Tisk
Dřevostavba vetknutá do hráze rybníku

Dřevostavba vetknutá do hráze rybníku

Redakce | Středa, 11. červenec 2012 |

Přidat na Seznam.cz

O dřevostavbách koluje mnoho mýtů a pověr. Neinformovaní stavebníci jim nevěří a bojí se je postavit na rovném pozemku za městem, natož třeba ve svahu nebo u vody. Příběh dřevostavby, která je umístěna tak trochu netradičně představuje přímo sám majitel.

Dřevostavba jako domov uprostřed přírody

Vyklantice-Sůva (3)Před pěti lety jsem chtěl postavit velkou dřevěnou chatu, padl mi do oka velmi zajímavý pozemek nedaleko Vyklantic na Pelhřimovsku – ten je dnes oproti původnímu stavu absolutně k nepoznání. Rybník před domem nebyl tehdy ani viditelný – vegetace byla opravdu bujná. Přístupová cesta na hráz neexistovala, musel jsem jí důkladně vytvořit s velmi hlubokým založením před započetím veškerých stavebních prací domu a na revitalizaci rybníku a přilehlých pozemků.


Dřevostavba stojí přímo na hrázi

Vyklantice-Sůva (10)Stavba je velmi specifická tím, že stojí přímo na hrázi rybníka – dokonce se stala její součástí – je totiž podsklepená! Spodní stavba byla postavena firmou, ve které jsem zaměstnán velmi pečlivě a odolně vůči vlhkému prostředí hráze. Dodavatel vrchní stavby Delta panel s.r.o. ode mě dostal návrh domu a přesně dle výkresů byla stavba vyrobena v jejich závodě a na místě hráze kompletně smontována. Obvodové stěny mají plášť složený z nosných fošen o tloušťce 45mm skládaných na dvojité pero - drážku. Vzniklá dutina mezi nosným vnitřním a venkovním pláštěm je vyplněna 120mm minerální izolace.

Letní sídlo s krbem poskytuje bezproblémový domov

Vyklantice-Sůva (8)Stavba byla sice koncipována jako letní sídlo, ale nakonec se pro mě stala bezproblémovým domovem na dva roky včetně tuhých místních zim v nadmořské výšce 650 metrů - než byl dostavěn dům ve městě.O tepelnou pohodu se stará elektrické podlahové vytápění a krb umístění uprostřed domu v obývacím pokoji. Střešní plášť chrání kanadský asfaltový šindel a mezi krokvemi je 200mm minerální izolace. Jediná zděná akumulační příčka je v koupelně, stropní trámy jsou přiznané v celém profilu, na nich je položen pohledový prkenný záklop.

Vyklantice-Sůva (7)Domnívám se, že podobná místa jsou snem nejen rybářů, ale každého chataře.

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop