Když zděný dům nahradí dřevostavba

Když zděný dům nahradí dřevostavba

Lucie Němcová | Pondělí, 19. červen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Nové bydlení v dřevostavbě pro Kateřinu a Roberta představuje úplně jinou materiálovou volbu i menší životní prostor. Jednoznačně však změnu k lepšímu. Stavbu o mnoha místnostech nahradilo smysluplně navržené kompaktní útočiště s hřejivou atmosférou pro dva dospělé a dva psí parťáky.

Změna bydlení byla ve vzduchu delší dobu. Dospělé děti šly vlastní cestou a velký dům byl pro dva zbytečně naddimenzovaný. Život nám komplikovalo také chození do schodů, které naši jezevčíci neradi, a my jsme je tak často museli nosit do patra.

Dřevostavbám jsme přišli na chuť


Přestože se nám líbil vzhled domů s dřevěnou fasádou, o dřevostavbách jsme mnoho nevěděli a v některých ohledech jsme byli skeptičtí. Přesto jsme sondovali. Slovo dalo slovo, přes přátele jsme narazili na realizátory staveb ze dřeva a díky nim i na bezvadný tým architektů. V dialogu s nimi se naše pochybnosti postupně úplně rozplynuly. Naopak jsme dřevostavbám přišli na chuť. Navštívili jsme několik realizovaných objektů a chytl nás za srdce přízemní typ domu. S architekty jsme zažili úplně jiný přístup, který vycházel z našeho životního stylu a potřeb. Nestavěl se jen objekt pro bydlení, stavěl se domov pro nás.

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavbaDrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

Technologické vychytávky v dřevostavbě


V konceptu objektu pro nás byla nejdůležitější hlavní místnost, kde budeme trávit většinu času i s návštěvami. Srdce obytného prostoru. Na něj v návrhu navazuje krytá terasa a dohromady tvoří nezaměnitelné zázemí pro život a pestrou škálu aktivit. Technologicky je dům vybaven řízenou výměnou vzduchu, která zároveň rozvádí i teplo vyrobené elektrokotlem. Doplňkovým zdrojem tepla jsou krbová kamna. Do budoucna je možné doplnit ještě fotovoltaiku a klimatizaci.

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavbaDrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

Příjemná teplota v dřevostavbě oproti zděnému domu


Teplota i klima v dřevostavbě jsou celoročně příjemné. V zimě slunce umí interiér citelně vyhřívat skrze velká okna. V létě využíváme venkovní žaluzie a jsme tak schopni tu udržet nejvýše 22 stupňů. Vzduchotechniku v letním období vypínáme. Dřevostavba je celkově pocitově jiná, příjemnější.

Ve zděném domě vytápěném plynem šla ze stěn stále zima. Objekt byl realizován jednou dodavatelskou firmou včetně subdodávek. Vybavení interiérů a jejich design jsme ale již dotahovali za pomoci syna, který studoval vysokou umělecko-průmyslovou školu a tahle oblast je jeho doménou.

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavbaDrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

Požitek z bydlení v dřevostavbě


Nejoblíbenějším místem v domě je obývací pokoj, kde se všichni scházíme. V létě jednoznačně terasa u jezírka a v zimě posezení u kuchyňského okna odkud pozorujeme vodní hladinu a rej kolem ptačího krmítka. Jezírko je zdrojem krásy pro oči a jedinečným povznášejícím prvkem pro celou zahradu. Hlavním impulzem pro jeho vznik však nebyl ani jeden z těchto faktorů, ale potřeba rehabilitovat jednoho z pejsků po operaci zadních nožiček.

K relaxaci a koupání samozřejmě slouží všem rodinným členům a moc si to užíváme. Jiným způsobem bychom po zkušenosti řešili snad jen dílnu, která by mohla být větší. Jinak bychom na novém bydlení nezměnili vůbec nic. Máme teď dům, ve kterém se opravdu skvěle žije a působí hřejivě.

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavbaDrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

A co bychom poradili budoucím stavebníkům?


Vyhledejte ke spolupráci lidi, kteří vám v celém procesu pomohou. Díky odborníkům dosáhnete úplně jiného výsledku. Jako laici spoustu věcí nevíte a neodhadnete. Důležité je také pojmenovat si, jak člověk žije, co potřebuje ke své spokojenosti a jaké jsou hlavní atributy jeho životního stylu. Každý jsme jiný a v prostoru se tyto jedinečnosti zásadně odráží.

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavbaDrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

Slovo architekta


Co se vám vybaví při vzpomínce na tuto realizaci?

Především houževnatost klientů, kteří neztráceli hlavu a chodby místního stavebního úřadu. Při hledání společné řeči jsme nakonec uspěli až "ve druhém kole" s úplně odlišným návrhem, než který jsme si s klienty půl roku piplali. Jakmile byla stavba povolena, další věci už šly celkem hladce.

Které faktory nejvýrazněji formovaly koncept stavby?

Naši klienti a jejich psí mazlíčci určili specifický program domu. Naším úkolem bylo spojit dům s místem nově vznikající zástavby na kraji města a urbanistickou naléhavostí nárožní parcely. Tématem tohoto domu pro mě tak jednoznačně bylo, jak dosáhnout vnitřní intimity a zároveň se neodvrátit k ulicím zády.

Jaké vlastnosti a detaily domu stojí za zmínku?

Za velmi povedený vnímám celek jídelny a obývacího pokoje s venkovní krytou terasou a partií kolem biotopického koupacího jezírka. Tato formace je exponovaná do všech světových stran. Člověk zde může zažít různé stupně intimity a expozice vnějším podmínkám během roku a najít si vždy to správné místo, kde mu bude nejpříjemněji. Zajímavostí je hlavní obytná místnost ve tvaru pětiúhelníku a nezbytná výbava domu v podobě psí spršky.

Ing. arch. Václav Novák
Ing. arch. Václav Novák

Foto: Molo architekti s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato rodinná dřevostavba s koupacím jezírkem se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Když cihlu nahradí dřevo". Hlasujte do 2.7. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 205,4 m2
  • Užitná plocha: 122,9 m2 (bez venkovní kryté terasy 17,2 m2 a krytého parkovacího stání 31,2 m2)
  • Dispozice: 3+kk
  • Konstrukční systém: stavba je založena na mikropilotech, na ně jsou položeny základové průvlaky složené z dřevěných profilů 240/40 mm, konstrukce podlahy je ze stejných profilů 240/40 mm, konstrukce stěn je rámová z dřevěných profilů 160/40 mm, trámový strop je v nepohledové části z profilů 240/40, v pohledové z KVH profilů 240/60
  • Zdroje energie / teplo: zdrojem tepla pro vytápění je elektrokotel, který je součástí dvouzónové cirkulační a větrací jednotky s rekuperací. Sekundárním zdrojem tepla jsou krbová kamna
  • Větrání: nucené větrání pomocí dvouzónové cirkulační a větrací jednotky s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,141W/m2K
  • Autor arch. návrhu: Ing. arch. Václav Novák, MgA. Patrik Zamazal
  • Projekt: Molo architekti, s.r.o. návrh 2016-2017
  • Realizace: Zdravé domy, s.r.o.; realizace 2017-2018

DrevoaStavby.cz | Když zděný dům nahradí dřevostavba

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Maximální množství přírodních materiálů, zelené střechy, zaoblené tvary, splynutí se zahradou, návrh domu využívající tradiční čínské umění feng-shui, které se zabývá…

  • První dům, první dřevostavba, poslední domov

    První dům, první dřevostavba, poslední domov

    Olga se Štěpánem byli již na počátku uvažování o domě rozhodnuti pro dřevostavbu. Jasno měli i v tom, že půjde o konstrukční systém z CLT panelů. Dokonce si už vybrali i…

  • Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Když se Jakub s manželkou rozhodl pro stavbu vlastního domu, měl jasno ve třech věcech. Hledal pozemek s výhledem, chtěl, aby dům navrhl architekt, který mu vdechne přidanou hodnotu a…

  • Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Na Českolipsko jsme se z redakce vypravili už v květnu, když dlouhá zima konečně opatrně přešla v jaro. Od rána lilo jak z konve, ale meteoradar sliboval zázraky. A stalo se. V…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop