Vybrali jsme tedy danou firmu i přesto, že její nabídka se řadila mezi ty dražší. Dalšími plusovými body pro nás bylo, že umožňuje úpravu jakéhokoli typového projektu podle osobních preferencí. Právě tento přístup se nám líbil a využili jsme jej. Přestože jsme byli limitováni financemi, nechtěli jsme šetřit na nesprávných místech a ošidit kvalitu stavby.

nasvteva-ATRIUM-cely-dum

Foto: Martin Zeman

Malý velký dům


Na začátku jsme měli trošku obavy, aby dům nebyl příliš malý. Stěhovali jsme se z bytu o ploše 117 metrů čtverečních a velikost vybraného typového domu byla 115 metrů čtverečních. Raději jsme se zajeli podívat do podobné, již realizované stavby a zjistili, že je prostorově moc příjemná a pro nás ideální. Otevřeni i jiným řešením.

Původně jsme snili o moderním domě s plochou střechou, ale když se nám dispozičně zalíbil tento typový dům, v jehož původní verzi byla střecha sedlová, začali jsme pomalu měnit názor. Změna by stavbu prodražila a navíc jsme postupně začínali přicházet na chuť jednoduchému archetypálnímu výrazu stavby. Dnes se pohledem na náš dům vysloveně kocháme.

nasvteva-ATRIUM-zahrada

Sedlová střecha: I když o ní investoři původně neuvažovali, k vybranému typovému domu pasuje. Navíc sedlová střecha svým charakterem lépe zapadá do stávajícího okolí. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento stylový typový dům se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Když nic nechybí ani nepřibývá". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Už žádný prostor nazmar


Dispozičně pro nás bylo důležité využít dům na maximum a nemít v něm nefunkční zákoutí, jako tomu bylo v předchozím bydlení. Jasným požadavkem byl přízemní objekt. Náš předchozí mezonetový byt pod půdou, kam vedlo osmdesát schodů, zajistil, že schody už jsme opravdu nechtěli. Mysleli jsme tím samozřejmě i na stáří. Mít jednoduchý dům bylo klíčové.

Postavit něco velkého a megalomanského, kde pak vrchní patro po odchodu dětí zeje prázdnotou, jsme nechtěli. Důležité pro nás bylo, aby všechny pokoje měly přístup ven na zahradu. A taky bazén. Máme sice ten nejmenší, co existuje – tři krát čtyři metry, ale je tam protiproud, slaná voda, příjemné osvětlení a jsme z něj nadšeni. Bohatě nám pro naše potřeby stačí.

nasvteva-ATRIUM-terasa

Terasa: Stínění zajišťuje markýza pět krát čtyři metry s čidlem na vítr, aby byla chráněná před poškozením. Terasa je místem, na které se celá rodina těšila nejvíc. Foto: Martin Zeman

Na milimetr promyšlený


Všechny detaily musely být promyšlené dopředu. Dá se říci, že jsme tu půl roku leželi v papírech a plánovali, kde bude jaký zařizovací předmět a jaká zásuvka. Jak to to člověk potom nakreslí, tak to je. Nejnáročnější bylo získat všechna razítka na úřadech. V listopadu jsme podepsali smlouvu, v lednu měli projekt a na stavební povolení čekali dalšího půl roku.

nasvteva-ATRIUM-obytna-cast

Tři v jednom: Kuchyně, jídelna i obývací pokoj v plynulé návaznosti tvoří nejdůležitější prostor setkávání a denních aktivit. Foto: Martin Zeman

Cílová rovinka byla na nás


Dům byl firmou zhotoven do fáze k dokončení, takže jsme měli hotové vše kromě podlah, dveří a zárubní. Byla osazena stropní svítidla, hotová kompletní příprava elektriky i s vypínači a topením v podlaze. Na nás bylo si dodělat sanitu, zavěsit záchody, udělat obklady, zárubně a dveře, podlahy a vymalovat. Toto řešení nám sedlo.

nasvteva-ATRIUM-kuchyn

Kuchyně: Kompaktní varianta do U je osvědčeným řešením, kde je vše prakticky po ruce. Foto: Martin Zeman

Vnitřní klima, na které je spolehnutí


Investovali jsme navíc do deseti centimetrů izolace a nelitujeme. Je to velký rozdíl hlavně v létě, kdy je dům krásně chráněný před teplem a vůbec se nepřehřívá. Fermacellové desky v interiéru mají vlastnosti podobné kameni nebo cihle, což je pro dům také přínosem. Velký vliv na udržení konstantní příjemné teploty v domě mají i předokenní žaluzie. Teplo se odrazí ještě předtím, než vstoupí do interiéru, a my si tak užíváme stabilní teplotu 24 stupňů během celého roku. V zimních obdobích žaluzie naopak pomáhají dostat dovnitř více slunečních paprsků a my tak mnohdy ani nemusíme topit.

nasvteva-ATRIUM-sedacka

Multifunkční prostor: Živé společenské aktivity, stejně jako chvilky odpočinku s knížkou nebo u filmu. Místo, které umí poskytnout rámec různým činnostem celé rodiny. Foto: Martin Zeman

Oheň, elektřina a slunce


Hlavním zdrojem tepla jsou krbová kamna, doplňkovým potom topné elektrické kabely v podlaze od české firmy, kterou znám již od devadesátých let a moc se mi líbí jejich vývoj a přístup. Tepelné čerpadlo se nám zdálo vzhledem k malé tepelné ztrátě domu zbytečné. Veškeré technologie jsme posuzovali kritériem – co nemá návratnost do deseti let, je nenávratné. Proto třeba nemáme nucené větrání s rekuperací, kde vycházela návratnost zhruba právě deset let.

nasvteva-ATRIUM-kamna

Foto: Martin Zeman

Šetřit, ale na správných místech

Museli jsme v procesu dělat řadu kompromisů, ale výsledek je pro nás velkou odměnou. Dům slouží skvěle a jsme moc rádi, že jsme neslevili na klíčových prvcích, které přímo ovlivňují kvalitu života v něm i jeho životnost. A co bychom doporučili stavebníkům do začátku jejich procesu realizace bydlení? Pokud nemáte zkušenosti ze stavebnictví, investujte do stavby domu na klíč. Ušetříte si spoustu nervů.

nasvteva-ATRIUM-majitele
majitelé domu


"Na materiálech jsme nešetřili a toto rozhodnutí se vyplatilo."


nasvteva-ATRIUM-uvodni

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Také na obchodním poli se někdy dějí příjemné pohádky. Vše začalo, když se mezi novými zájemci o dřevostavbu objevilo známé jméno. A opravdu je to on, více než čtvrtstoletí starý známý. Pohádkový příběh nekončí, známý je příkladem výborně připraveného klienta, má zasíťovaný pozemek s jižní dispozicí a dobrým příjezdem. Má zcela jasnou představu o svém novém bydlení a při setkání s ním jsem mohl jen souhlasit s jeho návrhem a osazením domu na pozemek. Díky tomu, že se s majitelem dlouhodobě známe, vím, že je pro mne fundovaným partnerem při přípravě domu a to samé platí i při samotné realizaci, protože pracuje v příbuzném oboru. A to by nebyla pohádka, aby neměla krásný konec. Na závěr nás majitel doporučí i svému zaměstnavateli, který také ví, co chce, má pozemek... A jak vše dopadlo? Oba domy stojí a mají své spokojené majitele. Přeji majitelům domů Vela 115, aby se jim příjemně bydlelo a našli v nich svůj domov.

Frantisek-Kuncl-ATRIUM
František Kuncl
ATRIUM s.r.o.


"Tepelněizolační vlastnosti, rychlost výstavby a nízká ekologická zátěž rozhodly pro dřevostavbu."


nasvteva-ATRIUM-pokoj

Dětský pokoj: Každý z pokojů má svůj vstup na terasu – působí tak vzdušněji a pocit z něj je zkrátka jiný. Zvlášť, pokud vás od bazénu dělí doslova pár metrů. Foto: Martin Zeman

nasvteva-ATRIUM-koupelna

Foto: Martin Zeman

drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 134,39 m2
  • Užitná plocha: 114,81 m2
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený konstrukční systém ATRIUM DifuTech® CLIMA CO MFORT
  • Teplo a větrání: elektrické topné kabely, krbová kamna
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K v řezu tepelnou izolací
  • Projekt a realizace: ATRIUM, s. r. o., 2016 www.atrium.cz

nasvteva-ATRIUM-pudorys

Zdroj: ATRIUM s.r.o.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato typová dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop