Dům na bázi dřeva

Tisk

Organicky pojatá dřevostavba poslouží jako nouzové útočiště

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 20. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiNa první pohled zrovna jako nouzové útočiště nevypadá, dokáže však ve svém nitru krátkodobě pojmout dva dospělé a jedno dítě. Jeskyně Origami, jak se návrh australského studia LAVA jmenuje, je jedním z projektů, které se účastnili výstavy nazvané Nouzová útočiště.

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiVýstava je odpovědí australských ale i světových architektů a designérů na přírodní katastrofy, které v poslední době sužují celou planetu. Digitální origami architektonické kanceláře LAVA je reakcí na japonské hnutí Matabolistů, kteří chápali obytný prostor jako soustavu prefabrikovaných, obytných buněk, jejichž vzájemná poloha je proměnlivá.

Strojově opracovaná překližka je jen vnější skořápka

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiVýroba Jeskyně Origami je snadná – CNC stroj vyřeže nadefinované dílce z překližky a složí je do plochého, malého balíku, který se snadno dopraví vrtulníkem do postižených oblastí. Tam se obydlí velice rychle sestaví dohromady a jeho interiér se dovybaví tím, co bude na místě lokálně dostupné – dřevo, karton nebo třeba i noviny.

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiJedná se tak o automatizovanou, prefabrikovanou výrobu nouzových přístřeší, která si však každý obyvatel dotvoří podle svého. Je tak dán prostor pro individualismus. Jednotlivé obytné buňky se pak poskládají dohromady a vytvoří celou azylovou vesnici.

Dřevostavba září do noci jako velká lucerna

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiUvnitř samostatné bytové jednotky je prostor pro spánek dvou dospělých a jednoho dítěte, prostor pro sezení a jídlo. Díky zabudovaným solárním panelům začne okamžitě fungovat LED osvětlení, které organickou dřevostavbu rozsvítí jako lucernu. Zářící lampiony totiž chápou tvůrci jako symbol naděje. Na přiložených fotografiích můžete vidět model, který byl architekty vyroben pro účely výstavy, ve skutečnosti by mělo dojít k jeho vyplnění právě místně dostupným materiálem.

Nouzové útočiště Jeskyně OrigamiNouzové útočiště Jeskyně OrigamiNouzové útočiště Jeskyně OrigamiNouzové útočiště Jeskyně Origami

Zdroj:  archdaily.com


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop