Dům na bázi dřeva

Tisk

Eko-centrum pařížských zahradních architektů bude z masivního dřeva

Michal Babor | Středa, 21. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz

01_NOVATOP_HATRA_aplikace_zateplenV Evropě výrazně stoupá obliba dřevostaveb z vrstvených masivních panelů a Česká republika naštěstí není výjimkou. Od malých rodinných domečků se tento materiál přesouvá i k odvážnějším projektům a po vzoru zahraničních referencí se začíná aplikovat i na vícepodlažní kancelářské budovy či školy. Doposud nejvyšší budova z vrstvených masivních panelů NOVATOP právě vyrůstá ve Francii.

Hrubá stavba za čtyři dny

02_NOVATOP_HATRA_konstrukce 08_NOVATOP_HATRA_difuzni_folieEko-centrum pařížských zahradních architektů dosahuje výšky 12 m. Záměrem investora bylo postavit ekologickou stavbu, a proto byly použity výhradně přírodní materiály. Konstrukce NOVATOP byla zvolena právě pro svoji ekologickou nezávadnost (vstupní materiály jsou certifikovány „natureplus") a pro možnost přímého využití pohledové kvality dřeva v interiéru.

Velký význam pro rozhodování měla přesnost opracování jednotlivých komponentů, díky prefabrikaci s vysokou přesností všech detailů a díky velkoplošným formátům (až 12x 2,5m) se totiž výrazně zkracuje doba výstavby a především se minimalizuje množství spojů na stavbě. Hrubá stavba v tomto případě byla otázkou čtyř dnů.

Dřevo místo tapet nebo omítek

03_NOVATOP_HATRA_pohledov_devo_konstrukce_uvnitV interiéru je ve většině místností ponechaná pohledová kvalita dřeva, střídají se dřevěné stropy a stěny s jinými povrchovými materiály. Panely NOVATOP totiž umožňují ponechat odhalenou nosnou konstrukci a umožňují tak přímé využití smrkového dřeva jako finálního řešení interiéru. Uvnitř takového domu dřevo krásně voní a dodává mu nezaměnitelné kouzlo.

Panely lze ošetřit kteroukoli z běžně dostupných nátěrových hmot vhodnou na masivní dřevo, panely lze také opatřit různými povrchovými materiály a vhodně tak v moderním interiéru kombinovat dřevo s malbou, tapetou či kamenem.

Ryze český produkt z tuzemských surovin

00_hatraNOVATOP je náš český výrobek, vyrábí se na Moravě, a to převážně ze dřeva českých jehličnanů za dodržování přísných ekologických předpisů. Výrobní proces splňuje přísná kritéria pro celou řadu certifikací včetně PEFC a mezinárodně uznávaného „natureplus".

Na vývoji systému spolupracovali experti na dřevostavby ze Švýcarska, které je považováno za kolébku nových technologií. Jednotlivé komponenty se vyrábějí podle CAD dat na moderním CNC a celý výrobní proces je kontrolován digitálně.

Rozmanitost projektů

05_Hatra-vizualizaceTechnologie NOVATOP nabízí volnost a svobodu pro individuální řešení, působí harmonicky s ocelí i betonem a je v souladu s ostatními stavebními systémy. Jednotlivé komponenty lze kombinovat se zděnou stavbou stejně dobře jako s jakoukoli stavbou na bázi dřeva.

Tato konstrukční technologie je vhodná pro rodinné i bytové domy, školské, sportovní a administrativní budovy, výrobní a průmyslové haly, ale také pro rekonstrukce, přístavby, nadstavby apod. Propracovanost systému umožňuje vyhovět dílčí dodávce stěn či střechy stejně jako komplexnímu řešení celé stavby.

Panely NOVATOP se „šijí na míru"

Jednotlivé komponenty jsou vyráběny v přesných formátech, s opracováním spojů, s otvory pro okna a dveře a s dalšími individuálními úpravami jako příprava tras pro rozvody či doplnění tepelné, zvukové nebo protipožární izolace. Dům se s pomocí jeřábu skládá jako stavebnice, rychle, přesně a jednoduše bez ohledu na roční období.

10 vlastností, o kterých je dobré vědět

1. Masivní a skutečně celodřevěná konstrukce
- všechny komponenty se vyznačují vysokou pevností, stabilitou a mimořádnou statickou únosností.
2. Pohledová kvalita dřeva v interiéru

- odhalená nosná konstrukce může být zároveň vnitřním povrchem3. Vysoce efektivní řešení pro pasivní a úsporné dřevostavby
– systém je registrován ve sdružení Centrum pasivního domu.
4. Vzduchotěsnost

- všechny komponenty jsou plošně neprůvzdušné, vytváří vzduchotěsnou obálku i bez foliových parozábran
5. Difuzní otevřenost

- konstrukce zůstává s vhodně zvolenou izolací difuzně otevřená.
6. Fázový posun

- je v rozmezí 3 až 7 hodin, v kombinaci s izolací 15 hod a více.
7. Požární odolnost

- komponenty lze použít i k výstavbě staveb se zvýšenými nároky na požární bezpečnost.
8. Rychlost výstavby

- stavění probíhá rychle, přesně a jednoduše.
9. Záruky kvality

- výrobní proces splňuje přísná kritéria pro celou řadu certifikací vč. „natureplus".
10. Konstrukční detaily

- k dispozici je široká databáze doporučených konstrukčních řešení, která výrazně usnadní projekční přípravy i samotnou montáž.

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop