Začínáme stavět dřevostavbu 13. díl: <small>Na co se připravit před začátkem stavby</small>

Začínáme stavět dřevostavbu 13. díl: Na co se připravit před začátkem stavby

Komerční sdělení | Úterý, 10. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Již v minulém díle jsme si řekli, že prvním kopnutím do země vše končí a začíná. Jestliže jste měli pocit, že se vám toho společně se stavbou na hlavu valí mnoho, pak po zahájení stavby čekejte období, kdy budete v zápřahu naplno. Teprve teď oceníte, že stavba dřevostavby je rychlá. Šest měsíců se dá vydržet.

ico-zaciname-stavet-drevostavbu-13-dil

Co připravit ke dni zahájení stavby?

  • Aktivujte stavební dozor – tedy člověka, který stojí na vaší straně. Budete ho potřebovat. Rozumí krokům na stavbě a dokáže vyhodnotit kvalitu prováděných prací.
  • Připravte se, že ideálně jednou týdně budete přítomni na stavbě na kontrolním dnu. Připravte na to vašeho zaměstnavatele, případně tomu přizpůsobte svoji práci.
  • Aktivujte banku a dokončete vyřízení hypotéky – jestliže ještě nemáte finální podobu úvěru, máte problém, který je nutné řešit urgentně. Tempo stavby domu ze dřeva je vysoké a je potřeba počítat, že minimálně jednou za 14 dní bude potřeba uvolnit další splátku.
  • Aktivujte odhadce – pokud na dům čerpáte hypotéku, pak s největší pravděpodobností budete mít uvolňování financí rezervovaných na dům podmíněno návštěvou odhadce. U některých bank je to s prostavěním určité částky, u jiných s každou platbou. I to si vyžádá vaši přítomnost.
  • Aktivujte architekta domu pro autorský dozor. Počítejte s tím, že budete na stavbě přítomni i mimo výše popsaná setkání. Například v momentě, kdy bude potřeba rozhodnout na místě a hned o tom, co je opomenuto v projektu.

Jak je důležitá volba dodavatele dřevostavby

Teprve v této chvíli si uvědomíte, zda byla volba stavební firmy správná. Jednak to vidíte na stavbě samotné, ale i celkovém průběhu realizace. Pokud jste firmu vybrali správně, například některou ze členů ADMD, v této chvíli to oceníte nejvíce. Zjistíte totiž, že nemáte šanci vše kontrolovat, s tím vám pomůže architekt a stavební dozor. Architekt proto, že návrh vašeho domu je jeho umělecké dílo a nechce, aby jej někdo zničil. Stavební dozor proto, že zná obvyklé problémy vznikající na stavbě.

Příště si řekneme něco o jednotlivých etapách stavby a komunikaci na stavbě.

ing-vaclav-pindak-3ae-novahome
Ing. Václav Pinďák
specialista společnosti 3AE s.r.o.

DaS 6-2020 Ad

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop