Dům na bázi dřeva

Tisk

Trojúhelníková dřevostavba - dům i zahrada v jednom

a.janousek | Středa, 11. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

tva-gardenhouse-04-540x405Důvodem, proč se klienti rozhodli přestěhovat z jejich dvoupodlažního bytu v centru Stockholmu na venkov k jezeru Mälaren, bylo jejich přání vlastnit zahradu.

Švédské architektonické studio Tham & Videgård Arkitekterjim proto navrhlo dům, který je pojat jako integrovaný vertikální doplněk k zahradě, kde se vnitřní a venkovní prostory postupně míchají a vzájemně na sebe působí. Nosná konstrukce i veškeré povrchové úpravy v domě jsou ze dřeva.

tva-gardenhouse-03-297x405Trojúhelníková půdorysná stopa vyplývá z příkrého svahu, který prochází napříč pozemkem. Navržením delší strany fasády směrem k jihu dosáhli autoři projektu výrazné eliminace zbývající čistě severní fasády. To také pomohlo jejich myšlence vegetace šplhající vysoko po bohatě dimenzované mřížovině, která zakrývá některá z oken do té míry, že budou časem skryta uvnitř zeleně.

Zimní zahrada s výškou přes dvě poschodí pomáhá přírodnímu předehřívání čerstvého vzduchu. Střešní terasa nabízí daleké výhledy přes okolní kopce směrem k jezeru Mälaren.

tva-gardenhouse-01-540x405 tva-gardenhouse-02-540x405


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop