Dům na bázi dřeva

Tisk

RD RÝMAŘOV: Domy pro Vídeň vyrobí v Rýmařově

Dagmar Šimonová | Pondělí, 21. leden 2013 |

Přidat na Seznam.cz

6119894add82f627f0a5b4e8a6c5f86ePřestože v Česku krize nejvíce dolehla na stavební firmy, společnosti RD Rýmařov vyrábějící montované domy roční tržby rostou. Už dva roky se pohybují nad magickou hranicí jedné miliardy korun a pokořit ji chce firma i v příštím roce. Společnost ročně pro tuzemský trh vyrobí kolem 500 domů. Díky tomu kontroluje více než třetinu trhu montovaných a dřevěných staveb v Česku. "Dnes už lidé více než kumulaci investice upřednostňují kvalitativní parametry a dům berou jako spotřební záležitost. Právě tomuto požadavku naše domy vyhovují," vysvětluje Ing. Jiří Pohloudek, spolumajitel a obchodní ředitel společnosti.

Kopie - KUBIS Vario 01Konkurenty RD Rýmařov jsou hlavně zahraniční firmy jako například ELK, Haas Fertigbau, Atrium, tedy především německé a rakouské společnosti. Což naznačuje, že perspektivními trhy pro montované stavby jsou kromě severských států i země, v nichž se hovoří německy. Ryze česká firma RD Rýmařov už je velmi dlouho etablována v Německu a v poslední době úspěšně atakuje také Rakousko, které se ještě do loňska bránilo firmám z nových členských zemí Evropské unie. V současné době už je ale ve zkušebním provozu projekt konferenčního a koučinkového centra v rakouském Stollhofu, vzdáleném 45 minut od vídeňského mezinárodního letiště.

Společnost RD Rýmařov se etablovala v Německu a v Rakousku, proniká ale i do Polska a na Ukrajinu

dafcd56f525eea360cdf14e53e790852Rakouský architekt Christian Prasser navrhl objekt o rozloze přes dva tisíce metrů čtverečních, který sice mohl být postavený z klasických cihel či betonu, ale nakonec jej realizovala firma RD Rýmařov se svými sendvičovými panely. "Ukázalo se, že jsme schopni akceptovat náročné podmínky evropského projektu v rámci filozofie grün z hlediska moderní architektury, ekologie, energií a podobně. Ale museli se sejít osvícený investor, který byl v tomto případě z Velké Británie, architekt, který trval na svých vizích, a firma, která je ochotna podstoupit rizika," míní obchodní ředitel RD Rýmařov Jiří Pohloudek. Moderní středisko nabízí 28 apartmánů, fitness, velkou kongresovou a menší školicí místnosti pro výcvik vyššího managementu nadnárodních společností, jako je třeba Nestlé.

tn zoom filename 278"Celková investice činila pět milionů eur, my jsme z toho dělali čtyři miliony, tedy 100 milionů korun," dodává Pohloudek. Nedávno se firmě - tentokrát přímo ve Vídni - podařilo získat ještě jeden lukrativní kontrakt: zakázku za 5,5 milionu eur na tři bytové domy s více než 30 byty a 31 rodinných domků na vídeňské ulici Seefeldergasse. "O tendr se ucházelo šest firem a my jsme vyhráli. Individuální domy budou hotové v březnu 2013 a bytovky na podzim. Ve Vídni připravujeme další projekty," naznačuje Pohloudek. V současné době RD Rýmařov zajišťuje i výstavbu čtyřpodlažních domů v polské Lodži, v nichž v první etapě bude 64 bytů, celkem pak přes 170. Firma pokukuje i na východ, letos například postavila na Ukrajině výrobní závod.

Poptávka po montovaných domech neustále roste

a22ba019228a10c41ee0906a62ba34e6RD Rýmařov vznikly ze státní společnosti Rudné doly, která na konci 60. let minulého století koupila technologii montovaných objektů Okal. Dnes si zkratku RD lze vyložit jako rýmařovské či rodinné domy, jejichž panely se skládají ze sedmi vrstev složených ze sádrovláknitých desek, tepelných izolací z dřevovlákna a fasády. Ještě v roce 2006 většina domů vyrobených v Rýmařově mířila do zahraničí. Poté ovšem export kvůli recesi výrazně klesl. Firmě se však podařilo zajistit odbyt v Česku, kde se v posledních letech poptávka po montovaných stavbách zvyšuje. Loni činil podíl montovaných bytů na celkovém počtu dokončených bytů 10,6 procenta, v roce 2007 byl o téměř čtyři procentní body nižší. "Příčinu hledejme v růstu cen energií, stavebních prací i stavebních pozemků. Investoři se totiž ohlížejí jednak po nízkoenergetických domech, což montované stavby jsou, a jednak po stavebních konstrukcích, které by svou pořizovací cenou redukovaly nárůst ceny pozemků," vysvětluje Jiří Klíma, ředitel úseku regionálního rozvoje a bydlení společnosti ÚRS Praha, která se zabývá oceňováním stavební produkce. Například náklady na topení u současných montovaných domů představují jen dvacet procent výloh, kterých bylo třeba na domy stavěné koncem 80. a začátkem 90. let. Cena se podle velikosti pohybuje i s DPH od 1,6 do 3,5 milionu korun. Od získání stavebního povolení stačí na výrobu panelů a výstavbu na místě včetně vnitřních úprav dva měsíce.

P1090611Právě úspora energie a rychlost výstavby jsou podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše hlavními důvody, proč obliba montovaných domů poroste i v budoucnu. "I když jde o specifický obor, tak už dokázal, že s ním musíme počítat," dodává Matyáš. Vratislav Blaha, místopředseda Asociace dodavatelů montovaných domů, jde s vizí dokonce dále a tvrdí, že montované stavby časem budou s klasickými domy na trhu zaujímat rovnocenné místo.

Letošní obrat RD Rýmařov dosáhne 1,4 miliardy korun

  • Firmu vlastní František Příkaský (43,75 %), Josef Hama (43,75 %) a Jiří Pohloudek (12,5%)
  • Letošní obrat dosáhne 1,4 miliardy korun, z toho třetina připadá na export
  • Firma má 470 zaměstnanců
  • Mezi největší realizované projekty se řadí: 180 domků v německém Cochemu, konferenční centrum v rakouském Stollhofu a výzkumné a inovační centrum pro stavební fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě
  • Výstavba konferenčního a koučinkového centra v rakouském Stollhofu vyšla na pět milionů eur, z toho čtyři miliony připadly na RD Rýmařov.

ZDROJ: EKONOM, AUTOR: Marcela Honsová

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop