Dřevostavba je překvapivě lepší, než zděný dům

Dřevostavba je překvapivě lepší, než zděný dům

Dana Jakoubková | Pátek, 03. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Tereza a Jirka obývali zděný dům ve městě. Vlastně jim nic nechybělo, kromě chaty v oáze klidu, kde by mohli upustit pracovní přetlak. Rozhodli se tedy postavit si vlastní rekreační objekt. Že se z chaty stane domov a že po prvních dnech v dřevostavbě už nebudou chtít jinak, to je na počátku ani nenapadlo.

Vedla vás k volbě dřevostavby skutečnost, že jste chtěli stavět „jen" chatu?


Jirka: Než jsme pozemek koupili, diskutovali jsme o tom, jaký typ stavby vlastně zvolit. V zásadě jsme od počátku chtěli jednoduchou a účelnou stavbu s převládajícím prvkem dřeva. Ve hře byla i poloroubenka.

Tereza: Jirka měl již z minulosti zkušenost se stavbou zděného domu, a proto preferoval rychlejší verzi, tedy dřevostavbu.

Bydlíte tu dva měsíce a už máte tak krásnou zahradu. Jak se vám to povedlo?


Jirka: Parcela tu na nás čekala už se všemi benefity. Neměli jsme konkrétní představu o místě, rádius byl poměrně velký – mezi Prahou, Příbramí a Berounem. Ale Tereza narazila v inzerátu na tento pozemek a byli jsme mezi prvními na prohlídce. Místo jsme si okamžitě zamilovali hlavně kvůli vzrostlým stromům v okolí a zahradě. Byla sice zanedbaná, ale založená někdy před dvaceti lety. Protože jsme preferovali spíše polosamotu, tak to byl de facto ideální stav.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Ohledy: Průčelí domu a terasa jsou usazené vysoko nad úrovní zahrady z důvodu záplavové zóny. Pro lepší hydroizolaci a možnost kotvení panelů stěn do betonu, aniž by se porušila hydroizolace, je základová deska dvojitá (hydroizolace a izolace proti radonu je pod vrchní deskou). Nad zasklenými plochami jsou připraveny kastlíky na dálkově ovládané žaluzie a výhledově uvažuje Jirka s Terezou o částečném zastřešení terasy formou subtilní dřevěné pergoly, která by nenarušila celkový vzhled domu. Foto: Martin Zeman

Kde jste získali inspiraci pro vzhled domu?


Jirka: Informace jsme získávali vesměs z internetu a přečetli jsme opravdu hodně článků o dřevostavbách. Jasné bylo to, že chceme klasickou sedlovou střechu a účelně využitý otevřený prostor. To je dost široká specifikace.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Foto: Martin Zeman

Byly během utváření dalšího nějaké třecí plochy?


Jirka: Měli jsme zhruba představu o počtu místností a jejich dispozici. Vzhledem k tomu, že původně nešlo o objekt k trvalému bydlení, nijak podrobně jsme se obsahovou náplní stavby nezabývali. A nejspíše i proto jsme nehledali architekta a rovnou zvolili firmu, která umí dřevostavbu dodat na klíč i s projektem. Když nám pak firma nabídla svého architekta, který měl s dřevostavbami zkušenosti, řekli jsme si, že alespoň uvidíme, zda jsme si to naplánovali dobře. Architekt byl opravdu bezvadný, dobře jsme si sedli. Měli jsme s ním několik schůzek, kde jsme si vyjasňovali detaily, a v zásadě nás celým procesem dotváření domu provedl velice dobře a ani jsme nemuseli příliš slevovat z našich představ. Například náš původní záměr obložit dům kompletně modřínem bez lazury a nechat ho zešednout se neukázal jako ideální varianta. Po zhlédnutí vizualizace architekta a také z finančních důvodů jsme zvolili parciální variantu kombinace s omítkou, na které dřevo možná ještě více vynikne.

Tereza: Také jsme se nemohli úplně shodnout na podlahové krytině přízemí. Jirka preferoval dlažbu v celém přízemí, ale pak uznal, že kombinace dlažby a dřevěné podlahy bude lepší. Jinak máme podobný vkus, a protože jezdíme často na hory, tíhli jsme ke konzervativnějšímu interiéru v přírodních barvách a ke spíše rustikálnímu nebo historizujícímu charakteru.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Změna: Velké okno v kuchyni je důsledkem prvotního rozvržení dispozice, kdy mělo být v onom koutě posezení. Majitelé si ale včas uvědomili, že mít okno za sedačkou nemá žádný efekt a přesunuli sezení k tomu nejhezčímu výhledu do zahrady. Foto: Martin Zeman

Stavební společnost jste našli také v inzerátu? Podle čeho jste ji vybírali?


Jirka: Dostali jsme tip od známého a pak jsme věnovali dost času hledání referencí. V užším výběru byly vlastně dvě společnosti. Ale po návštěvě výrobního areálu a několika osobních schůzkách jsme se rozhodli definitivně pro Martinice Group.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

obr.: Pod televizi přijde ještě dlouhá nízká police s úložným prostorem a do rohu krbová kamna, na která jsou majitelé zvyklí z původního domu. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Domáckost: Kuchyni navrhl architekt v aktuálním trendy duchu. Jenže majitelé jsou tak trochu staromilci a přáli si něco méně hladkého a šedého, aby nevypadalo nepatřičně, když vyndají z trouby pekáč buchet nebo pečeného králíka. Architekt jim svoji verzi nevnucoval, a tak je výsledkem holubí šeď, keramické úchytky skříněk nebo stahovací lampa z 30. let. nad dřezem. Naopak moderní vychytávkou je dřezová baterie, která umí dodat do kohoutku dva druhy vody – nefiltrovanou užitkovou a filtrovanou pitnou. Foto: Martin Zeman

Dělalo vám něco starosti?


Jirka: Start stavby nám zkomplikoval covid, respektive karanténa na straně dodavatelské firmy, a tak jsme začali o měsíc později. Byl to trochu oříšek, protože přístupová cesta na pozemek není dost široká pro tahač s panely domu, a tak jsme potřebovali využít mrazy na konci února 2021, které by „zpevnily" sousedící louku. Dodavatelská firma ale vše vyřešila, aniž by ji nějak zásadně porušila.

Tereza: Během lockdownu jsme strávili opravdu hodně hodin při renovaci zahrady. Nejnáročnější byl trávník. Protože jsme úroveň zahrady o třicet centimetrů zvedali, abychom někam rozmístili vybagrovanou hlínu, bylo třeba ho udělat nový. Poptali jsme položení travního koberce, ale firma si řekla devadesát tisíc. Na sedmdesát tisíc by vyšlo založení trávníku vysetím. Nakonec nás to stálo jen sedm tisíc a vyseli jsme semena sami. Bylo sice třeba vertikutátoru, zapůjčení válce a haldy křemičitého písku, ale výsledek stojí za to.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Foto: Martin Zeman

Jak dlouho trvala výstavba domu?


Tereza: Samotná stavba trvala čtyři měsíce, samozřejmě bez stavby základové desky, kterou jsme zařizovali sami.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

obr.: Modřínový obklad části fasády je nestandardně poskládaný z prken tří různých šířek, která si majitelé vyhlédli přímo ve výrobním závodu dodavatele stavby. Foto: Martin Zeman

Na co jste se nejvíce těšili?


Jirka: Po měsících plánování jsme byli zvědavi na zhmotnění představ, ale to je asi přirozené. Když má člověk vše jen na papíře a může jenom vizualizovat to, co si vybral, trochu nejistoty na pozadí stále je. Ale povedlo se to skvěle. Za mě maximální spokojenost. Evidentně se ta mravenčí práce ve fázi plánování vyplatila.

Tereza: Já osobně jsem byla nedočkavá vidět obklady a dlažby. V lockdownu nebylo možné prohlédnout si vzorky v showroomu, a tak jsem je vybírala jen z katalogu. Dopadlo to výborně, ostatně jako vše ostatní. Bydlíme v domě velice krátce, ale jsme z něj nadšeni. Radost nám působí vše a věříme, že to tak zůstane.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Foto: Martin Zeman


"Nebylo třeba si v domě zvykat, stal se naším domovem prakticky okamžitě po nastěhování."


DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

Tvoření: Interiér je dílem majitelů. První studie a vizualizace vznikla ve spolupráci s architektem, ale další výběr, jako interiérové a vchodové dveře, osvětlení, zařízení ... probíhalo " in house". Dřevo je dominantním prvkem v celém domě, na podlaze a schodišti je dub, okna jsou ze smrku a nábytek je směsí různých dřevin. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky


Je mi sympatická geneze vztahu k domu. To, jak se záměr postavit rychle už během pár dnů po dokončení stavby přetavil do touhy bydlet v lepším. Z nadšení Terezy a Jirky bylo patrné, že neviditelná „mateřská" laskavost dřevěné náruče patří k překvapivým benefitům domu a odsouvá pragmatické výhody až na druhé místo.

DrevoaStavby.cz | Dana Jakubková
Dana Jakoubková
redaktorka

Oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY. Autor videa: Martin Zeman

Komentář architekta


Nejzásadnější částí celého návrhu bylo zasadit dům na místo původního rekreačního objektu a z toho vycházející rozměrové i tvarové omezení domu dané hranicí pozemku, původní zastavěnou plochou a vzrostlou zelení. Dále musely být dodrženy požadavky vyplývající z umístění pozemku ve II. zóně CHKO Český kras. Cílem bylo navrhnout jednoduchý dům archetypálního tvaru, který zároveň nebude vizuálně strohý a nudný. Nejsložitější pak bylo zakomponovat ho do zahrady se vzrostlými stromy tak, aby se stal její přirozenou součástí. Problémy, které se během každého návrhu objeví, byly společnými silami vždy vyřešeny díky konstruktivnímu přístupu stavebníků. Tímto bych jim chtěl poděkovat za milou spolupráci a popřát jim mnoho spokojených chvil, které v domě společně zažijí. Zároveň bych si přál, aby v budoucnu objevili co nejméně věcí, které by na domě snad chtěli změnit.

Ing. arch. Petr Vošmik
Ing. arch. Petr Vošmik

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato patrová dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Překvapivě lepší". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář dodavatele


Jednalo se o realizaci z naší řady prémiových domů, tedy domů od architekta. Jsme pyšní na to, že se podařilo zhmotnit dům se všemi detaily, které architekt navrhl již ve studii. Spolupráce s Terezou a Jirkou byla od předprojektové přípravy až po realizaci naprosto skvělá, a i když se vyskytlo pár drobností k řešení, vždy jsme to společně zvládli. Tereze s Jirkou moc děkujeme za důvěru a přejeme jim, aby se jim krásně bydlelo.

Jindřich Janeček Martinice Group
Jindřich Janeček
Martinice Group

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 80,47m2
  • Užitná plocha: 125,02 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřený panelový systém – DifuEco Energo
  • Zdroj tepla: el. kotel + podlahové teplovodní vytápění; topné žebříky v koupelnách
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,15 W/m²K
  • Okna: dřevěná, trojskla
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch Petr Vošmik
  • Autor projektu: Viktor Beníšek, DiS.
  • Realizace stavby: PILA MARTINICE s.r.o. / Martinice group, www.martinicegroup.cz, 2021

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba je překvapivě lepší než zděný dům


drevostavby-casopis-6-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2021
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop