Je lepší hypotéka nebo půjčka na bydlení?

Je lepší hypotéka nebo půjčka na bydlení?

Komerční sdělení | Pondělí, 21. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Financovat bydlení z vlastních zdrojů, tedy z ušetřených peněz, nezvládne každý. Málokdo má ušetřeno tolik, aby dal peníze dohromady bez nutnosti si půjčit. A tak se řada lidí poohlíží po vhodných úvěrových produktech. A v tu chvíli se pochopitelně objeví důležitá otázka – je lepší hypotéka, nebo půjčka na bydlení?

A kolik peněz na bydlení potřebujete?


Při výběru je důležité si ujasnit, kolik peněz vlastně potřebujete. U hypoték obvykle mluvíme o financování nemovitostí, které stojí miliony, i desítky milionů. U klasických půjček mohou být částky přece jenom menší. To je dobré brát v potaz jako první a následně se držet v segmentu, kde jsou poskytovatelé ochotni půjčit tolik, kolik je potřeba.

Výhodnost jako priorita


Pokud parametrově vyhovují obě kategorie, je na místě porovnávat podle klíčové hodnoty. A tou je výhodnost. Aby to bylo co nejjednodušší, vznikl portál www.jirkovapujcka.cz. Na tomto webu lze přehledně porovnat jednotlivé možnosti, včetně informací o úrocích, ale i o sazbách RPSN. Kdo vybírá půjčku poprvé, měl by se držet známého pravidla – čím nižší hodnota, tím výhodnější půjčka.

Zvládnete vše doložit?


Hypotéky a půjčky na bydlení se liší i možnou nutností doložit účel využití peněz. Zatímco u klasického úvěru to obvykle není nutné, u hypotéky se bez dokládání neobejdete. Mnohdy vám nebude uvolněna další suma, dokud neprokážete využití té předchozí. Zároveň je ale třeba říci, že určitá část hypotéky může být i neúčelová. Zde už záleží na konkrétních podmínkách banky, u které žádáte.

Administrativa jako důležitá součást


Půjčku i hypotéku lze získat jenom, pokud splníte podmínky dané tuzemskými zákony, i poskytovatelem. Zatímco u půjček stačí prokázat svou bonitu, u hypoték se mnohdy neobejdete i bez nutnosti ručit. A to i financovanou nemovitostí, jejíž hodnota ovlivní i to, jakou částku vám banka může schválit a s jakým úrokem. Oproti tomu u půjček hraje roli především výše vašeho pravidelného příjmu.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop