Dům na bázi dřeva

Budovy z živého bambusu naučily děti v čínském Wuhanu porozumět přírodě

Budovy z živého bambusu naučily děti v čínském Wuhanu porozumět přírodě

Redakce | Pondělí, 18. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Téma udržitelné výstavby a přírodních materiálů je dnes čím dál tím více populárnější. Jde jeho hranice přesáhnout a postoupit ještě o krok dál? Pokusil se o to čínský architekt Yu Hui, který pro svůj projekt použil výhradně bambus. Že to není žádná novinka? Bambus jako materiál jistě ne, ovšem Yu Hui ho použil v živém, rostoucím stavu. Jeho City In Sky se tak stalo skutečně organickým a měnícím se prvkem krajiny.


Architekt přizval k navrhování i výstavbě děti

City In Sky je experimentální projekt, který vznikal pod taktovkou organizace Natur Organic Life a zůčastnilo se ho celkem 39 dětí se svými rodiči. Výstavba měla totiž odpovědět ještě na jednu základní otázku: Mají malé děti schopnost popsat architektonický prostor a následně ho vybudovat?

Yu Hui se proto zříká svého označení architekt, protože na projektu pracovalo 39 otevřených dětským myslí, které své nápady vyjadřovali pomocí skic nebo modelů.

City In Sky je těžké zaškatulkovat. Nejedná se o dům nebo budovu, vlastně se nejedná ani o kompletně uměle vybudovanou konstrukci, protože živý bambus integrovaný do stavby umožní vznášejícímu se městu růst. „Když jsem byl malé dítě a poprvé vstoupil do bambusového lesa, okamžitě jsem si začal představovat, že nahoře mezi jednotlivými stvoly existuje neviditelné vznášející se město," popisuje Yu Hui.

City-In-Sky-Wuhan-1


Nové možnosti ve stavebnictví

Tvorbou City In Sky si tak Yu Hui nejen splnil svůj dětský sen, ale pokusil se hranice architektury posunout zase o kousek dál. Ve světě, kde stále převládá budování z betonu a oceli a kde ubývá architektů, jež umí tvořit i z jiného materiálu, je důležité hledat alternativy a poukazovat na nové možnosti.

„Bambus je úžasný materiál. Kromě jiného umožnil plnou integraci dětí do všech fází projektu, protože jednotlivé stavební prvky jsou natolik lehké, aby děti zvládly manipulaci i výstavbu," vysvětluje Yu Hui.

City-In-Sky-Wuhan-bambus


"Bambusové domy se díky stvolům živého, rostoucího bambusu lehce začleňují do krajiny a stávají se její součástí."


City-In-Sky-Wuhan-konstrukce

City-In-Sky-Wuhan-4


"Díky skvělým vlastnostem bambusu děti zvládly manipulaci i výstavbu."


City-In-Sky-Wuhan-5


Vznášející se město učí děti porozumět přírodě

Domy jsou vybudovány na nosné bambusové konstrukci, která je tvořena z celkem osmi jednotek o rozměrech 3 x 3 metry. Tyto nosné prvky mají tvar obrácené pyramidy a vytvářejí tak dojem, že se město vznáší v prostoru.

Jednotlivé domky jsou propojeny a zafixovány pomocí příčných prvků, které vytvářejí terasy pod širým nebem. Jedná se tak skutečně o vznášející se „město", které kromě vlastních domů tvoří skutečný urbanistický celek s ulicemi a vnějším prostranstvím.

Bambusové domy se díky stvolům živého, rostoucího bambusu lehce začleňují do krajiny a stávají se její součástí. Město, které patří dětem, trvalo vybudovat zhruba 3 měsíce, pracovalo se ale jen o víkendech.

Kromě zjevných poslání celého projektu tak výstavba pomohla dětem porozumět přírodě, naučit se zacházet s nejrůznějšími nástroji a přiblížit se skutečnému životu.

City-In-Sky-Wuhan-3


"Jednotlivé domky jsou propojeny a zafixovány pomocí příčných prvků, které vytvářejí terasy pod širým nebem."


City-In-Sky-Wuhan-2

Foto: Li Xiao & Jiang Jiang 2013


Další zajímavé realizace staveb ze světa

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop