Dům na bázi dřeva

Tisk

I kvalitní dřevostavby jsou pod kontrolou

Redakce | Pátek, 31. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

otvirak PM-2018-BDF-Energieeffizienz2Hlavním cílem Asociace dodavatelů montovaných domů, která letos oslavila již osmnáct let od svého založení, je propagovat kvalitní dřevostavby na trhu v České republice. Pečuje také o kultivaci podnikatelského prostředí a popularizaci oboru dřevostaveb s cílem zvyšování podílu na trhu výstavby rodinných domů v České republice. A to se jí dlouhodobě daří!

Mezi hlavní činností ADMD patří permanentní komunikace a aktivity v oblasti zabezpečení kvality dřevostaveb pro zákazníky. K tomu slouží certifikace dle Dokumentu národní kvality (DNK). Splnění podmínek této směrnice je stěžejním kritériem vstupu do Asociace. V posledních letech si Asociace stanovila kromě garance kvality staveb od svých členů také cíle při zajištění jistoty a spokojenosti zákazníků. Tuto strategii podpořila mimo jiné vydáním vlastního etického kodexu členů ADMD a zřízením smírčího orgánu (ombudsmana) pro dřevostavby.

Certifikace – nástroj pro řízení a kontrolu kvality (nejenom) dřevostaveb

01Certifikace je aktem nezávislé třetí strany, potvrzujícím shodu řádně identifikovaného výrobku, postupu, služby, personálu s předepsanými požadavky. Certifikace se člení například podle druhu na certifikaci výrobkovou, personální, systému jakosti a podobně. Pro obor dřevostaveb je důležitá zejména certifikace výrobku, protože se jedná o prostředek poskytující ubezpečení, že výrobek vyhovuje normám, případně jiným normativním dokumentům.

DNK – nejlepší vizitka kvalitní dřevostavby

Certifikace podle Dokumentu národní kvality ADMD je nejlepší vizitkou zhotovitele kvalitní dřevostavby a jistotou pro stavebníka. Dokument národní kvality (DNK) je směrnicí o zajišťování a dodržování kvality montovaných domů na bázi dřeva zaměřený na projekční a technickou přípravu, kvalitu materiálů, deklaraci základních požadavků na konstrukce podle stavebního zákona a prováděcí činnosti (montáž, výroba prefabrikátů atd.).

znackyZatímco základní certifikace, vyžadovaná zákonem o technických požadavcích na výrobky požaduje kontrolu pouze jednou za rok ve výrobním závodě a zaměřuje se jen na finální výrobek, tedy panel, kontrola podle DNK probíhá u firem z ADMD jak ve výrobě, tak i přímo na staveništi během montáže, kde je formou externího auditu posouzeno dodržování technologické kázně, stanovuje a sleduje se systém kritických bodů konstrukce, povinně se provádí Blower door test, a to vše minimálně dvakrát ročně. Dokument národní kvality je cenný také v tom, že řeší a kontroluje jenom panelovou, ale i staveništní montáž.

Prostřednictvím DNK dostávají potenciální investoři k dispozici nástroj, který objektivně prokáže, že firma, která disponuje certifikátem DNK, je kompetentní dostát svým proklamacím a investované prostředky zhodnotí v investici v podobě kvalitního rodinného domu. Prokazatelnou hodnotu certifikace podle DNK oceňují a zohledňují také některé naše banky, které investorům zajistí financování nové dřevostavby od člena ADMD za zvýhodněných podmínek.

Ing. Vratislav Blaha
předseda ADMD

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop