Dům na bázi dřeva

Tisk

Japonsko a dřevostavby: dům v Tokiu

Ondřej Zaorálek | Pátek, 13. květen 2011 |

Přidat na Seznam.cz jigozen07V japonském Tokiu získaly dřevostavby další přírůstek. Je jím dům u moře, který bude domovem rodiny s malým dítětem.
jigozen10 jigozen01Radostný pocit z tohoto bydlení je však narušován vědomím, v jaké oblasti se dům nachází... Živelné pohromy, zejména během tajfunového období, představují velké riziko nejen pro domy. V minulosti už zde zemětřesení, vichřice a záplavy napáchaly obrovské škody. Při samotném návrhu tedy musel tvůrce projektu Makoto Tanijiri s těmito živly tak říkajíc počítat, současně se však snažil vytvořit dům, kde se bude rodina cítit uvolněně.

jigozen04 jigozen06Dřevěná konstrukce využívá sloupy a trámy společně s příčným zavětrováním, což má zaručit odolnost stavby vůči zemětřesení. Nejpozoruhodnější na celém projektu je bezesporu prostor, který odděluje interiér domu od jeho exteriéru. Nejedná se však v pravém slova smyslu o oddělení, tento prostor funguje spíše jako jakýsi mezistupeň mezi vnitřkem a vnějškem domu. Současně sehrává role terasy, verandy, vnitřní místnosti i venku. Věci a zařízení, které se v něm nacházejí (knihy, obrazy, koupelna či studovna), bývají obvykle umisťovány uvnitř domu. Tento prostor zároveň slouží jako nárazníková zóna v případě ohrožení přírodními živly.

 jigozen02   jigozen08


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop