Výběr úsporných a ekologických toalet

Výběr úsporných a ekologických toalet

Dana Jakoubková | Neděle, 23. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

„Nestrkejte hlavu do klozetové mísy; voda na jejím dně není určena k pití," nabádá návod k použití sanitárního zařízení jedné americké firmy. Nad alibismem výrobce se člověk musí pousmát; neboť zmíněné konání by odporovalo zdravému rozumu. Absurdita skutečnosti, že splachujeme pitnou vodou, ale zarazí málokoho. Pro zvídavé jsme proto vytipovali pár toalet, jejichž použitím lze likvidovat „bio odpad" úsporně respektive ekologicky.

Prkénko – dřevo, nebo plast?


Který z materiálů lze udržet sterilnější? Nad tím se zamyslelo pár zvědavých z Madisonské univerzity ve Wiskonsinu, a laboratorními testy došli k překvapivému závěru. V případě kontaminace dřevěného prkénka bakteriemi jich do tří minut 99,9 procent zahynulo, zatímco na plastovém přežily všechny. Když nechali „vědci" obě prkénka pod vlivem bakterií přes noc při pokojové teplotě, ráno jich na plastovém bylo více, ale na dřevě nezůstala žádná. Otázka, zda dřevo obsahuje nějakou baktericidní látku, zůstává předmětem dalšího zkoumání.

Pro uživatele z výsledků ovšem žádná závažná opatření neplynou. Jednak se lidský organismus s bakteriemi potýká denně i na jiných místech než je záchod, jednak by si bez nich nedokázal vytvořit odolnost pro situace skutečně nebezpečné. Pokud dodržujeme základní hygienu, nemusí nás příliš trápit ani fakt, že při testu šlo „jen" o prkénko kuchyňské.

DrevoaStavby.cz Dřevěné prkénko

obr.: Propojením designu a funkce s humorem vnáší designér Henry Frank nevšednost do každodennosti i na tak banálním místě, jakým je záchod. Nestandardní umístění držáku na toaletní papír na „čelo" prkénka tak přináší uživateli zcela novou zkušenost. Foto se souhlasem: Henry Frank

Čtyřčlenná domácnost spláchne do záchodu za rok průměrně 3400 korun.

1. Domácí pisoár – pro převážně mužskou domácnost


Komfortní a netuctové řešení zcela eliminuje tak zvaný „prkénkový spor", a oproti klasické toaletě dokáže ušetřit až osmdesát procent vody. Pro radikální šetřílky se nabízí bezvodý pisoár, o jehož funkci se stará rafinovaný rostlinný olej. Sofistikované pisoáry pak disponují „cílovou muškou", díky níž má uživatel vždy přesný zásah, nebo radarovým splachovačem – jedním z nejmodernějších systémů pro bezdotykové splachování.

DrevoaStavby.cz 1 Ekologická toaleta pisoár

Foto se souhlasem: Laufen

2. Proudová toaleta – pro ty, kdo nemají uklízečku


Záchodový ekvivalent proudového motoru představuje vynikající splachovací výkon při sníženém objemu splachovací vody. Inovativní technologie dokáže díky hladkému, mírně zakřivenému povrchu bez převislého obvodového „límce" opláchnou mísu na sto procent. Tichý chod je už vlastně nadstandard.

DrevoaStavby.cz 2 Proudová toaleta

Foto se souhlasem: Ideal Standard

3. Kompostovací toaleta – pro zahrádkáře


Jejím základem je substrát, který nasypete do zásobníku uvnitř toalety. Zapojíte do elektřiny, nastavíte režim podle provozu (celoroční/nárazový) i počtu členů domácnosti a čekáte. Dva, tři měsíce, u některých typů i celý rok pak trvá, než se sběrná nádoba naplní sušinou, kterou můžete obohatit záhony. V případě delší nepřítomnosti v domě stačí toaletu jednoduše vypnout. Existuje několik typů toalet, manuální i automatické, elektrické i bez proudu.

DrevoaStavby.cz 3 Kompostovací toaleta

Foto se souhlasem: Elia/MullToa

4. Spalovací toaleta – pro minimalisty


Jediné, co tato toaleta potřebuje k tomu, aby zpopelnila moč a stolici při vysoké teplotě, je elektřina. Na konci procesu zbude jen hrníček zcela čistého popela, který stačí jednou za měsíc vysypat a přilepšit tak třeba muškátům za okny.

DrevoaStavby.cz 4 Spalovací toaleta

Foto se souhlasem: ToaMoa

5. Vakuová toaleta – pro milovníky aviatiky


Tento „letadlový" systém je vhodný do budov v lokalitách, kde je použití vody omezené. Transport je prováděn podtlakově a vody je ke spláchnutí třeba jen 0,6 litru. Odpadní jímku stačí vyvézt jednou za rok a energie systém za stejnou dobu spotřebuje cca deset kilowatů.

DrevoaStavby.cz 5 Vakuová toaleta

Foto se souhlasem: Wostman

6. Zmrazovací toaleta – pro uživatele na vyšší sociální úrovni (kteří mají elektřinu)


Stačí ji připojit do zásuvky, nastavit teplotu mražení a bez vody i bez chemie máte funkční, přenosný záchod při zachování moderního vzhledu. Minimální příkon je poplatný spotřebě energie, protože termostat WC vypne při dosažení zvolené teploty. Zmrazený obsah je samo sebou bez zápachu a lze jej následně využít na kompost. Nedoporučuje se používat v místnostech s podlahovým vytápěním.

DrevoaStavby.cz 6 Zmrazovací toaleta

Foto se souhlasem: Coolcenter Forssa

7. Toaleta s protiproudem – pro uživatele na vysoké sociální úrovni (kteří mají elektřinu i vodu)


Pohodlí a svěžest – to je toaleta s integrovanou sprchou, která v sobě důmyslně spojuje funkce WC i bidetu, aniž by nadměrně plýtvala vodou. Stiskem jediného tlačítka lze nastavit teplý proud vody dle osobních preferencí.

DrevoaStavby.cz 7  toaleta s protiproudem

Foto se souhlasem: Geberit

8. Pilinová toaleta – pro alternativce


Nejjednodušší, nejlevnější a přitom plně funkční řešení, kde hlavním hrdinou jsou piliny. Těmi musí být zasypána každá „dávka" ve shromažďovací nádobě. Piliny fungují jako biofiltr, dokonale sají moč, vysušují obsah a brání jakémukoliv zápachu. Pokud vám nevadí jednou dvakrát do týdne nádobu vynášet třeba na kompost, ušetříte sto procent vody na splachování.

DrevoaStavby.cz 8 Pilinová toaleta

Foto se souhlasem: Ekovesnice

9. Separační toaleta – pro feministky


Upgrade „suchého záchodu" optimalizuje proces biologického rozkladu. Mísa je vybavena oddělenou „dopadovou plochou" a separací tekuté a tuhé části zbavuje odpad zápachu. Zachytávač moči funguje pouze při použití vsedě, což může pánům zavánět diskriminací. Vylepšená verze toalety tuhý odpad dokáže vysušit, o což se stará bezhlučný ventilátor, který zároveň toaletu odvětrá. Ventilátor lze napájet i z akumulátoru nebo solárního zdroje.DrevoaStavby.cz 9 Separační toaleta

Foto se souhlasem: Separett

Eko toalety dokážou snížit množství biologického odpadu až o 95 % 

Toaletní minimum


  • 3000 př. n. l. Kréta – odvodňované toalety, veřejná kanalizace
  • 2500 př. n. l. Pákistan – vodní toalety v každém domě, veřejná kanalizace
  • 2300 př. n. l. Etruskové a po nich Římané – odvodňované toalety, veřejná kanalizace
  • 600 př. n. l. Čína – založena císařská dílna výroby toaletního papíru z rýžové slámy
  • 1016 n. l. Anglie – panovník Edmund II . Zvaný Železný bok zavražděn na královském nočníku
  • 1596 n. l. Anglie – vynález splachovacího záchodu pro Alžbětu I. (odtud WC – water closet)
  • 1710 n. l. Francie – vynález bidetu
  • 1775 n. l. Anglie – patentován splachovací záchod
  • 1857 n. l. USA – první továrně vyrobený toaletní papír
  • 1865 n. l. Evropa – rozmach veřejné kanalizace
  • 1891 n. l. USA – patentován toaletní papír na rolce
  • 1960 n. l. Francie – první bidet spojený se záchodovou mísou
  • 1980 n. l. Japonsko – vynález bezpapírové toalety (kombinace klozetu, bidetu a sušáku)
  • 1990 n. l. Velká Británie – první vlhký toaletní papír
  • 2016 n. l. 1 miliarda lidí na světě nemá sanitární zařízení a trpí nedostatkem vody
DaS 6-2016
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop