Historie hypoték: <small>Víte, jak se hypotéky na nemovitost vyvíjely?</small>

Historie hypoték: Víte, jak se hypotéky na nemovitost vyvíjely?

Redakce | Čtvrtek, 29. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Víte, že hypotéky mají v České republice dlouhou tradici? Úvěry se během let neustále vyvíjí. Banky reagují na hypoteční trh a mění své podmínky. Víte, co předcházelo současné podobě hypotečních půjček na nemovitosti?

Novodobé hypotéky se vyvíjely od 90. let

Od roku 1995 se u nás začaly hypotéky vytvářet a formovat. Trh nemovitostí teprve začínal a objem poskytnutých úvěrů byl opravdu mizivý. Neexistoval dokonce ani registr dlužníků a banky neměly možnost pořádně prověřit spolehlivé plátce. Hypoteční úvěry se postupně ukotvovaly a svého rozkvětu dosáhly v roce 1999, kdy byla možnost získat od státu úrokovou dotaci na nové nemovitosti, která se odpočítávala od základu daně.

Na přelomu tisíciletí rostla konkurence úvěrů

Od roku 2000 začala výrazně narůstat konkurence na trhu hypotečních úvěrů a zájem veřejnosti. Lidé zjistili, že si mohou koupit vlastní nemovitost za celkem přijatelných podmínek. Rok 2004 byl ideálním obdobím, protože se objevil úvěr, který dokázal pokrýt celou výši zástavy. Úroková sazba někde klesla dokonce až na 4,5 %. Objevovalo se spoustu žadatelů o úvěry, kteří chtěli bydlet ve svém.

Když se objevila neúčelová hypotéka

Od roku 2004 se k nám dostal nový způsob úvěru, tzv. americká hypotéka. Ta přinesla nový směr úvěru bez nutnosti uvádění účelu. Takový typ můžete využít jako spotřebitelský úvěr na cokoliv. Výhodou je i to, že dosáhnete na vyšší částky. Ohledně výše splátek ale vždy záleží na podmínkách konkrétní banky.

Přineslo to tehdy nesporné výhody, ale nakonec i jistá rizika. Neúčelová hypotéka silně ovlivnila trh, bohužel negativně, a nakonec přišla krize. Výrazně se totiž zpřísnily podmínky v oblasti schvalování úvěrů, což mělo za následek také významný pokles žádostí o hypotéky.

Hypotéka bez nutnosti úspor

Od roku 2010 se výrazně navyšoval objem poskytnutých úvěrů, což způsobilo i to, že se úrokové sazby někde na určitou dobu dostaly téměř na nulu. Dostupnost hypoték také podpořila možnost porovnávání cen přes internet nebo možnosti refinancování.

Ještě před rokem 2017 jste neměli problém zažádat a získat 100% hypotéku. Banka vám půjčila celkovou výši toho, kolik jste potřebovali na zaplacení nemovitosti, aniž byste museli mít předem našetřené vlastní úspory.

Současně musíte mít naspořeno 20 % z ceny nemovitosti

Od roku 2017 se situace opět mění a vyvíjí. Nyní už nezískáte 100% hypotéku, tedy půjčku v celkové výši toho, kolik stojí vaše nemovitost. Většina bank nyní poskytuje 80% hypotéku a vyžaduje, abyste měli našetřeno 20 % z hodnoty pořizované nemovitosti. Nicméně jsou na trhu i takové instituce, které za určitých podmínek nabízí 90% hypotéku. Tento druh se ale sjednává jen v omezeném množství a někdy i s vyššími úroky.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop