Dům na bázi dřeva

Tisk

Historická dřevostavba se probouzí do nové krásy

Čtvrtek, 28. červenec 2011 |

Přidat na Seznam.cz 72strkov_faraP1060351Cestujete-li o prázdninách severovýchodem Čech, můžete vidět dvě krásné historické roubenky, které procházejí náročnou rekonstrukcí. Podobné staré dřevostavby, pokud se dochovaly a podařilo se je zachránit, převážně putují do skanzenů a jsou soustředěny tam. Tyto dva historické domy ale můžeme obdivovat přímo na místě, kde byly před staletími postaveny.

Roubenka městského typu v Nové Pace

roub._n.pakaPamátkově chráněnou roubenku pod klášterem, starou asi 250 let, koupilo město Nová Paka v roce 2008. Její unikátnost spočívá v tom že se jedná o roubenku městského typu, jakých v republice mnoho není. Místo obvyklého obdélníkového půdorysu venkovských roubenek je tato roubenka čtvercová a s atypickou střechou. Jedinečné stavení prochází několik let kompletní rekonstrukcí. Dřevostavba potřebovala například vyměnit až 80% trámů obvodových zdí. Letos se pracuje na zajištění statiky a dokončení obvodových stěn a stropů, potom přijdou na řadu tesařské práce. Práce vzhledem k nedostatku peněz potrvají ještě minimálně v příštím roce. A až potom při cestě do Krkonoš nebo při toulkách zdejším krajem uvidíme roubenku v plné kráse a budeme moci obdivovat i její interiér. Město chce využít opravenou roubenku jako multifunkční centrum – možná městské informační středisko, které by doplňovalo činnost nového turistického centra v novopacké Klenotnici. Také se uvažuje o kavárně, jejíž provoz by zajišťovali studenti místní střední školy gastronomie a služeb.

Historická roubená fara ve Stárkově

72Strkov_fara_opr.kranyP1100861Druhá roubenka, která se právě opravuje, je jednou z nejstarších roubených staveb u nás. Je to historická fara z roku 1581 v obci Stárkov v údolí Dřevíče poblíž Police nad Metují. Fara, dvoupodlažní převážně roubená stavba s obdélníkovým půdorysem, je také uváděna jako nejstarší světská stavba ve východních Čechách. Fara se zřejmě nedochovala kompletní vzhledem k tomu, že Stárkov v roce 1622 vyhořel. Do dnešní podoby byla dostavena roce 1660, potom se uchovala bez větších úprav a oprav celá staletí do dnešní doby. Nápadná je mansardová střecha s velkým přesahem nad vstupní částí. V interiéru fary jsou všechny příčky i stropy dřevěné s výjimkou kuchyně. Roubení fary od letošního roku opravuje Dřevozpracující družstvo, provozovatel Podorlického skanzenu Krňovice.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop