Dům na bázi dřeva

Tisk

Dům na zelené louce

Ondřej Zaorálek | Pondělí, 02. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz ema_haus_bernardo_baderV rakouském okresním městečku Feldkirch ležícím ve spolkové zemi Vorarlbersko nedaleko švýcarských hranic vyrostla dřevostavba , která ve svém okolí vyvolala nemalé pozdvižení. Stojí volně na louce, osamocena od svého okolí, a přesto otevřená na všechny strany. V protikladu k okolním ohrazeným domům ji totiž architekt Bernardo Bader z Dornbirnu ponechal bez ohrady i plotu, zato s úžasnou vyhlídkou do dálky. Společníkem domu je pouze vzrostlý strom, stojící v jeho těsné blízkosti.

tumblr_lachdiNHH51qat99uo1_r1_500Z nejvyššího patra domu, kde se nachází prosvětlený obývací pokoj spojený s kuchyní i jídelnou, se naskýtá jedinečný pohled na švýcarské horské panorama. Tento pohled ještě umocňují velkoryse navržené prosklené plochy. V tomto domě jsou to totiž právě okna, která dodávají jednotlivým patrům i pokojům atmosféru a osobitý charakter. Originální ráz jim dodávají především jejich odlišné rozměry a různá úroveň jejich vsazení do stěny domu.

1269261909-ema-06-1000x666I přes výraznou kompaktnost třípatrové stavby a půdorysnou plochu o pouhých 57 m² se architektu podařilo navrhnout dispozici tak, že se do domu vešly všechny požadované místnosti. Žádná z nich však netrpí nedostatkem prostoru. Právě naopak. V celém interiéru člověk cítí vzdušnost, otevřenost a prostorovou velkorysost. Omezený výběr materiálů, kterých bylo v interiéru použito, vytváří celkovou jednoduchost a střízlivost bydlení.

5 7 1269261899-ema-04-661x1000


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop