Dům na bázi dřeva

Tisk

Plánujete nástavbu domu? Přemýšlejte o dřevostavbě!

Úterý, 13. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz 72dnes_lhotkaIMGP0417Dřevostavba se jeví jako ideální konstrukce k nástavbám a přístavbám starších objektů. Pro toto řešení hovoří hned několik důvodů. První výhodu představuje lehkost dřevostavby. Ta je výhodná nejprve při montáži: u nástaveb se ve výškách s lehkou dřevěnou konstrukcí pracuje přesně a jednoduše. Významné plus je také to, že dřevěné nástavby následně příliš nezatěžují původní konstrukci domu, která by obecně měla být zatížena co nejméně.

Rychlost realizace u nástavby a dostavby je zásadní

72puvodni_dum_lhotkaIMG_1115Rychlost výstavby je důležitá proto, aby se minimalizovalo nebezpečí zatečení vody do původní odbourané konstrukce. „Rychlost postavení hrubé nosné stavby se střechou netrvala například u domu v Praze 4 déle než týden. Nejdříve byla odbourána střešní atika po obvodu střechy a po zhotovení nosných stěn a zastřešení se teprve vybouralo původní souvrství ploché střechy, které do té doby chránilo obydlené patro", říká Jaroslav Peroutka z architektonického ateliéru 3AE, který realizoval nástavbu na pražském rodinném domě ze 70. let. Se stavebním systémem NOVATOP, z něhož byla nástavba tohoto domu vytvořena, jsme se už seznámili v prvním článku. „Práce na nástavbě-dřevostavbě probíhaly za plného provozu v domě. Postavení nástavby spolu s kompletní rekonstrukcí vnější obálky celého domu trvalo 4 měsíce."

Dům změní vzhled i užitné vlastnosti

72Lhotka_3AE_IMGP898772oknoNástavba nebo dostavba pomocí konstrukce na bázi dřeva přináší starším domům hned několik významných výhod. Nová část domu (dřevostavba) mívá parametry nízkoenergetické stavby. Dům dále dostane originální vzhled a vypadá jako postavený včera a nikoliv před 30 nebo 50 lety. A navíc se spolu s nástavbou většinou realizuje také obnova fasády původní části domu, takže i ta získá po rekonstrukci (což znamená také převážně zateplení) kvalitnější vlastnosti i nový vzhled. „V tomto konkrétním případě získal rekonstrukcí vnějšího obvodového pláště a netypickou dřevěnou nástavbou původně nenápadný krychlový dům moderní vzhled a navíc byl rozšířen přibližně o 70 m2 užitné plochy, která disponuje vlastnostmi nízkoenergetického domu", dodává Jaroslav Peroutka.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop