Dům na bázi dřeva

Tisk

Malebná dřevostavba na skalnatém útesu

Dagmar Šimonová | Pátek, 21. říjen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Chata na břehu jezera Flathead v MontaněDomorodci pojmenovali tento břeh jezera Flathead po jedné z nejkrásnějších evropských hor, 4478 metrů vysokém Matterhornu. Místo sice překrásné, ovšem jen těžko obyvatelné, si pro svojí chatu vybrali investoři, kteří své nesnadné zadání svěřili do rukou architektonického ateliéru Andersson Wise Architects.

cabin-on-flathead-lake-2Žulové balvany, vysoké borovice, klidná a rozlehlá hladina jezera Flathead a nedaleko hnízdící mořští orly vytvářejí idylický obraz západního koutu severoamerického státu Montana.

Dřevostavba se snaží zasahovat do krajiny jen naprosto minimálně

Chata na břehu jezera Flathead v MontaněSamozřejmou a logickou volbou pro tuto lokalitu byla samozřejmě dřevostavba. A to nijak extrémně velká, jejím majitelům stačilo jen poměrně skromné vybavení – ložnice, obývací pokoj a malá kuchyně s koupelnou. Dalším požadavkem byl samozřejmě co možné největší výhled, díky kterému by se obyvatelé cítili i v interiéru jako součást okolních rozlehlých lesů.

Potřeba dobrého rozhledu se nakonec zcela ztotožnila s potřebou co nejméně stavbou zatížit zdejší hodnotnou přírodu.

V obývacím pokoji s výhledem do daleka

Chata na břehu jezera Flathead v MontaněChata na břehu jezera Flathead v MontaněDům je vynesen na 6 ocelových pilířích, které jsou citlivě vbetonovány do strmého svahu. Velké přesahy střechy chrání maximálně prosklené stěny – v některých místech skutečně až od podlahy po strop. Otevřené interiéry jsou vybavené jen nejnutnějším nábytkem, aby nebyla příliš narušena celková vzdušnost. Pro dokonalejší splynutí s přírodou je u domu zbudovaná ještě malá terasa, na kterou mohou obyvatelé vystoupit z obývacího pokoje.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop