Dům na bázi dřeva

Tisk

Krásná a chytrá - i taková může být dřevostavba

Dana Jakoubková | Pondělí, 03. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Chytry dum 01_06_16_089Představte si: krásný, nový dřevěný dům na bezvadném místě. Máte? Fajn. Teď více než sedmdesát let starý zděný dům, ale se všemi energetickými i technologickými benefity 21. století. Také máte? O. K. A co materiály, které jsou šetrné k přírodě i k vašemu zdraví, odclonění patogenních zón, výběr energeticky silných míst nebo sprchový výměník se zpětným ziskem tepla z odpadní vody...? Že už trochu tápete? Nevadí. Od toho tu jsou chytří pánové, kteří tvrdí, že stavění nemusí být stres. Jsou mladí jen o něco déle než jejich firma. Ale už toho stihli docela dost dokázat. Budoucím stavebníkům dokonce připravili kontrolní seznam důležitých úkonů, který je dobré mít odškrtaný ještě před podpisem smlouvy na stavbu domu. Představte si, jsou z firmy Chytrý dům.

V čem ta „vaše" chytrost spočívá, pánové?

Jde nám o to, aby naši klienti měli z domu co největší užitek. Naše domy jsou navrženy a postaveny chytře ve smyslu architektonického návrhu, materiálového řešení i řešení domovních technologií. Vhodným návrhem a umístěním domu na pozemku lze zvětšit využitelnou plochu zahrady, mít dům prosluněný sluncem, radovat se z výhledů do okolí a v neposlední řadě šetřit energii na provoz domu. Zajímá nás jednoduchost ovládání domu a jeho uživatelská přívětivost. Zkrátka, aby se lidem v domě dobře žilo a měli dům rádi. Aby je dům posiloval a ne vysiloval.

Neusiluje o toto většina firem?

Možná usiluje, ale ne každá má dobré výsledky.

246

Sem s důkazy...

Například na začátku roku 2018 jsme získali několik zajímavých ocenění za stavby, na kterých jsme se podíleli. Jednak je to Stavba roku 2017 za rekonstrukci radnice a knihovny v Kardašově Řečici, kde jsme jako subdodavatel dodávali stropy z kolíkovaných desek. Dále pak byl dům v Dobříši vybrán do Salonu dřevostaveb 2017, což je přehlídka nejlepších dřevostaveb uplynulého roku. A nyní jsme aktuálně získali cenu generálního partnera soutěže Pasivní dům roku 2017 za rekonstrukci rodinného domu ve Statenicích. Zde jsme vhodným stavebně energetickým konceptem snížili potřebu energie na vytápění o osmdesát čtyři procent oproti výchozímu stavu a zajímavým způsobem využili dřevěné materiály pro rekonstrukci – první patro bylo původní zděné, druhé pak řešené jako dřevostavba. Každé takové ocenění náš těší a ukazuje, že cesta, po které jdeme, je správná. Na oceněních je hezky vidět široký záběr našich činností – jedna cena je za velice specifickou montáž nové, progresivní dřevěné konstrukce do již existující historické stavby, druhá cena za novostavbu rodinného domu, třetí pak za kompletní rekonstrukci plně v souladu s udržitelnou výstavbou.

Přečtěte si celý článek - můžete si ho pdfstáhnout  nebo si koupit tištěné vydání časopisu DŘEVO&stavby.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop