Srub, ve kterém vyniká krása dřeva

Srub, ve kterém vyniká krása dřeva

Michal Babor | Středa, 18. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Jen kousek za Prahou jsme navštívili srub, jehož majitelé před zahájením stavby provedli nebývale rozsáhlé terénní úpravy. Stálo to zato – do velmi příjemné zahrady se otevírá velkými terasami srub, který se majitelé rozhodli nechat v co nejpřírodnějším stavu.

Náš srub vznikl na místě, ke kterému máme oba s manželkou odedávna blízko. Rozhodli jsme se stavět na staré zahradě, která se před stavbou změnila k nepoznání. Úprava terénu pozemku byla více než náročná – vše se změnilo, doslova, včetně nadmořské výšky.

Stavbě předcházelo velké bagrování – především se ubrala zemina, v jednom rohu až skoro metr. Terén se pak vyrovnával, propojovaly se jeho úrovně. Ve zdejší mrazové kotlině to spolu s postavením vysoké kompaktní zdi pomohlo, teď je tady o jeden dva stupně tepleji než v okolí.

Pískovaný povrch


Dům z tatranského smrku má povrch upravený progresivní metodou pískování. Ta spočívá v tom, že v hotovém domě se pistolí s tryskou pod tlakem stříká na srubovinu kukuřičné abrazivo, které omílá jen měkčí části povrchu dřeva, zatímco tvrdší nechává a pouze je očistí.

Tato technologie tak trochu mate svým názvem – skutečně se při ní nepoužívá písek. Trvalo to několik dní, ale výsledek se nám moc líbí – kresba dřeva krásně vyniká, pískování mu dodává výraznější vzhled.

utulny-srub-zaprazi

obr.: Žíhaná venkovní dlažba barevně vychází z měňavých odstínů sruboviny. Foto: Martin Zeman

utulny-srub-terasa

obr.: Příjemně zastíněná terasa je poměrně vysoko nad úrovní terénu a poskytuje tak hezký rozhled po okolí. Foto: Martin Zeman

Procházka přízemím domu


V přízemí jsme se rozhodli pro kombinaci plovoucí dřevěné podlahy a dlažby, přičemž dlažba s dekorem dubu je k nerozeznání od dřeva. K podlaze a srubovině se překvapivě hodí nábytek z druhého konce světa – zalíbily se nám mexické solitéry vyráběné v tradičních manufakturách z masivního piniového dřeva.

Vykládání nábytku působí nezvyklým rustikálním dojmem, máme takové pohovky, stolky, velkou skříň a dokonce kuchyňské skříňky. Masivní sloupy v přízemí jsme nechali spoutat kovovými obručemi – kromě praktické stránky věci (dřevo se rozpíná jen do určité míry) se k sobě oba materiály výborně hodí a háčky na obručích dovolují zavěsit dekorace.

Ve velké obytné místnosti se podařilo kamnáři vybudovat hnědá kachlová kamna, která vyhřívají celý dům. V zimě se stará o teplou vodu plynový kotel, který ohřívá i vodu do radiátorů a podlahového topení v přízemí. Ve spodní koupelně jsme nechali maximálně vyniknout srubovině, žádný sádrokarton, žádné obložení: jen masivní strop, stěny a moderní nábytek.

utulny-srub-kachlova-kamna

obr.: Česká kachlová pec, tatranský smrk a mexická pinie – to vše se vedle sebe docela dobře snese... Foto: Martin Zeman

utulny-srub-detail-skrine-s-kovanim

obr.: Detail skříně s kováním, schodiště a kovem spoutaného sloupu – opět různé druhy dřeva v těsném sousedství. Foto: Martin Zeman

utulny-srub-dlazba-s-drevenou-podlahou

obr.: Kousek před kachlovými kamny navazuje dlažba na dřevěnou podlahu. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby roku! Tento útulný srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Kde vyniká krása dřeva". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

V modřínovém podkroví


V horním patře je na stěnách téměř 500 m2 modřínových palubek a ze stejného materiálu jsou také dveře. Příčky jsou sendvičové, s izolací z technického konopí.

Podlahy v patře jsme nechali udělat masivní dubové. Jako úložné prostory jsme zvolili zabudované skříně s posuvnými dveřmi a modřínovým obkladem, které sjednocují vzhled místnosti a neruší. V dětském pokoji posuvné dveře skříní nezabírají místo a nejsou tady žádné hrany, které by dětem ublížily.

Dětský pokoj je tak ještě prostornější – už tak je velký, přes celou štítovou stranu, rohový a ještě s velkým výklenkem. V pokojích jsou radiátory z patinované mědi, doplněné konvektory.

Máme za sebou ve srubu dvě spokojené zimy, vycpávám pečlivě spáry ovčí vlnou a ještě i nadcházející zimu vycpávat budu – dům dokonale vysychá a sedá, přesně jak jsme podle předpovědí dodavatele očekávali.

Mohu říci, že útulný srub s izolací z ovčí vlny a konopí, bez použití umělých materiálů, se stal zdravým bydlením pro nás i naše děti. Ušetříme na vytápění a v letních vedrech se doma příjemně ochladíme.

utulny-srub-dreveny-nabytek

obr.: V ložnici ladí kombinace posuvných dveří a masivních rustikálních skříní. Kromě nich je tady vše z modřínu... Foto: Martin Zeman


"Dveře a obklady stropů v patře jsou z modřínových palubek, jinak je srub postaven z tatranského smrku."


utulny-srub-koupelna

obr.: Prostorná horní koupelna s vanou a sprchovým koutem nabízí dokonalou relaxaci. Je plná světla; mimo záběr vpravo ještě vedou prosklené dveře na velký balkon. Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 143,93 m2
  • Užitná plocha: 202,34 m2
  • Stavební systém: srub
  • Vytápění: plynový kotel, radiátory v patře a ložnicích, podlahové topení v přízemí; kachlová pec, solární kolektory
  • Realizace: Sruby Rajec s.r.o., www.srubyrajec.cz, 2011

utulny-srub-1NP

utulny-srub-2NP

Vizualizace půdorysů: SRUBY RAJEC s.r.o.


casopis-sruby-roubenky-3-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 3-2021

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop