Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba s přípravou na stáří

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba s přípravou na stáří

Redakce | Úterý, 05. prosinec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Mimořádně sdílní pohodoví majitelé dřevostavby u rybníka nás nechali nahlédnout do svého soukromí. Podělili se nejenom o zkušenosti s bydlením v tomto typu stavby, ale i o několik svých vášní, které zde pěstují: dobré jídlo, lahodné víno a chuť užívat si život.

Stará známá pravda říká, že na zásadní životní kroky nikdy není pozdě, a je jedno, jestli je to svatba, stavba domu nebo založení zahrady. Dokonce ani nezáleží na pořadí. Změny jsou o to vítanější, když dospělé děti vylétly do světa žít si své životy a lidé, kteří už prošli kus své pouti vědí, co od života chtějí a kam jejich další kroky směřují.

Nový začátek s novým domem


Když se „novomanželé" po dvaceti letech společného života vzali, rozhodli se, že kromě změny statusu chtějí změnit i bydlení. Začali tedy nejprve zvažovat, kde by jejich nový dům měl stát, a potom i jak by měl vypadat. Každý z nich svoje bydlení měl, ale chtěli mít něco, co by vyhovovalo společným představám o životě a současně by bylo i v souladu s přírodou.

Při jedné z procházek v obci, kde měl manžel už delší dobu chalupu, objevili stavební pozemek, který byl na prodej. „Byl to tenkrát takový krásný večer, slunce zapadalo za obzor a odráželo se v hladině rybníka..." vzpomíná majitelka. „Rozhodnutí tehdy bylo okamžité – to je to pravé místo, tady chceme žít."

Dřevostavba s ověřeným dodavatelem jako jasná volba


Potom už všechno šlo tak, jak to obvykle bývá. Prodali své původní nemovitosti, utržené finance dali na společný účet a začali hledat firmu, která by jim postavila dům snů. Ve stavbě domu se však nevyznali, a proto se prozíravě rozhodli na základě referencí od přátel oslovit ověřenou stavební společnost s letitými zkušenostmi.

Pro dřevostavbu jako takovou se však rozhodli už dříve, a to z několika důvodů. Jednak chtěli ušetřit za energie a mít nízké náklady na vytápění. Jejich dalším přáním bylo, aby byl dům pocitově teplý a přirozeně zapadal do krajiny. A hlavně si přáli bydlet co nejrychleji, tedy aby byla stavba plynulá a bezproblémová.

Firma slíbila předat klíče od hotového domu během pár měsíců a sjednaný termín opravdu dodržela. O spokojenosti s bydlením lépe než dlouhý popis, svědčí slova majitelky: „Tenhle dům je pro nás ideálním místem pro život i odpočinek. Já pracuji ve zdravotnictví, takže ocením, když mám doma klid a pohodu. Manžel je také spokojený, protože má rád přírodu a zahradu. Jsme šťastní, že jsme se rozhodli splnit si náš sen, a že jsme si postavili dřevostavbu právě tady, u rybníka."

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáříEkonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

Slovo dodavatele


Na tuhle realizaci moc rád vzpomínám. Klienti měli jasnou představu o tom, co chtějí, a my jsme byli schopni tuto představu přetvořit do reality. Krásným bonusem v průběhu stavby byl vznik vinného sklepa. Dům je postavený ve svahu, což vyžadovalo vybagrování větší jámy pro základy terasy. V tu chvíli nás napadlo, že by se tady mohl postavit vinný sklep s posezením. Věřím, že jsou klienti ve svém domě moc spokojení.

Petr Malec
Petr Malec
Haas Fertigbau s.r.o.

Komfortní dispozice dřevostavby


Tento individuálně navržená jednopodlažní dřevostavba v mírném svahu má dispozici 4+1, která plně vyhovuje potřebám páru, jehož děti si už dávno neužívají v rodičovské náruči. Nechybí zde nic z toho, co dnes považujeme za nezbytné ke komfortnímu bydlení: pracovna, garážové parkovací stání pro dva vozy, technické zázemí, sklad zahradní techniky, zimní zahrada, markýzou krytá terasa, zahradní kuchyň a ve svahu malé velké překvapení – komfortní vinný sklípek.

Manželé byli doslova nadšeni, když viděli, jak jejich zpočátku abstraktní sny dostávají pevné obrysy, jak jim dům roste před očima. Byl přesně takový, jak si ho představovali – bezbariérový, a i když je ve svahu, ani na pozemku nenajdete žádné schody, s výjimkou několika málo stupňů vedoucích z terasy. Myšlenka totiž byla, aby dům mohli pohodlně užívat i ve stáří. Další předností jsou krásná velká okna s výhledem na rybník, odkud se dá nepozorovaně sledovat zvěř a ptactvo.

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

Ekonomická nezávislost v dřevostavbě


Moderně vybavený objekt s valbovou střechou dokonale odpovídá představě o ekonomicky úsporném, nízkoenergetickém a především komfortním bydlení. Instalované je zde tepelné čerpadlo i fotovoltaika, na kterou realizační firma myslela již při stavbě domu, a jejíž kompletní příprava byla součástí projektu, podlahové topení, klimatizace a pochopitelně i rekuperace. Tento systém pomáhá šetřit energii a snižuje náklady na provoz. O vytápění se postará elektřina, kterou částečně dodávají fotovoltaické panely a tepelné čerpadlo, a doplňkově krbová kamna. Ta totiž slouží nejenom jako stylová dekorace, ale i coby zdroj tepla v chladnějších dnech.

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

Gurmánská kuchyně


Důležitou součástí domu je kuchyně. Oproti současnému trendu není přímo propojena s hlavním obytným prostorem, ale na přání majitelů je umístěna v samostatné místnosti. S jídelnou ji spojují dvoukřídlé bezpečnostní dveře z pískovaného skla, vsazené do stavebního pouzdra. Ty umožňují nejenom příjemné propojení a současně i oddělení od zbytku prostoru, ale zároveň do jídelny, která je umístěná uprostřed dispozice, propouští dostatečné množství denního světla. Řešení se ukazuje jako zvlášť praktické při posezení s přáteli, kdy není potřeba neustále uklízet pracovní prostor, stačí jen dveře zavřít.

Oba majitelé jsou nejenom milovníci vína, ale také gurmáni a jejich koníčkem je vaření i pečení. Stylová kuchyně je proto prostorná, ergonomická a moderně vybavená. Najdeme zde všechny dnes tak potřebné elektrospotřebiče, včetně menší vinotéky pro přímou spotřebu vína. Přece jenom, komu by se chtělo večer, za tmy utíkat do vinného sklepa.

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

Výhled z interiéru jako živý obraz


Pozornost si zaslouží hlavní obytný prostor. Jeho bonusem je panoramatický výhled umožňující vizuální i faktické propojení s terasou i okolím. Velká kožená pohovka a křeslo jsou postavené tak, aby umožňovaly příjemný a nerušený výhled ven do zahrady, na rybník i les na horizontu. Funkci okenního parapetu i lavice v jednom zde tvoří na zakázku vyrobený nábytek. Na něm rozložené nadýchané polštářky přímo vybízejí k usednutí. Ocení je nejenom paní domu, když si se šálkem ranní kávy užívá prvních paprsků dne, ale poslouží i v případě, kdy se na návštěvu sjede početnější společnost, která tak má další možnosti pohodlného rozsazení.

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Jak se plní životní sny". Hlasujte do 30.12. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 219,45 m2
  • Užitná plocha: 153,59 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: Thermo Protect Difu-Aktiv
  • Teplo: elektrické podlahové vytápění, tepelné čerpadlo, krbová vložka, fotovoltaika
  • Větrání: řízené větrání s rekuperací tepla
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,17 W/m2.K
  • Projekt a realizace: 2014, Haas Fertigbau s.r.o., www.haas-fertigbau.cz

Ekonomicky úsporná, nízkoenergetická a komfortní dřevostavba na stáří

 

Autor článku pro časopis DŘEVO&stavby: Jana Šulcová

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop