Dům na bázi dřeva

Společnými silami si dlouholetí přátelé rozhodli postavit víkendový dům u jezera

Společnými silami si dlouholetí přátelé rozhodli postavit víkendový dům u jezera

Michal Babor | Sobota, 27. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Neufeldské jezero leží na rozhraní rakouských spolkových zemí Dolní Rakousko a Burgundsko jižně od Vídně. Z hlavního města sem dojedete autem pohodlně během půlhodinky a není tedy náhodou, že se stává vyhledávaným odpočinkovým místem pro obyvatele rakouského hlavního města. Vybrali si ho i tři mladé páry, které dlouholeté dobré přátelství přimělo k experimentu – postavit si společný víkendový dům.


Moderní dřevostavba u jezera

Zadání bylo celkem jednoduché. Dům pro tři dvojice, společné prostory a samostatné apartmány. Koncept stavby vychází z jedinečného pozemku umístěného těsně u jezera, jehož samozřejmou devizou je výhled na hladinu i na vzdálenější pobřeží.

K tomu přibylo přání použít výrazově silné a přírodní materiály. Architekt Maximilian Eisenköck, pro nějž byl tento víkendový dům první zakázkou, navrhl tři stavební hmoty ve tvaru U obklopující vnitřní dvůr a otevírající se směrem k jezeru.

V obou dvoupatrových křídlech jsou tři bytové jednotky, ve spojujícím jednopodlažním traktu se nachází sauna a technické prostory. A společná terasa k odpočinku a grilování? Na střeše! Od počátku bylo jasné, že konstrukčním materiálem bude dřevo.

Z jiného materiálu by totiž tento dům bez tepelných mostů nebylo možné postavit. Prefabrikované panely byly sestaveny na základové desce a na svrchní vrstvě vytvořena z černých lišt mozaika jako japonský ornament. Vzniklá pole pak byla vyplněna deskami z okoume, tvrdého, ale křehkého jihoafrického dřeva natřeného černou lazurou.

S trochou nadsázky tak můžeme v domě vidět ztroskotaný, ohořelý koráb zachycený na břehu moře. Protipólem černé fasády jsou velké prosklené plochy, ty, které jsou orientovány k severu, zajišťují majitelům – malířům – optimální osvětlení, jediná jižní prosklená fasáda je stíněna sousedním traktem.

Vrcholy obou ramen směřující k jezeru osvětluje východní slunce. Okna jsou ve všech obytných místnostech posuvná a dají se sesunout ke straně, takže interiér se může stát součástí venkovního prostoru.

004

005

002


"Konstrukce domu se plně podřídila architektuře. Vítejte ve hře plné kontrastů světla a stínu..."


003

007

008

Komentář architekta

Plánování každé dřevostavby musí probíhat interdisciplinárně. Chyby v projektu lze jen velmi těžko odstranit – dokonce i malé, dodatečně vytvořené otvory či prostupy mohou kvůli narušení vzduchotěsnosti znamenat problém.

max eisenkock
Maximilian Eisenköck
architekt

013


"Obytná vitrína – pracovní název této zakázky v dokumentaci stavební firmy."


012

obr.: Dřevo všude kolem: Stropy, schodiště a interiérorvé vybavení je vyrobeno z jednoho materiálu – CLT panelů různých tlouštěk. Foto: Maximilian Eisenköck

011

obr.: Kontrast: Na pozadí kompaktních dřevěných ploch se vyjímají stylové doplňky, například kamna v technicistním stylu. Foto: Maximilian Eisenköck

010

009

obr.: Okno v koupelně: Řešení s velkými prosklenými plochami bez clonění mohou být v některých prostorách velmi nezvyklé... Foto: Maximilian Eisenköck


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 171 m²
  • Užitná plocha: 220 m²
  • Obestavěný prostor: 938 m³
  • Plocha pozemku: 919 m²
  • Náklady: 580 000 eur
  • Roční potřeba tepla: 36 kWh/m²
  • Projekt: DI Maximilian Eisenköck, www.maxeisenkoeck.com
  • Realizace: Zimmerei Lottermoser, 2015

Ground Floor

First Floor

DaS 2-2016
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop