Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba uvnitř čtyřpatrového paláce z betonu

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 12. červenec 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Centrum pro původní obyvatele Kanady - oceněná dřevostavba LonghouseV roce 2010 proběhlo slavnostní otevření zajímavé budovy – hlavního sídla Centra pro původní obyvatele Kanady. V srdci Toronta tak bylo vytvořeno místo, na kterém pracovalo mnoho architektů a umělců takovým způsobem, aby svými prvky respektovalo a podporovalo původní „domorodou" kulturu. Uvnitř rekultivované administrativní budovy z 80. let vyrostla i dřevostavba tzv. Longhousu, která obdržela cenu za netradiční a líbivý design.

Centrum pro původní obyvatele prostupují znaky regionální kultury

Centrum pro původní obyvatele Kanady - venkovní posezení na zelené střešeCentrum si klade za cíl vytvořit sociální a kulturní zázemí pro původní obyvatele, hlavně děti a rodiny. Komplex o rozloze téměř 2 800 m2 se nachází v srdci centra velkého Toronta a díky rozsáhlému prostoru ozeleněné střechy poskytuje místním obyvatelům alespoň kousek přírody v urbanizované krajině. V rámci budovy se zde nachází krizové centrum pro děti, umělecké studio, psychlogické centrum a sociální a administrativní služby.

Centrum pro původní obyvatele Kanady - malá kopulovitá dřevostavba na střeše objektuCentrum pro původní obyvatele Kanady - malá kopulovitá dřevostavba na střeše objektuV rámci velkého prostoru zelené střechy mohou návštěvníci posedět u ohniště, navštívit menší výukový prostor – malou kopulovitou dřevostavbu, nebo si projít zemědělskou zahrádku s typickými místními plodinami, jako je sladká tráva, tabák, kukuřice, fazole nebo tykve.

Centrum pro původní obyvatele Kanady - motivy inspirované regionálními znakyNa revitalizaci betonového centra spolupracovali architekti ze studia Levitt Goodman Architects Ltd. s umělci z řad původních obyvatel, několika grafickými designery a krajináři, jež se postarali o ozelenění střechy. Grafici ve spolupráci s místními umělci vytvořili moderně pojaté přírodní motivy, pomocí kterých vtiskli budově kulturní identitu a odlehčili její instituční charakter. Například známá regionální textilie inspirovala rozvlněný motiv, který prostupuje celé vstupní podlaží jež tvoří velká uvítací vstupní hala s recepcí.

Centrum pro původní obyvatele Kanady - motivy inspirované regionálními znakyCentrum pro původní obyvatele Kanady - motivy inspirované regionálními znaky

 


Výkonný ředitel je na svou instituci pyšný, z hlediska setkávání lidí a navazování nových přátelství prý funguje výtečně

Centrum pro původní obyvatele Kanady - oceněná dřevostavba LonghouseCentrum pro původní obyvatele Kanady - oceněná dřevostavba LonghouseCentrum pro původní obyvatele Kanady - oceněná dřevostavba Longhouse


Centrum pro původní obyvatele Kanady
Součástí projektu bylo také vytvoření tzv. Longhousu, budovy ze dřeva, která slouží jako výukový prostor nebo místo pro různá setkávání, zasedání a schůze. Interiér celé budovy je zařízen s ohledem na komfort a pohodu návštěvníků, při jeho vytváření bylo použito zejména množství přírodních a v neposlední řadě lokálních materiálů, jako je březové a cedrové dřevo, vápenec nebo červená břidlice.

Autorem fotografií je Ben Rahn.


Líbil se Vám článek?

Komentáře  

 
0 #1 Bohumila Hanáková 2012-07-16 09:14
Zajímavý projekt, který ovšem byl jistě velmi nákladný...
Citovat
 

Přidat komentář


Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop