Dům na bázi dřeva

Tisk

Sedm věcí, které byste měli vědět o dřevostavbách

Michal Babor | Úterý, 28. únor 2012 |

Přidat na Seznam.cz

knins1Znáte někoho, komu se nelíbí domy ze dřeva? A přece většina z nás obývá cihlové, betonové, panelové stavby. Vývoj používání dřeva ve stavebnictví má rozmanitou historii. Ze dřeva se stavělo vždy, jen záleželo na tom, který nový materiál dřevo v dané éře doplnil. Od toho se pak odvíjel vývoj popularity dřeva. To se dnes dočkalo své renesance a dokonce překročilo do kategorie módních stavebních materiálů. Níže naleznete sedm faktů, které by měl každý zájemce o dřevostavbu vědět.

1. Dřevostavby jsou úsporné

knins4Nejdůležitějším předpokladem pro úsporný dům je jeho kvalitní izolace, která zaručí, že ze stavby nebude unikat teplo. Dnes se pro stavby pasivních a nízkoenergetických domů čím dál častěji používá dřevo. Suchý proces výstavby a variabilita konstrukce totiž umožňují u dřevostaveb naplno využít vlastností izolace. Domy pak dosahují minimálních nároků na vytápění.

2. Stavba ze dřeva je rychlejší

knins2Suchý proces výstavby eliminuje technologické přestávky, které je nutné dodržovat při klasické zděné konstrukci. Rovněž tažení rozvodů ve stěnách se obejde bez vysekávání drážek apod. Staveniště je mnohem méně prašné a hlučné.

3. Dřevostavby dýchají

Prodyšná minerální izolace spolu se dřevem umožňuje celé konstrukci domu přirozeně dýchat. Domu se vyhýbá vlhkost, nevznikají plísně a je zajištěno zdravé vnitřní prostředí.

4. Hořlavost dřevostavby je mýtus

Dnešní stavební materiály používané v konstrukcích dřevostaveb, jako je například ekologická minerální izolace Knauf Insulation, jsou nehořlavé a brání tak šíření případného požáru.

5. Moderní dřevostavby jsou akusticky komfortní

knins3Vnější strana domu by měla mít odrazivé vlastnosti, odrážet zvuk, a konstrukce by měla naopak obsahovat zvukově pohltivé materiály, jako je právě minerální izolace. Konstrukce dřevostaveb s minerální izolací Knauf Insulation jsou velmi odolné proti vnějšímu a vnitřnímu hluku a dosahují vzduchové neprůzvučnosti Rw = 61 dB, což je více, než požadují normy pro obytné prostory.

6. Dřevostavby jsou ekologické

Dřevo je přírodní a obnovitelný materiál. Izolace jako druhá nejdůležitější součást konstrukce je v případě Knauf Insulation vyráběna z recyklovaných (sklo) nebo hojných (kámen) materiálů. Navíc díky patentované ECOSE Technology neobsahuje formaldehyd, fenoly, akryláty a přidaná barviva. Přispívá tak nejen ke kvalitě vnitřního prostředí ale i ochraně životního prostředí jako celku.

7. Dřevostavba vás přežije

Stavaři klasických zděných domů často argumentují proti dřevostavbám jejich krátkou životností. Řada výzkumů prokázala, že dřevostavby vykazují stejnou životnost jako zděné stavby. Průzkumů není ani třeba,stačí se podívat na dřevostavby z devatenáctého století na českém venkově a v horských oblastech. Pokud je dům obýván není rozdíl v životnosti mezi zděným domem a dřevostavbou.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop