Dům na bázi dřeva

Tisk

POSTAVTE SI: Dřevěný dům z Českého Švýcarska

Helena Petáková | Čtvrtek, 15. listopad 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Obytné domkářské stavení v Jetřichovicích. Čelní stěna je obroubena podstávkovou arkádou, prostý vstupní portál se zvýrazněným klenákem v horním překladu, rámové dveře s rozetami ve středních výplních. Foto Václav SojkaVytvořte si spolu s námi unikátní sbírku dřevěných, i když papírových domů, a poznejte jejich historii. Také na stránkách časopisu sruby&roubenky, jehož nové číslo 4/2012 právě vyšlo, najdete vystřihovánku jednoho typu starých roubených chalup – podstávkového domu.

Podstávkový dům s polopatrem v Kamenické Stráni Foto: Zdeněk PatzeltPolopatrový částečně podsklepený trojdílný podstávkový objekt z druhé poloviny 19. století v Jetřichovicích Foto Jiří LaštůvkaV oblasti Českého Švýcarska i celého Šluknovského výběžku můžeme ještě dnes vidět zachovalé staré obytné domy, mlýny, pily, školy, stodoly a mnoho dalších objektů, které jsou unikátním svědectvím osídlení tohoto regionu. Jedinečnost této zástavby byla oceněna nejen vyhlášením vesnické památkové zóny ve Vysoké Lípě, Kamenické Stráni a Dlouhém Dole, ale také návrhem na zařazení Krajiny podstávkových domů pod záštitu organizace UNESCO.


Roubenka s hrázděným patrem

Hrázděný dům s podstávkou Foto Václav SojkaHrázděný dům s podstávkou Foto Václav SojkaZdejší obce se začaly objevovat na přelomu 13. a 14. století v podobě tak zvaných lesních lánových vsí. Dlouhé a úzké uspořádání zástavby kolem vodního toku nebo řada stavení podél hlavní cesty a kolem nich lány zemědělské půdy, to jsou typické znaky kolonizačních osad vzniklých během velké (německé) kolonizace. V současné době se v devíti obcích, které leží na hranici Národního parku České Švýcarsko, dochovalo patnáct set významných domů této lidové architektury.

Památkově chráněný dům v Jetřichovicích, foto J. LaštůvkaChřibská - podstávkové a hrázděné domy, foto J. LaštůvkaVzhled staveb vychází ze dvou tradičních technologií lidového stavitelství – z roubené konstrukce, charakteristické pro východoevropskou oblast, a hrázdění, jež je typické pro oblast západoevropskou. Jejich kombinací vznikl tak zvaný podstávkový dům, který byl v přízemí roubený, případně částečně zděný, a v patře hrázděný. V severních Čechách můžeme ale najít také v evropském měřítku unikátní typ domu s roubeným patrem.

Charakteristickým znakem je podstávka

Sloup podstávky s profilací balustry; Krásná Lípa Foto Václav SojkaDetail podstávky: sloupek, rozpěra, ližina i pásky zdobeny zoubkováním; Jetřichovice Foto Václav SojkaPodstávka je sloupová konstrukce stojící před stěnami přízemí. Tvoří ji svislé dřevěné sloupy, propojené vodorovným trámovým překladem (ližinou) a ztužené šikmými dřevěnými pásky. Měla především statickou funkci, nesla váhu patra nebo krovu domu a tím odlehčovala stěny v přízemí. Současně se z ní stal i působivý architektonický prvek - podstávka se proměnila z prostých přístěnných sloupů až do členitě profilované, zdobné slepé arkády.

Složení stěn podstávkového domuRoubená stěna: 1. nárožní vazba „na rybinu", 2. nárožní vazba „na zámek".
Hrázděná stěna: 3. práh hrázdění, 4. rohové přeplátování, 5. sloupek hrázdění, 6. vzpěra, 7. paždík, 8. vyplétaná výplň, 9. hliněná lepenice, 10. cihelná výplň, 11. bedněný obklad – deštění

Konstrukce patrové chalupyKonstrukce patrové chalupy:

roubená stěna a podstávka – 1. roubení, 2. sloupek podstávky, 3. pásek (záporka), 4. rozpěrka, 5. ližina podstávky, 6. stropnice;
hrázděná stěna – 7. práh, 8. sloupek hrázdění, 9. okenní sloupek, 10. vzpěra, 11. paždík, 12. ližina, 13. ondřejský kříž

Síň jako hlavní tepna domu

Ilustrace Tomáš EflerVe většině stavení ústil hlavní vchod do síně. Z ní se na jedné straně vstupovalo do světnice, obvykle roubené části domu, z druhé strany býval přístup do chléva a do komory. Tomuto trojdílnému uspořádání domu, jež se nazývá chlévní nebo komorochlévní, dávali přednost němečtí osadníci. Slované (české a lužickosrbské obyvatelstvo) častěji proti světnici stavěli víceúčelovou komoru, což je typ komorového domu, a do chléva vcházeli zvnějšku.

Síň v centrální části domu nesloužila jen jako průchozí prostor. Ve starších dobách bývala v její zadní nebo boční části umístěna černá kuchyně, kde hospodyně vařily na otevřeném ohni, ze síně se obsluhovala i kamna, která vytápěla světnici, zařízení doplňovala chlebová pec.

Proměny v čase

Interiér Foto Václav SojkaSe změnami nároků na bydlení přirůstaly ke starému jednoduchému půdorysu domu další komory, světničky i samostatné kuchyně i jiné dílčí přístavby. Hrázděné konstrukce zakrylo opláštění a dřevěné štíty zmizely za šablonami břidlice, skládanými do pestrých vzorů. Šindel a došek nahradila betonová taška nebo pálená krytina. Z domů zmizela řada krásných detailů – půlené dveře, otvírané pouze v horní části, jejich závory a důmyslné západky, zasouvací vnitřní okenice v oknech. Malovaný nábytek – truhly, misníky (na ukládání nádobí) a postele s nebesy se v lepším případě odstěhovaly na půdu spolu s kolovrátkem, truhlářskou stolicí i ptačími klíckami, které pamatovaly dobu slávy dávných hospodářů, povětšinou i ptačích čihařů. Na svém místě na štěstí pro nás i další generace přečkaly jejich domy, kterým noví majitelé alespoň částečně vrací původní podobu.

Zdroje: Nestátní nezisková organizace České Švýcarsko o.p.s.; Natalie Belisová: Lidové památky Českého Švýcarska

Pošlete nám fotografii složeného modelu a vyhrajte!

Model pošumavské chalupyModel pošumavské chalupy, který jste si mohli vystřinout a postavit podle návodu v časopise sruby&roubenky 3/2012.

V pondělí 12. listopadu vyšlo nové číslo s novou vystřihovánkou. Pokud nám pošlete fotografii s postaveným modelem roubenky, máte šanci vyhrát celoroční předplatné všech časopisů z našeho vydavatelství! Autora nejoriginálnější fotografie odměníme ročním předplatným časopisů Dřevo&Stavby, sruby&roubenky, Zahrada v obrazech.

fizz-green-sodastreamZískejte zajímavý dárek - pokud do konce roku 2012, tedy do 31.12.2012 zašlete fotografii papírového modelu z čísla 3/2012 i 4/2012 automaticky Vás zařadíme do slosování o SodaStream FIZZ!

Fotografie můžete zasílat jak v elektronické podobě na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tak v papírové podobě na adresu redakce: PRO VOBIS, s.r.o., Kladenská 107, 160 00 Praha 6, nebo jednoduše vyplňte formulář.


 

 

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop