Dům na bázi dřeva

Tisk

Výstava Arch Cities přibližuje nejen kouzelnou dřevostavbu na norském pobřeží

Úterý, 11. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Summer_Cabin_skogan21_webJednou z dřevostaveb prezentovaných na výstavě Arch Cities v pražském Belvederu v rámci festivalu Architecture week 2011 je i tento rozlehlý letní dům. Letní chata o ploše 120 m2 je umístěna v krásné krajině u vody na jižním pobřeží Norska.

Dům na pobřeží propojený s lesem

Summer_Cabin_skogan19_webChata_letni_NorskoAWProjekt svou podstatou propojuje různá přírodní prostředí a současně vytváří přechody mezi nimi. Dům je tak předělem mezi dubovým lesem a pláží, samotný les přitom působí jako izolovaná zahrada. Dominantou před bílým průčelím je fantaskně zprohýbaná stará borovice. Na ni je krásný pohled z vedlejší dřevěné terasy. Místnosti domu jsou uspořádány od východu k západu, od zadních ložnic přes jídelnu, kuchyni až k prosluněnému obývacímu pokoji; poklidný životní rytmus v domě se řídí vlastně podle dráhy slunce.

Dynamické střídání otevřených a uzavřených ploch

Summer_Cabin_skogan05_2_webSummer_Cabin_skogan17_webJednotlivé místnosti domu spolu komunikují přes nejdůležitější pokoj v domě. Zbytek budovy je v kontrastu s předním proskleným štítem a jednou velkou skleněnou plochou s dřevěnými sloupy relativně uzavřený. Koncept stěny domu je úmyslně narušen řezem, čímž se dosahuje dojmu lehkosti, hravosti, dynamiky a pohybu. Fasády celé budovy jsou obloženy dubovými prkny, střecha je zinková. Chata je dílem architektonického ateliéru Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL, o jehož projektech je možné se dozvědět více na výstavě Arch Cities v 1. patře pražského letohrádku Belveder do 23. října.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop