Tisk
Garance ceny elektřiny a plynu: <small>jak skutečně fungují?</small>

Garance ceny elektřiny a plynu: jak skutečně fungují?

Dagmar Čechová | Úterý, 02. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Čeští dodavatelé energií rozšiřují nabídku tarifů pro dodávku elektřiny a plynu. Nejčastěji slibují, že udrží stejnou cenu energií po dobu platnosti vaší smlouvy, případně že jejich dodávka energií bude vždy levnější než u konkurence. Jak se v těchto tarifech zorientovat a neprohloupit?

Garance ceny elektřiny a plynu: jak skutečně fungují?Garance ceny se vztahuje pouze na cenu tzv. silové elektřiny, v celkové sumě je ještě cena za distribuci elektřiny a ostatní regulované složky (např. příspěvky na podporu výroby elektřiny v obnovitelných zdrojích).

Ty stanovuje Energetický regulační úřad svým cenovým rozhodnutím, které je závazné pro všechny dodavatele. Na ně se tedy nemohou vztahovat žádné garance, platíte u každého dodavatele stejně.

Garance ceny elektřiny a plynu: jak skutečně fungují?Garance nižší ceny

Tuzemští dodavatelé neovlivní výšku platby za distribuci, mohou však nabídnout lepší cenu samotné elektřiny. Nejčastěji využívají tzv. garance nižších cen. „Garance od Bohemia Energy entity znamená, že budete mít celoroční vyúčtování alespoň o halíř levnější, než kdybyste odebírali základní tarif dominantního dodavatele ve svém regionu," vysvětluje Petr Woff, analytik nezávislého magazínu Cenyenergie.cz. Musíte však uzavřít smlouvu na dobu určitou.

Dominantní dodavatelé v tomto případě jsou ČEZ, RWE, E.ON, Pražská energetika a Pražská plynárenská. Je vhodné si zkontrolovat, proti jakému dodavateli je garance přislíbena. To se může v různých krajích lišit. Odborníci také upozorňují na možné nedostatky v nabídce služeb. „V případě zvolení alternativního dodavatele očekávejte jiný zákaznický servis než u tradičních společností. Například na zákaznickou pobočku budete muset v případě Bohemia Energy entity až do Prahy," vysvětluje Petr Woff.

Garance ceny elektřiny a plynu: jak skutečně fungují?Pevná garance (fixace) ceny

Na jiném principu fungují tarify elektřiny a plynu, označené jako fixované či zkráceně fix. „V této souvislosti jde tedy o garanci ceny v pravém slova smyslu. Zákazník dopředu ví, kolik za energie zaplatí, a po dobu jeho smlouvy s dodavatelem se na ceně silové elektřiny nic nezmění," vysvětluje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Fixované tarify nabízejí zejména větší firmy, kteří jej podmiňují úpisem na dobru určitou. „Zřejmě chtějí mít záruku, že jim zákazník rychle neodejde ke konkurenci. Takové přání je pochopitelné a docela férové: podobně jako odběratel chce mít jistotu, že energie nezdraží, dodavatel chce mít jistotu, že neztratí svého chlebodárce," vysvětluje Petr Woff. Nabídky některých menších firem také slibují, že cenu elektřiny nebo plynu nezvýší, navíc vám dají možnost odejít kdykoliv ke konkurenci.

Garance ceny elektřiny a plynu: jak skutečně fungují?Vybrat si a neprohloupit

Tarif Garant představila také společnost ČEZ. Zákazníkovi nehrozí po dobu platnosti smlouvy zdražení, ČEZ navíc slibuje, že cenu dále sníží, pokud zlevní svou vlastní standardní produktovou řadu elektřiny. Případné zlevňování u konkurence proto ceny tarifu Garant přímo neovlivní, ledaže se k tomu ČEZ sám rozhodne. V tomto případě porovnává dodavatel cenu garantovaného produktu vůči vlastnímu ceníku.

Podle odborníků není pravděpodobné, že v nejbližší době dojde k výraznému snížení ceny energií. „Například cena samotné elektrické energie na velkoobchodních burzách letos přestala zlevňovat, a možná už ani nemá kam klesat. Výrazné zlevňování v roce 2015 je proto nepravděpodobné," myslí si Petr Woff. Před možností zdražení vás ochrání právě fixované tarify.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop