Tvarově čistá dřevostavba uprostřed panenské přírody

Tvarově čistá dřevostavba uprostřed panenské přírody

Lucie Němcová | Středa, 23. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Intenzivní práce s lidmi a život ve velkoměstě je kombinace, která vás s velkou pravděpodobností dříve či později dovede k hluboké potřebě klidu, ticha, samoty a přírody. Ve vysokých dávkách. Podobný impulz dal vzniknout této tvarově čisté dřevostavbě uprostřed panenské přírody, která ve spolupráci s okolím tyto potřeby zcela naplňuje.

Idea tradičně vyhlížejícího domu posazeného na rodinný pozemek v klidném a krásném místě se zdála jednoduchá a idylická. Realita pěti let úředního jednání však byla jemně řečeno uzemňující. Po takové době čekání bylo opravdu velkou prioritou, aby stavba byla zhotovena rychle. Právě proto došlo na dřevostavbu. Je pravdou, že jsme trošku doufali i ve finanční úsporu. Nemáme sice relevantní srovnání se zděným domem, ale jsme toho názoru, že levnější tato varianta nebyla. Co se však týče rychlosti, dopadla dřevostavba na výbornou. Do čtyř měsíců od stavby na základové desce jsme drželi klíče v rukou.

Transformace původní vize dřevostavby


Prvotním přáním byla tradiční chalupa se všemi archetypálními prvky. Již první návrh architektů se od tohoto směru odchýlil. My jej zprvu zavrhli, ale po čase dlouhého přemýšlení a zvažování jsme od původní představy ustoupili. Zamýšlený objekt byl totiž do L a takový tvar není pro svažitý pozemek vhodný. Začali jsme zhotovením architektonické studie, kterou jsme posléze poslali do čtyř realizačních firem a nechali jsme si od nich připravit cenovou nabídku. Později jsme pochopili, že tento postup není optimální. Každá firma vám dům nacení z jiného materiálu, s jinou výbavou a srovnávat takové ceny je ošemetné. Orientovali jsme se tedy podle doporučení a způsobu komunikace firmy.

DrevoaStavby.cz | Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemkuDrevoaStavby.cz | Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku

 

"Jako laici v oboru jsme doteď ne smírně vděční, že jsme zvolili pro celý proces jednu firmu. Postarala se úplně o vše a nemuseli jsme řešit dílčí problémy s jednotlivými firmami."


DrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-4DrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-5

 

Nasloucháme zkušenějším


Odborníci se nás v průběhu dopodrobna ptali, jak budeme dům užívat a na základě toho přizpůsobili výběr technického vybavení. Navrhli například podlahové vytápění, se kterým jsme moc spokojeni, nebo přípravu na solární panely pro možné připojení v budoucnu. Poradit jsme si nechali také s koncepcí interiéru. Návrhu od kamaráda interiérového designéra jsme se drželi zejména v hlavní místnosti.

Chtěli jsme minimalistické a moderní vyznění s jemným náznakem venkovské tradice. Tento odkaz zastupuje použití dřeva, jež přináší do bydlení příjemný útulný charakter. Naším speciálním přáním byl velký rozkládací stůl pro hosty. Bývá nás hodně a k našemu stolu se v jeho rozložené podobě vejde 14 lidí, z čehož jsme nadšení. Zároveň ale oceňujeme, že jsou v domě místa, kde může být člověk opravdu sám kdykoli potřebuje.

DrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-hlavní obytná místnostDrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-jídelní stůl

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba v panenské přírodě se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Potřeba rovnováhy". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Teplotní komfort v dřevostavbě


V domě udržujeme doporučenou teplotu 16 až 17 stupňů a dům temperujeme, i když tu nejsme. Jelikož máme rádi nízké teploty, ani po příjezdu nemusíme přitápět. Když přijíždíme během dne, dům je většinou vyhřátý od slunce. V případě potřeby máme možnost topení zapnout v předstihu přes internet.

DrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-krbDrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-kuchyňská linka

 

Zkušenosti a doporučení budoucím stavebníkům dřevostavby


Rozpočet se oproti původní představě zvětšil zhruba o 30 až 40 procent. Otázkou je, jak moc byla naše první představa reálná. Když v procesu jdete položku po položce a zjistíte, že chcete vyšší kvalitu, začnou vznikat navýšení, která se kumulují. Jedním z nejlepších rozhodnutí bylo nechat celý proces na jedné firmě. Komfort spojený s touto volbou je úžasný a nedocenitelný. I budoucím stavebníkům radíme nezkoušet ušetřit pár (stovek) tisíc delegací práce na jednotlivé dodavatele. Pokud je to možné, radíme také vybírat kvalitnější a dražší věci. Postupem času se takový výběr velmi zhodnotí a vrátí.

"Od začátku horní stavby na základové desce po předání klíčů od domu uběhlo tři a půl měsíce."

DrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-spodní patroDrevoaStavby.cz –Tvarově čistá dřevostavba ve svažitém pozemku-interiér-ložnice

 

Otázky pro dodavatele


Co bychom určitě měli o tomto domě vědět?

Jedná se o dvoupodlažní nepodsklepený rodinný objekt na místě, kde široko daleko není žádná civilizace. Začlenění do přírody bylo nejdůležitější spolu se zajištěním vysokého komfortu užívání. Stavba v tuto chvíli slouží k rekreaci, ale je připravena také na možnost trvalého bydlení.

Jakou zkušenost přinesl tento projekt?

Při této realizaci jsme museli striktně dodržovat kvalitu materiálu a provedení všech detailů. Stavba nebyla jednoduchá na provedení a jakékoliv zaváhání by přineslo zbytečné problémy. Příjezd na pozemek byl komplikovaný a situaci nám neulehčovalo ani počasí. Výsledkem jsou velké zkušenosti, že na nedostupných místech, se dají postavit stavby jako tato, a pokud jsou šetrně navrženy, krásně zapadnou do místní krajiny.

Petr Podlaha ALFAHAUS s.r.o.
Petr Podlaha
ALFAHAUS s.r.o.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 99 m2
  • Užitná plocha: 151 m2
  • Konstrukční systém: panelová dřevostavba Alfadifu – difuzně otevřená konstrukce
  • Teplo a větrání: podlahové topení elektrickými kabely Teychem + regulace + krbová vložka
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Lubomír Korčák
  • Realizace: ALFAHAUS s.r.o., 2019, www.alfahaus.cz
  • Foto pro časopis DŘEVO&stavby 1/2022: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz Dřevostavba ve svažitém pozemku půdorysyDrevoaStavby.cz Řez stěnou dřevostavby

 

DŘEVOstavby 1-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 1-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop