Dům na bázi dřeva

Tisk

Jaká je hodnota dřevostavby?

Dagmar Šimonová | Úterý, 18. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

10513968O výhodách i nevýhodách dřevostavby z mnoha různých hledisek píšeme neustále. Tentokrát se oprostíme od technických i technologických otázek a podíváme se na věc z úhlu ekonomického.

Postavíme-li si „dřevěný" rodinný dům a rozhodneme-li se ho po několika letech prodat, budeme ve stejné pozici jako majitelé domu zděného? Je dnes moudré investovat nemalé finanční prostředky do větší montované bytové stavby? Budou se byty v takovém domě dobře prodávat a pronajímat? A jak jsou na tom dřevostavby nebytové?

Jaroslav Novotný: Rozhoduje více vlastností, nejen konstrukční technologie

jaroslav novotnyJe rozdíl v ceně mezi srovnatelnými objekty v různých konstrukčních systémech, konkrétně mezi stavbou zděnou a dřevostavbou?

V posledních letech se z obchodního hlediska rozdílné přístupy klientů k dřevostavbám a klasickým zděným stavbám přibližují. Obecně lze říci, že ve většinové společnosti převládá zájem o zděné stavby nad dřevostavbami, cenový rozdíl se ale nedá nijak paušalizovat. Cenu každého domu tvoří mnoho faktorů, z nichž pouze jedním je konstrukční systém. Nelze tedy říci, že dřevostavba je třeba o deset procent levnější. Na trhu se může obchodovat i dráže než srovnatelná zděná stavba, a to díky lokalitě, poloze ve vlastní lokalitě, velikosti pozemku apod.

Panují tyto rozdíly ve sféře rodinných domů, bytových domů nebo nebytových domů?

Rozdíly nepochybně panují, ale díky komplexu vlastností, nikoliv díky tomu, že jde o dřevostavbu či zděný objekt. Musím se přiznat, že jsem za svou praxi neviděl mnoho bytových domů jako dřevostavby, i když určitě existují. S nebytovými dřevostavbami se setkáváme častěji. Jde většinou o specifické objekty, kde konstrukční systém nehraje z obchodního hlediska zásadní roli a obchodovatelnost objektu neovlivňuje.

Prodávají se zděné objekty snadněji než dřevostavby?

Statistiky potvrzují, že na trhu je jasná převaha staveb zděných nebo prefabrikovaných nedřevěných. Také poptávka je rozdělena v tomto ohledu na dva proudy. Ten silnější jde po stavbách zděných. Nemyslím si ale, že by měl být větší problém prodat dřevostavbu ve srovnání se stavbou zděnou. Dřevostavby mají stále více příznivců. Vždy záleží na mnoha dalších faktorech a v neposlední řadě i na vlastním technickém stavu.

Je rozdíl mezi prodejností dřevostaveb v různých konstrukčních systémech?

Různé typy dřevostaveb se samozřejmě i různě obchodují. Řekl bych, že v tomto ohledu nejproblematičtěji působí sruby. Ale i ty mají své kupce, byť jich je méně než zájemců o ostatní druhy dřevostaveb. V běžném rezidenčním prostředí obcí a měst se obchodně dobře uplatňují dřevostavby na bázi panelů či obíjených skeletů. Ty se obchodují celkem bezproblémově. Rovněž stavby roubené středoevropským standardem nebo roubenku imitující a to zejména v podhorských a horských oblastech.

Ing. Jaroslav Novotný je prezidentem Asociace realitních kanceláří ČR.


 

Jiří Pohloudek: Dům je dobře prodejný, je-li jeho stav dobrý

Jiri PohloudekProč se vyplatí realizovat domy technologií dřevostaveb?

Technologie dřevostaveb nebo lehká prefabrikace dřeva v rámových konstrukcích je nedílnou součástí stavebního trhu. A závisí jen na investorovi, kterou technologii si v konfrontaci ostatních vybere. Podíl dřevostaveb na stavebním trhu meziročně vzrůstá, což svědčí i o narůstajícím množství investorů, kteří zjišťují, že se vyplatí touto technologií stavět. Je pro ně samozřejmě rozhodující cena a výkon. Ve výkonu je zahrnuta kvalita, technické parametry a rychlost výstavby.

Jsou byty v dřevěných bytových domech stejně prodejné jako ve zděných?

Pojem dřevěné bytové domy je hodně surový. Dnešní materiály, které doplňují rámové konstrukce na bázi dřeva, jsou špičkovými materiály, jež zabezpečuji hygienická, statická, požární a energetická kritéria staveb. V některých parametrech, zejména energetických, jsou absolutně bezkonkurenční. Rozhodující je pochopitelně ekonomika, to znamená, že všechny tyto veličiny musí být promítnuty do konkurenční ceny. Potom je tato technologie prodejná.

Proč si některé společnosti realizují svá sídla nebo své provozovny jako dřevostavby?

Vedle uspokojení architektonických cílů jsou v současnosti rozhodujícím faktorem provozní náklady, které vzhledem k energetickým parametrům konstrukcí přinášejí dlouhodobý efekt.

Předpokládám-li, že pořizovací cena rodinného domu na bázi dřeva je stejná jako rodinného domu ze zdiva. Budou oba domy po několika letech stejně prodejné?

Na všechny stavby platí stejné předpisy o amortizaci staveb. Hlediskem prodejnosti je stav domu, údržba a parametry užitných nákladů. Zde lze najít mnoho faktorů pro příznivější cenu po letech užívání ve prospěch rámových konstrukcí.

Ing. Jiří Pohloudek je obchodním ředitelem společnosti RD Rýmařov, která je největším výrobcem montovaných domů u nás.


 

Irena Truhlářová: Dřevostavby se odlišují hodinářskou přesností

Irena TruhlářováJak si stojí dřevostavby po stránce prodejnosti a ceny v porovnání se zděnými stavbami?

Čím dál větší roli při prodeji nemovitostí hraje „průkaz energetické náročnosti budovy", který udává objektivní informaci o provozních nákladech objektu. Dá se předpokládat, že právě díky tomu budou mnohé dřevostavby v nízkoenergetickém či pasivním standardu zajímavou investicí. Také odhaduji, že bude na realitním trhu narůstat cenový rozdíl mezi různými technologiemi dřevostaveb. Očekávala bych nárůst ceny domů stavěných z masivních dřevěných panelů, protože se z konstrukčního i architektonického pohledu jedná, společně s těžkými dřevěnými skelety, o top stavby.

V čem je podle Vás rozhodnutí pro dřevostavbu výhodné?

Jednak je tu stránka emocí. Sama bych se rozhodla pro dřevěný dům, protože mojí životní filozofii jsou ekologické přírodní materiály, malé množství energie spotřebované na výrobu domu a naprosto jiná, nezaměnitelná atmosféra domů ze dřeva. Potom je tu pohled racionální. Vím, že na rozdíl od většinové zděné či betonové produkce se dřevostavby odlišují hodinářskou přesností – naprosto přesnou výrobní dokumentací, přesným obráběním konstrukčních prvků a precizním provedením detailů.

Při našem dřívějším rozhovoru v minulém roce jste mi prozradila, že si toužíte postavit dřevěný bytový dům. Pořád to platí?

Mým snem je realizovat dřevěný bytový dům v pasivním standardu. Často se ve svém ateliéru setkávám s investory, kteří si přejí bydlet v dřevostavbě, avšak jejich finanční prostředky jsou pro výstavbu rodinného domu omezené. Pravděpodobně by cena takového bytu byla lehce vyšší než u standardní výstavby, byla by ale kompenzována mnohem větším užitným ziskem.

Jako developer bych do takového projektu investovala, protože bych se dokázala výrazně odlišit od ostatní nabídky na realitním trhu. Klientům bych nabídla zdravé životní prostředí, nízké provozní náklady, byty vybavené řízeným větráním s rekuperací a moderní „dřevěnou" architekturu. K mému rozhodnutí pro tuto technologii by také přispěla vysoká rychlost výstavby.

Myslíte si tedy, že byste do svého dřevěného bytového domu sehnala nájemníky snadno?

V současné době je v zahraničí realizováno již mnoho bytových domů ze dřeva, tudíž mnoho typů skladeb konstrukcí je ověřených v praxi a je prokázané, že bez problému splňují akustické, tepelně technické i požární požadavky českých norem. Domnívám se proto, že pokud by to byla dřevostavba „srdcem i duší", a dům by byl navíc v nízkoenergetickém či pasivním standardu, byl by o byty velký zájem.

Ing. Irena Truhlářová je jednatelkou architektonického firmy ARCHCON atelier, která navrhuje dřevostavby z přesvědčení.

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop