Zděný dům s imitací roubenky. Originální a cenově dostupná technologie bez nutnosti údržby

Zděný dům s imitací roubenky. Originální a cenově dostupná technologie bez nutnosti údržby

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 29. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Roubenka je prostě roubenka, řeknete si. Ze dřeva. A imitace roubenky? Tak to mohou být fošny vyplněné tepelnou izolací, které dům ze dřeva posunuly k nízkoenergetickým metám. Ovšem nabízí se i možnost další. Dům, který má vzhled roubenky. Zvenku i uvnitř vypadají trámy a roubení jako živé, a přesto to není roubenka. Ale vůbec to neznamená, že by taková stavba byla méně hodnotná. Spíše naopak – v oblastech pro roubené stavby tradičních mohou stát domy s roubenou kůží a vracet tak krajině původní ráz. Specialistou na „jiné imitace" roubenek je Martin Kobosil.

Ve falešných roubenkách nenajdete dřevo, neboť se jedná o fasádní systém, tedy o dekorativní omítky z maltové směsi, do kterých se pak speciálními nástroji vytváří struktura dřeva. Jde tedy vyloženě pouze o designovou záležitost.

Při vývoji technologie vycházel Martin Kobosil z požadavků na dokonalý vzhled imitace roubení a minimální péči při jeho ošetřování. Nejedná se tedy o obvyklý dřevěný obklad z fošen, ale o vytváření struktury dřeva do omítky.

Na otázky odpovídá...


Martin Kobosil
Martin Kobosil
Odborník na fasádní systémy se vzhledem dřeva, Imitace roubenek jinak...

V čem konkrétně tkví tato imitace, z jakého materiálu je povrch? Domy vypadají na první pohled opravdu zcela „dřevěně"...


Naše fasády vytváříme z minerálních dekorativních omítek od renomovaných výrobců. K docílení požadovaného motivu dřeva je třeba pouze použít speciální omítku s tímto designem pro vnější nebo i vnitřní použití.

Uvedený fasádní systém lze aplikovat na různé podklady – klasické zdivo, plynosilikát, polystyrenové zateplení, stavební prvky energeticky úsporných a pasivních domů, a to jak na novostavby, tak i rekonstrukce starších objektů z tradičních materiálů. V interiéru je možné systém nanášet kupříkladu na sádrokarton, OSB desky a další podklady.

Použité omítky jsou odolné vůči mechanickému poškození a povětrnostním vlivům, rezistentní vůči plísním a odolávají UV záření. Barevný impregnační nátěr pak představuje trvalou a účinnou ochranu a umožňuje zvýšení odolnosti proti znečištění.

Díky hloubce zvrásnění, přirozeným hlubokým trhlinám v „trámech" a originálnímu rohovému zakončení rybinovým spojem získávají naše roubenky autentický vzhled klasických dřevěných staveb.

Na postup a realizaci povrchu stěn vlastní firma patent, můžete zmínit, čím je technologie zvláštní, případně proč jste si ji nechali patentovat?


Tuto technologii jsme vyvinuli jako alternativu vůči dřevěnému obkladu. Chtěli jsme nabídnout vlastnostmi dokonalejší a současně bezúdržbovou variantu. Díky fasádní technice, zvané též „zkamenělé dřevo", se nám podařilo dosáhnout reálného trojrozměrného vzhledu původních starých trámů.

Jedná se o originální a cenově dostupnou technologii, která je díky finálnímu nátěru trvalá, bez nutnosti pravidelného ošetřování a oprav. Cílem patentové ochrany bylo především zamezit neodbornému používání této technologie, zaručit tak vysokou kvalitu provedení a v neposlední řadě i garantovat originalitu každé realizace.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Původní podoba zděného domu. Foto: Martin Kobosil

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Příprava podkladu před nanášením omítky. Foto: Martin Kobosil

Můžete stručně uvést postup vytváření fasády domu? Jakým způsobem docílíte vzhledu dřeva?


  • Před samotnou realizací je vždy nutné provést prohlídku objektu přímo v místě.
  • Následuje domluva s investorem o druhu a rozsahu prací.
  • Poté přichází na řadu zaměření a kalkulace cenové nabídky. Vycházíme z předem připraveného podkladu, kterým je perlinka v lepidle. Ten si zadavatel může připravit i sám, před započetím naší práce.
  • Na připravený podklad nanášíme dekorativní omítku v podobě maltové směsi.
  • Následuje vytváření struktury dřeva do čerstvé omítky za použití speciálních nástrojů a přípravků.
  • Po vyzrání malty je aplikován nátěr fasádní barvou, která obsahuje ochranné přísady proti klimatickým a biotickým vlivům.
  • Na závěr je nanesenaspeciální lazura, která vytvoří odpovídající patinu starého dřeva.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Nanášení dekorativní omítky v podobě maltové směsi. Foto: Martin Kobosil

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Vytváření struktury dřeva do čerstvé omítky. Foto: Martin Kobosil

Jaké profese jsou při realizaci těchto fasád potřeba? Uplatní se i nějaké speciální dovednosti?


Při této práci je důležitá především manuální zručnost a šikovnost. O našich roubenkách lze říci, že co stavba, to originál. Nejsou zde zapotřebí žádné zvláštní dovednosti. Zakládáme si na osobním a individuálním přístupu ke každému zákazníkovi. Snažíme se vyjít vstříc všem jeho přáním a potřebám. Naši imitaci provádíme pečlivě, se smyslem pro každý detail. Výsledkem je propojení špičkové technologie, unikátní techniky a tradiční architektury.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Nátěr fasádní barvou, která obsahuje ochranné přísady proti klimatickým a biotickým vlivům. Foto: Martin Kobosil

Zmínil jste se, že fasády tohoto typu jsou bezúdržbové...


Vzhledem k tomu, že se nejedná o skutečné dřevo, ale o omítku, nepotřebují naše roubenky žádnou speciální údržbu ani následné ošetřování proti plísním, houbám a deformacím dřeva, způsobeným vlivem počasí nebo stářím materiálu. Jedná se tedy o mnohem levnější a rychlejší metodu, kde odpadají další práce a následné náklady na pravidelné ošetřování a údržbu do budoucna, nezbytné v případě dřeva.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Na závěr je nanesenaspeciální lazura, která vytvoří odpovídající patinu starého dřeva. Foto: Martin Kobosil

Kde všude najdeme domy s imitací roubení? A jak byste charakterizoval vaše klienty?


Tím, že tyto stavby jsou typické pro určité oblasti a vzhledem ke skutečnosti, že jsme především firma realizační, jezdíme za naší prací po celé ČR. Působíme především v horských a podhorských regionech, dále například na Vysočině, v různých chatových oblastech a podobně.

Už více než rok také funguje naše pobočka na Slovensku a v Polsku v tatranské lokalitě. Našimi zákazníky jsou zejména majitelé chat, chalup a dalších rekreačních objektů, kteří mají zájem o provedení tradičního vzhledu klasických historických roubenek. Na této technologii mimo jiné oceňují i skutečnost, že zde není nutná následná pravidelná údržba.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Detail rybiny. Foto: Martin Kobosil

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Detail imitace struktury dřeva. Foto: Martin Kobosil

Mohou stát domy s touto fasádou například i v chráněných oblastech, národních parcích a podobně?


Tuto otázku jsme samozřejmě řešili již mnohokrát. Roubenky jsou svou architekturou velmi specifickou lokální záležitostí. Při konzultacích se správami jednotlivých chráněných krajinných oblastí jsme nenarazili na žádný problém, pokud jde o lokalitu jako takovou.

Naopak, tento námi vytvořený autentický vzhled se svými tradičními rybinovými spoji bývá upřednostňován před umělým vzhledem šroubovaných prken. Konečné rozhodnutí však vždy závisí na individuálním posouzení charakteru dané lokality místně příslušnou správou chráněné krajinné oblasti.

DrevoaStavby.cz | Zděný dům s imitací roubenky

obr.: Finální vzhled zděného domu s imitací roubenky. Foto: Martin Kobosil

SaR 3-2017
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop