Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Radek Beneš | Pondělí, 25. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

S radostí vás zveme do srubu, jehož příběh je v mnoha ohledech poučný a inspirativní...

K rozhodnutí pro stavbu domu z masivního dřeva nás vedlo několik důvodů současně, ale do popředí vystupují tři: touha po změně či po objevení nových dimenzí bydlení vyplývající z bydlení ve zděném domě po rodičích, vztah k přírodě související s rodinným koníčkem, kterým je orientační běh (nakonec i díky němu jsme objevili při jednom ze závodů tohle místo) a v neposlední řadě víkend ve srubu našeho kamaráda – nelze v sobě totiž potlačit velmi dobrý či pozitivní pocit z návštěvy takové stavby.

Spokojenost s dodavatelem je důležitá


Protože stavební pozemek se nachází v prostředí chráněné krajinné oblasti Železné Hory, museli jsme přirozeně ctít určité požadavky ze strany správních orgánů.

Pravidla mimo jiné určují typ staveb, které tady smějí nově vyrůst, a v nich je srub označen jako v podstatě nepřípustná stavba. Naše touha byla však silnější, proto jsme společně s firmou realizující náš sen našli řešení – zvenčí se kulatina seřízla a vznikl tak dojem roubenky, na niž se úřední omezení nevztahují, zevnitř pak zůstal srub.

Samotný průběh stavby bych označil za velmi hladký bez nějakých nestandardních problémů. Důležitý je pro nás výsledek a s tím jsme naprosto spokojeni. Navíc jsem měl ze schůzek s dodavatelem opravdu dobrý pocit, což u mě hraje vždycky zásadní roli. Pokud si s někým tak říkajíc nepadnete do oka, jen těžko s ním pak můžete spolupracovat.

Správnost výběru firmy pana Haniše se mi nejednou potvrdila i po skončení stavby – firma se o své domy totiž stará i po předání investorovi, což v případě srubu považuji za klíčovou záležitost! Dům z masivního dřeva totiž nepřetržitě „pracuje", za dva roky se sesedl zhruba o dvacet centimetrů, což odpovídá této stavební technologii.

Pak je zapotřebí občas něco seříznout, upravit, natřít a to je nutné s někým konzultovat. Pokud je takový servis, poradenství či dokonce služby schopna zajistit firma, která zrealizovala váš dům, je to naprosto ideální.

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

obr.: Příroda kolem srubu volně vegetuje, v bezprostřední blízkosti roste přírodní trávník a nikomu nevadí, že se v něm objeví sedmikráska nebo zazáří pampeliška. I takový koberec má své kouzlo a navíc je srubu poplatný víc než pažit ze žurnálu. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Foto: Martin Zeman

Dřevo do interiéru srubu s mírou?


Bydlení ve srubu má svá specifika i s ohledem na jeho vnitřní vybavení. Pokud totiž člověk chce zachovat onen příjemný pocit z bydlení ve srubu, určitou stylovou čistotu, musí k zařízení interiéru přistupovat opravdu velmi citlivě.

Viděl jsem pár domů z masivního dřeva, v jejichž interiérech se majitelé mírně řečeno vyřádili – radiátory na dřevěné stěně, barevné kreace kombinující nekombinovatelé nebo extrémní dominance kulatiny nad vším.

Nechci tvrdit, že náš srub je zářným příkladem zachování čistoty stylu, ale pokusili jsme se o to. Využití sádrokartonu na podhledech a příčkách interiér z našeho pohledu nadlehčilo, rozčlenilo intenzitu masivního dřeva a dalo vyniknout třeba přirozené kresbě na trámech.

Otevřená galerie v patře a velká okna celý prostor provzdušňují. Interiér jsme se snažili vybavit jednoduchým zařízením a doplňky, které lze libovolně barevně kombinovat, prostě nic modernistického.

Jednoduše řečeno dřevo do srubu ano, ale s mírou. Překročení pomyslné hranice může totiž velmi lehce způsobit určitou stísněnost prostoru nebo navodit pocit obývání chalupy.

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Foto: Martin Zeman

Srdce srubového domu


Krb bývá prvním, co napadne člověka ve spojitosti se srubem a jeho vytápěním. Mně to opět navozuje atmosféru víkendového bydlení, proto jsme se rozhodli pro kachlová kamna ve středu centrální obytné části.

Jsou takovým srdcem našeho domu, které dnes roztápíme jednou za dva dny, protože po rozpálení sálá teplo 36-48 hodin! Vytopí tak v podstatě celý dům, což potvrzuje, že se na topném systému nevyplatí šetřit. Navíc splňují i estetickou funkci – skleněná dvířka umožňují bezpečné sledování plamenů ohně.

Za přídavné a málo využívané dnes mohu označit vytápění plynovými radiátory v patře, kde jsou dva dětské pokoje, koupelna s toaletou a galerie se spaním pro hosty, a podlahové vytápění dole v kuchyni, obývacím prostoru a ložnici.

Používáme je jen při návratu z dlouhodobého pobytu mimo dům. Protože mám zkušenost s vytápěním našeho zděného domu, mohu s jistotou říci, že celková spotřeba tepla je ve srubu o třetinu až čtvrtinu nižší.

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

obr.: Vítejte ve světě bydlení obklopené dřevem a přírodními materiály! Střídmě přiznané prvky srubové konstrukce, kachlová kamna na dřevo a schodiště z kulatiny zvou k návštěvě domu, jehož majitelé chtějí doma čerpat energii dřeva. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Foto: Martin Zeman

Zbourané mýty o dřevostavbách


Když jsme se nastěhovali, řada lidí se ptala, jak srub vytápíme. Dotazy a komentáře typu: Fakt to jsou jen ty trámy? Není vám tam zima? Nespadne to? To bych se bál v tom bydlet! Kde je izolace? byly krátce po nastěhování takřka na denním pořádku.

Teď, po letech bydlení ve srubu musím přiznat, že jsem sám překvapen, jak je stavba teplu a zimě odolná, jaké má samotné dřevo izolační schopnosti a jak je pevné.

Vlivem sesedání a sesychání se totiž jednotlivé trámy svazují a stavba vykazuje vyšší pevnost a odolnost. Ostatně o tom jsem se přesvědčil sám na vlastní kůži a tomu, kdo nevěří odolnosti takové dřevostavby, předkládám předmět doličný.

Jistě si všichni v Čechách pamatují vichřici, která se rychlostí přes 150 km/hodinu v červnu 2008 přehnala Chrudimskem. Přešla právě přes nás, zničila téměř 800 hektarů lesa a podepsala se na všech 62 domech v naší obci – zůstaly bez střechy, krovů, byly pobořené, některé musely být dokonce zbourány, jiné spadly.

Konstrukce všech staveb byly narušeny kromě jedné – našeho srubu! Jediný tu až na poškozené střešní tašky nehnutě stál a odolával síle větru, jediný z masivu!

Srubová stavba tehdy prošla tvrdou zkouškou přírodní kalamity. Kdybych dnes opět stál před otázkou, zda stavět srub, moje odpověď by jednoznačně zněla ano.

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


S Procházkovými byla bezvadná dohoda ihned na začátku spolupráce. Z referencí našich staveb měli celkem jasno o technologii, společně jsme vyřešili vnitřní dispozice i exteriérový vzhled a navrhli již námi odzkoušené řešení srubové stavby z kulatiny, ale s rybinovými spoji. Námi navržené speciální osazování oken, a to zejména v případě extrémně namáhaných prosklených štítů, prošlo v praxi zkouškou nejvyšší v době vichřice v roce 2008. Naprosto jasně si vzpomínám, jak jsem tehdy našel na internetu hlavní zprávu, která mě naprosto šokovala – ve Smrkovém Týnci vlivem vichřice spadly střechy všech domů!! S velkými obavami jsem ihned volal majiteli srubu, který mne uklidnil, že jeho dům jako zázrakem přečkal jen s několika poškozenými taškami na střeše. Chtěl bych touto cestou majitelům srubu poděkovat především za vloženou důvěru v naši firmu při realizaci stavby a celé rodině přeji, ať ve srubu žijí mnoho šťastných a spokojených let.

Pavel-Hanis
Pavel Haniš
Haniš srubové domy s.r.o.

Drevoastavby.cz | Masivní srub v Železných horách odolal i vichřici

obr.: Velké okno ve štítě, pro srub neobvyklé, dává větší pocit spojení s okolím a uvnitř umocňuje otevřenost prostoru. Také ono ve zkoušce s přírodním živlem obstálo. Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Realizace: Haniš srubové domy s.r.o.
  • Pozemek: 1000 m2
  • Zastavěná plocha: 125 m2
  • Podlahová plocha: 180 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: masivní dřevostavba
  • Tepelná izolace: ovčí vlna
  • Stropy: sádrokarton
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: dřevěná euro
  • Zasklení: dvojité
  • Dveře vstupní: dřevěné
  • Podlahová krytina: dřevo a dlažba
  • Vytápění: zemní plyn a dřevo
  • Topení: radiátory a podlahové
  • TUV: průtokový ohřívač plynový
  • Další vybavení: kachlová kamna, centrální vysavač
DaS 4-2010
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop