Ceny materiálů rostou: <small>Jak se tato situace dotkne dřevostaveb?</small>

Ceny materiálů rostou: Jak se tato situace dotkne dřevostaveb?

Komerční sdělení | Pondělí, 06. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Od minulého roku rostou ceny materiálu o desítky procent, což se odrazilo i na ceně nemovitostí, včetně dřevostaveb. Pokud se tedy teď rozhodnete pustit se do její výstavby, budete muset počítat s tím, že si za ni pořádně připlatíte. Jak se bude situace vyvíjet do budoucna? A jaký je nejlepší způsob financování dřevostavby?

Cena materiálů prozatím neklesne


Pandemie koronaviru měla velký dopad na ceny materiálů, které začaly již v minulém roce růst závratnou rychlostí. Ceny rostly hlavně u základních surovin, jako je ocel, dřevo či plasty. V tomto případě se nejednalo pouze o mírné zdražení, ale nýbrž o navýšení cen až o stovky procent. To se začalo projevovat především v létě letošního roku, kdy nedostatek materiálu hlásily nejen stavební společnosti. Většina z nich tak musela vést dlouhé dohady s dodavateli, aby byly vůbec schopné dokončit rozestavěné stavby.

V návaznosti na to začaly růst i ceny nemovitostí, které se tak staly méně dostupnými než doposud. I když se v současnosti situace na trzích mírně zklidnila, je možné očekávat, že jejich cena vzroste až o 19 %. Podobně na tom budou i ceny u stavebních společností, které se chtě nechtě musely přizpůsobit trhu.

Kolik si za dřevostavbu připlatíte?


Jak bylo řečeno, růst cen materiálů se dotkl i dřeva, kterého byl v letošním roce nedostatek. Ten se neprojevil nejen na území ČR, ale prakticky po celém světě. Růst ceny dřeva započal již v minulém roce, a to konkrétně v září. Už v té době začala poptávka po jehličnatém dřevě pomalu převyšovat celkovou nabídku. Větší společnosti se tak musely spoléhat na loajalitu svých dodavatelů a menší stavbaři museli čelit tvrdé realitě. Cena dřeva totiž náhle stoupla, a to v některých případech až o 160 %.

Následně se začala zvyšovat i cena samotných dřevostaveb, což zapříčinila nejen cena dřeva, ale i ostatních materiálů. Ještě před zdražením bylo možné pořídit si jednoduchou dřevostavbu do 4,5 milion Kč. V letošním roce za ale nejspíš zaplatíte až o 50 % více. Vše záleží samozřejmě na stavební společnosti, kterou si na práci vyberete. Kromě vyšší ceny budete muset pravděpodobně počítat i s delší dobou výstavby. I přesto ale stále platí, že vás dřevostavba vyjde levněji než klasický zděný dům.

Vyplatí se sjednat si na dřevostavbu hypotéku?


Jedním z nejčastějších způsobů financování dřevostavby se stal hypoteční úvěr. Jeho sjednání budou mít ale nový klienti mnohem složitější. Jedním z důvodů je navyšování základní úrokové sazby, která by měla do konce roku narůst až na 2,5 %. Momentálně si mohou klienti bank sjednat hypotéku s úrokovou sazbou okolo 3 až 4 %. Česká národní banka navíc koncem listopadu přistoupila ke zpřísnění podmínek poskytování hypotečních úvěrů. Nově si budou moci hypotéku dovolit pouze klienti, kteří budou schopni zaplatit minimálně pětinu kupní ceny nemovitosti.

Ke zpřísnění dojde až od dubna příštího roku, ale i přesto nemusí být hypotéky dostupné pro každého. Velká část odborníků doporučuje, aby si klienti sjednávali vyšší hypoteční úvěry, než je odhadovaná cena nemovitosti. Mohou si tak vytvořit dostatečnou finanční rezervu pro pokrytí vyšších nákladů na nákup materiálu. V opačném případě se mohou dostat do pěkných problémů.

Jak na financování dřevostavby během pandemie?


Pokud se rozhodnete s výstavbou začít, nebo se nacházíte v bodě, kdy vám chybí finance na její dokončení, bude pro vás lepším řešením půjčka. Ta je totiž mnohem dostupnější a proces sjednávání je u ní jednodušší. Navíc pro vás bude snadnější v budoucnu dosáhnout na mnohem nižší úrokové sazby. U hypoték si můžete o bezplatné refinancování požádat až po uplynutí fixní doby. Naopak u běžných půjček můžete dosáhnout na nižší sazby prostřednictvím konsolidace, a to bez jakýchkoli sankcí. Před sjednáním se však nejprve zaměřte na její pečlivý výběr.

S tím vám mohou pomoci specializované srovnávače půjček. Perfektním příkladem je portál Bezvamoney, který dokáže klientům najít půjčku přímo na míru – po zadání všech parametrů porovná stovky nabídek na trhu, ze kterých vybere ty nejvhodnější. Z nich si poté může klient libovolně vybrat a následně si půjčku v rámci pár kliknutí sjednat.

Bezvamoney | Nezávislé srovnání online půjček→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop